2013-10-02 15:32:05
Φωτογραφία για Ψίχουλα από τους φορο-ελέγχους στους εύπορους
Κατώτερες των προβλέψεων είναι σχεδόν όλες οι επιδόσεις του φορολογικού μηχανισμού στο φορολογικό έλεγχο των εύπορών φορολογούμενων και των αυταπασχολούμενων. Από τα πρόστιμα που βεβαιώνονται δεν εισπράττονται ούτε τα μισά ενώ και ο αριθμός των ελεγχόμενων είναι μικρότερος των προβλεπόμενων.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου (όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ).

Από την αρχή του χρόνου έως και τον Αύγουστο έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος (πόθεν έσχες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κα) σε 279 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και αυταπασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες κα. Με βάση αυτήν την επίδοση προκύπτει ότι ο στόχος που τέθηκε από την τρόικα για τους συγκεκριμένους ελέγχους δεν πιάνεται. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι θα ελέγξει φέτος συνολικά 910 φορολογούμενους. Με το ρυθμό που κινούνται οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι θα ολοκληρώσουν τους ελέγχους στους μισούς από τους προβλεπόμενους φορολογούμενους.


Ας δούμε όμως και τι αποτέλεσμα έχουν οι έλεγχοι που ολοκληρώνονται. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι κατά μέσο όρο σε κάθε φορολογούμενο που ελέγχεται επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 80.276 ευρώ. Συνολικά από την αρχή του χρόνου έχουν βεβαιωθεί στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και τους αυταπασχολούμενους συνολικοί φόροι και πρόστιμα ύψους 23,2 εκατ, ευρώ.

Και αυτά όμως τα περιορισμένα σε σχέση με το εύρος της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών ποσά δεν εισπράττονται. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν εισπραχθεί από την αρχή του έτους 8,4 εκατ. ευρώ , δηλαδή το ποσοστό είσπραξης ανέρχεται στο 36,1%. Ο στόχος που έχει τεθεί από την τρόικα είναι το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 40%.

Η χαμηλή εισπραξιμότητα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους ελεγχόμενους επιλέγουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την ακύρωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου ενώ πολλοί προσφεύγουν και σε ειδική επιτροπή ενστάσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της τρόικας για τις απογοητευτικές επιδόσεις των φορολογικών μηχανισμών της χώρας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ