2013-09-25 00:16:03
Φωτογραφία για 3.339 επισκέψεις ηλικιωμένων έχει δεχθεί το 2013 το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με νόσο Aλτσχάιμερ Δήμου Αμαρουσίου
Η μοναδική κοινωνική υποστηρικτική δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας με Κέντρο Ημέρας και Ιατρείο Μνήμης που λειτουργεί στα Βόρεια Προάστια, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη.

Την ευκαιρία για την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ μνήμης είχαν οι 140 συμπολίτες μας που προσήλθαν στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με νόσο Aλτσχάιμερ Δήμου Αμαρουσίου, στο πλαίσιο της εβδομάδας ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, ενώ εκατοντάδες ακόμη συμπολίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αξιολογηθούν από τους ειδικούς επιστήμονες.

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ (Ζήνωνος Ελεάτου 8), που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Δημάρχου κου Γιώργου Πατούλη, είναι η μοναδική κοινωνική υποστηρικτική δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας στα Βόρεια Προάστια, με Κέντρο Ημέρας και Ιατρείο Μνήμης.

«Η αντιμετώπιση με κοινωνική ευαισθησία των ατόμων της τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη από πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και των πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας, μας ώθησε πριν από τρία χρόνια στη σύσταση και λειτουργία του οργανωμένου αυτού Κέντρου, που ήλθε να καλύψει τη δραματική έλλειψη κρατικών δομών και υπηρεσιών στα Βόρεια Προάστια», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος κος Γιώργος Πατούλης
.

«Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση – προσθέτει- οι εξυπηρετούμενοι στο Κέντρο έχουν στη διάθεσή τους διαγνωστικές, θεραπευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, παράλληλα με τη μέριμνα που λαμβάνεται για τις οικογένειες και τους φροντιστές των ατόμων με προβλήματα άνοιας. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η παροχή φαρμακευτικής αγωγής εφόσον απαιτείται, παρέχουν τη δυνατότητα σε κάθε ηλικιωμένο να διατηρήσει ένα ποιοτικό επίπεδο ζωής, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την καθημερινότητά του και μειώνοντας το συνολικό κόστος ημερήσιας φροντίδας.»

Τα άτομα τα τρίτης ηλικίας που έχουν εξετασθεί στο Κέντρο στην πλειονότητα τους παρά τα υποκειμενικά προβλήματα μνήμης που έχουν αναφέρει, έχει διαπιστωθεί ότι είναι υγιείς ηλικιωμένοι και έτσι απαλλαγμένοι από το άγχος της ασθένειας μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή, ακολουθώντας τις συστάσεις και τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας, αποφεύγοντας τους παράγοντες κινδύνου που τους υπέδειξαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου.

Στο 7% των ηλικιωμένων που έχει διαπιστωθεί έκπτωση της νοητικής λειτουργίας (άνοια), ποσοστό αναμενόμενο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, συστήνεται να ενταχθούν στις ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης του Κέντρου και λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής για το έτος 2013, έχουν πραγματοποιηθεί 387 επισκέψεις στο Ιατρείο Μνήμης και 2952 επισκέψεις στις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. νοητική ενδυνάμωση) στις ομάδες του Κέντρου από τους εξυπηρετούμενους και τις οικογένειες τους.

Η συστηματική προσπάθεια για την υποστήριξη και φροντίδα των ηλικιωμένων είναι καθημερινή στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με νόσο Aλτσχάιμερ Δήμου Αμαρουσίου.

Στο Ιατρείο Μνήμης, κάθε εβδομάδα παρέχεται δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε τουλάχιστον 20 άτομα, που περιλαμβάνει νευρολογική εξέταση και εξέταση νοητικών λειτουργιών.

Παράλληλα, σε εβδομαδιαία βάση τη χρονική αυτή περίοδο 41 άτομα παρακολουθούν τις ομάδες του Κέντρου, κάτω από την επίβλεψη και τη θεραπευτική καθοδήγηση των ειδικευμένων επιστημόνων και ειδικότερα του ιατρού νευρολόγου, της ψυχολόγου, της κοινωνικής λειτουργού και του ψυχοθεραπευτή.

Στο πλαίσιο της πρόληψης της νόσου, στις ομάδες των υγιών ηλικιωμένων έως και εκείνων που πάσχουν από ήπια νοητική έκπτωση παρέχεται νοητική ενδυνάμωση, καθώς η δυνατότητα συμμετοχής τους σε προγράμματα δημιουργικής γραφής και γυμναστικής.

Αντίστοιχα, οι ηλικιωμένοι με μέτρια έως και σοβαρά προβλήματα μνήμης συμμετέχουν σε ομάδες επικαιρότητας (προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο), αλλά και σε ομάδες γυμναστικής, ζωγραφικής χειροτεχνίας, δημιουργικής απασχόλησης, χορωδία και φυσιοθεραπείας.

 
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ