2013-09-24 08:11:02
Φωτογραφία για Σβήνουν από τον «χάρτη» τον Καϊάφα και την Κυλλήνη!
Σύντομα λαμβάνει τέλος ουσιαστικά και τυπικά η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στον νομό Ηλείας και ταυτόχρονα μένουν αβοήθητοι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη των υπηρεσιών στις ιαματικές περιοχές.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις που έκανε στo patrisnews.com ο Δρ. Ζήσης Αγγελίδης υδρογεωλόγος, τεχνικός σύμβουλος της ΤΕΔ, αλλά και από την πρόσφατη έρευνα «Ιαματικές πηγές και λουτρότοποι» που έγινε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και τις δηλώσεις στo patrisnews.com του υπεύθυνου της ομάδας Περιβάλλοντος του ΕΚΚΕ κ. Κώστα Τσακίρη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η επισκεψιμότητα στις λουτροπόλεις έχει μειωθεί κατά πολύ κυρίως μετά τη μείωση της λουτροθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ από 400-500 ευρώ στα 150 ευρώ και την ανάλογη μείωση από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

«Ξέχασαν» Καϊάφα και Κυλλήνη

Εντυπωσιακά είναι όμως τα στοιχεία που δίνει ο κ. Αγγελίδης που επισημαίνει:


Το κράτος πρέπει κατ’ αρχήν να αναγνωρίσει την υδροθεραπεία ως πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα. Κατά συνέπεια πρέπει να αναγνωρίσει τις ιαματικές περιοχές όπως έχουν κάνει όλα τα κράτη.

Από τις 24 Οκτωβρίου 2013 η λουτροθεραπεία γίνεται διασυνοριακή. Άρα θα μπορεί ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να πηγαίνει με χρήματα του ασφαλιστικού του ταμείου, όπου θέλει για λουτροθεραπεία.

Για παράδειγμα, ο Γερμανός παίρνει 1.700 ευρώ για υδροθεραπεία, αλλά στον Καϊάφα δεν θα πάει γιατί η Ελλάδα δεν τον έχει αναγνωρίσει επίσημα στην Ε.Ε. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι κάθε χρόνο 24.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες επισκέπτονται ιαματικά λουτρά. Αυτούς τους ανθρώπους (δηλαδή ένα τμήμα από αυτούς) ο Καϊάφας και η Κυλλήνη τους χάνουν.

Και συνέχισε ο κ. Αγγελίδης:

Οι πηγές του Καϊάφα είναι φανταστικές και μοναδικές. Η παροχή των 500 κυβικών μέτρων την ώρα και ο συνδυασμός των στοιχείων και της ποιότητας του νερού από τις τρεις πηγές το καθιστούν εκπληκτικό.

Δυστυχώς η παροχή υπηρεσιών και οι εγκαταστάσεις είναι χαμηλού επιπέδου. Όταν επισκέφτηκα τον Καϊάφα από τη γεφυρούλα περνούσε ένα κοπάδι με πρόβατα. Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη παροχή υπηρεσιών.

Επίσης θα αναφέρω ότι ενώ υπήρχε η ειδικότητα του λουτρολόγου γιατρού την κατήργησαν.

Συνδυασμός πηγών

Στην περιοχή της Ηλείας και Γορτυνίας υπάρχουν αρκετές πηγές που μπορούν να κάνουν έναν άριστο συνδυασμό. Πέραν του Καϊάφα και της Κυλλήνης είναι το Κουνουπέλι και τα λουτρά της Ηραίας σε κοντινή απόσταση.

Δυστυχώς το κράτος δεν δίνει την ανάλογη σημασία σε αυτά.

Αντίθετα στο «Βρωμονέρι» των Γαργαλιάνων έχει καθιερώσει ζώνη απολύτου προστασίας σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, αλλά πηγή δεν υπάρχει.

«Κατρακυλά» η επισκεψιμότητα

Από την έρευνα, εξ άλλου και τα όσα είπε ο κ. Τσακίρης, η επισκεψιμότητα στα λουτρά «κατρακυλά», με μείωση εισιτηρίων που φτάνει κάτα μέσο όρο ακόμη και το 55%.

Με τη συλλογή στοιχείων επισκεψιμότητας για το 2012, η συνολική εικόνα διαμορφώνεται πλέον με βάση την τελευταία 8ετία, δηλαδή τα έτη 2005‐2012.

Μεταξύ των ετών 2005‐2009 υπάρχει σταθερή ανοδική πορεία σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση εισιτηρίων, η οποία κατά σύγκριση των ετών 2005 και 2009 ανέρχεται σε 17,3%.

Η εικόνα αυτή αντιστρέφεται τόσο κατά το 2010 (με πτώση 11% έναντι του 2009), όσο και ακόμη περισσότερο κατά το 2011, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια σε ετήσια βάση να υστερούν πλέον κατά 19,8% ακόμη και έναντι του 2005. Κατά το 2012 παρατηρείται περαιτέρω δραματική μείωση του συνολικού αριθμού εισιτηρίων, τα οποία ανέρχονται μόλις στο 55% των εισιτηρίων του 2011 και στο 37,68% των εισιτηρίων του 2009.

Το αρνητικό φαινόμενο της έντονης πτώσης του αριθμού των εισιτηρίων των λουτρικών μονάδων αποδίδεται σε διαφορετικούς παράγοντες. Κυριότερος φαίνεται να είναι οι περικοπές των χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους δικαιούχους, που αφορούν:

- αριθμό των εγκρινόμενων αιτήσεων

- χρονική διάρκεια εγκρινόμενης θεραπείας

- αποκλεισμό πιθανών επισκεπτών των λουτρικών μονάδων από άλλες γεωγραφικές περιοχές

- εξαίρεση κάποιων παθήσεων από τον κατάλογο των εγκρινόμενων παροχών.

Παράλληλα, η επιδεινούμενη οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών και των ημερών παραμονής (και κατά συνέπεια και εισιτηρίων), οι οποίοι κάλυπταν με δικούς τους πόρους την απαιτούμενη δαπάνη και ο αριθμός τους πλέον έχει μειωθεί σημαντικά.

Ανάλυση Επισκεψιμότητας κατά κατηγορία Φορέων Εκμετάλλευσης

Η διάρθρωση των πραγματοποιηθέντων εισιτηρίων κατά κατηγορία των Φορέων Εκμετάλλευσης για την 8ετία 2005‐

2012 εμφανίζει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις να συνεισφέρουν κατά μέσο όρο τα μισά εισιτήρια σε πανελλαδική βάση (49,87%). Μάλιστα η ποσοστιαία αναλογία τους αυξάνει με την πάροδο των ετών και έτσι το 45,74% του 2005 αυξάνει σε 67,98% κατά το 2012.

Οι Μονάδες με Φορέα Εκμετάλλευσης την ΕΤΑ παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία τόσο σε απόλυτο αριθμό (με κάθε

χρονιά να είναι χειρότερη από την αμέσως προηγούμενη), όσο βεβαίως και ποσοστιαία.

Έτσι, τα 334.172 εισιτήρια του 2005 περιορίζονται σε 136.530 κατά το 2011 και το σχετικό μερίδιο του 2005 (16,88%) υποδιπλασιάζεται σε 8,61% κατά το 2011, με περαιτέρω μείωση σε 7,08% κατά το 2012.

Η σύγκριση του 2012 με το 2005 αποτυπώνει την πτωτική πορεία των τριών τελευταίων ετών (με αποκορύφωμα το 2012), δεδομένου ότι σε όλες τις κατηγορίες Φορέων Εκμετάλλευσης τα εισιτήρια του 2005 είναι περισσότερα από το 2012, πλην των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Εδώ, η συγκράτηση εισιτηρίων που επιτυγχάνεται στις μονάδες της

Κεντρικής Μακεδονίας (που οι Φορείς Εκμετάλλευσης είναι Δημοτικές Επιχειρήσεις) συντελεί στη διαμόρφωση σχετικά ικανοποιητικού αριθμού εισιτηρίων, αν και ακόμη και στην κατηγορία αυτή η πτώση μεταξύ 2009 και 2012 ανέρχεται σε 48,8%.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ