2013-09-23 11:09:58
Φωτογραφία για Αχαϊκή Τράπεζα: Κρίσιμες διαβουλεύσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας - Ποιες τράπεζες δείχνουν ενδιαφέρον
Αντίστροφη μέτρηση για τις συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς τις επόμενες εβδομάδες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον των συγκεκριμένων τραπεζών. Σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα -εν όψει και του επικείμενου ελέγχου της τρόικας- συζητήθηκε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών το θέμα των συνεταιριστικών τραπεζών, καθώς και των εξελίξεων στην εκκαθάριση των bad banks.

Ειδικά όσον αφορά στις πρώτες, βάσει του τραπεζικού μνημονίου η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη αυτού του νέου πλαισίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ορίζει ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες θα περιορίζονται στις καταθέσεις και τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας και θα αγοράζουν υπηρεσίες από τρίτους (outsourcing) όσον αφορά πιστωτικές κάρτες και άλλα εξειδικευμένα προϊόντα ή υπηρεσίες
. Οπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, από τις 13 συνεταιριστικές τράπεζες σε όλη την Ελλάδα οι επτά πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Το ποσό που χρειάζονται συνολικά εκτιμάται ότι είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ. Αν κλείσουν οι συγκεκριμένες επτά τράπεζες, τότε θα απαιτηθούν από το ΤΧΣ περίπου 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το συνολικό χρηματοδοτικό κενό.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θέλει να δώσει τον χρόνο στις συνεταιριστικές να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Γι’ αυτό, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα όρια συμμετοχής στο κεφάλαιο για κάθε μέτοχο. Σήμερα ένας μέτοχος μπορεί να συμμετάσχει στο κεφάλαιο μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο και να ελέγχει μέχρι πέντε ψήφους. Το όριο αυτό μπορεί να διπλασιαστεί, ώστε οι ευπορότεροι μέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μεγαλύτερο ποσοστό στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επτά συνεταιριστικών τραπεζών που πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, υπάρχουν ορισμένες που χρειάζονται ελάχιστη κεφαλαιακή ενίσχυση. Κατά πληροφορίες, οι ανάγκες σε κάποιες από αυτές διαμορφώνονται σε λίγα εκατομμύρια - σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, σημαντικά λιγότερα από 10 εκατ. Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα ποσά δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα από τους μετόχους, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Οπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, μεταξύ των 13 συνεταιριστικών τραπεζών, σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς δεικτών, κεφαλαίων κ.λπ. είναι η Παγκρήτια Τράπεζα. Οι εποπτικές αρχές εξέτασαν το σενάριο να συνενωθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες υπό την Πανελλήνια. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα περιορίζονταν σημαντικά οι κεφαλαιακές ανάγκες, ωστόσο οι μέτοχοι της Πανελλήνιας δεν συναινούν, καθώς είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτές για να συμμετάσχουν στο κεφάλαιο της τράπεζας.

Αν οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν μπορέσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, τότε θα πρέπει να σπάσουν σε «καλές» και «κακές» τράπεζες. Οι «καλές» θα ενσωματωθούν σε άλλες υγιείς τράπεζες, ενώ για τις «κακές» θα οριστεί εκκαθαριστής. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταθέτες τους, καθώς είναι πλήρως διασφαλισμένοι. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προβεί πριν από περίπου δύο χρόνια στην αναστολή λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου) και οι καταθέσεις των πελατών τους είχαν τότε μεταφερθεί στην Εθνική Τράπεζα. Είναι πολύ πιθανόν τους επόμενους μήνες να δούμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο, καθώς τόσο η Αlpha Bank όσο και η Πειραιώς δεν δείχνουν διατεθειμένες να απορροφήσουν τα υγιή τμήματα των συνεταιριστικών τραπεζών. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον για ορισμένες τουλάχιστον από τις συνεταιριστικές από την Τράπεζα Αττικής.

Η τελευταία μετά την επιτυχή κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου επιδιώκει να ενισχύσει το δίκτυο και κυρίως το πελατολόγιό της σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Στη σύσκεψη, πάντως, αποφασίστηκε να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως όλες οι δυνατότητες για τη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων. Ορισμένες από τις συνεταιριστικές όπως η Χανίων, η Παγκρήτια, η Πελοποννήσου, η Δωδεκανήσου κ.ά. έχουν σημαντική συνεισφορά στις τοπικές κοινωνίες.

Η εκκαθάριση των bad banks

Οσον αφορά στην πορεία της εκκαθάρισης των bad banks, το ΤΧΣ μείωσε σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα τις απαιτήσεις του να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που διέθεσε για τη διάσωση. Ειδικότερα, η διοίκηση του Ταμείου προσδιορίζει το ανακτήσιμο ποσό από την εκκαθάριση της Αγροτικής Τράπεζας σε 1,97 δισ. ευρώ και από την Proton Bank σε 16 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα το Ταμείο θα προσδιορίσει και τα εκτιμώμενα ανακτήσιμα ποσά από την εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της FBB και της Probank.

Πηγή: newmoney
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το γνωμικό της ημέρας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το γνωμικό της ημέρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ