2013-09-21 15:47:41
Φωτογραφία για Ρ. Δούρου: Η ΝΔ έχει υιοθετήσει τις ιδέες της Χρυσής Αυγής... !!!
«Η σημερινή ΝΔ έχει πλήρως απεμπολήσει τις διακηρύξεις περί κοινωνικά φιλελεύθερου και κεντροδεξιού ευρωπαϊκού χώρου» υποστηρίζει η υπεύθυνη του τομέα εξωτερικών και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β Αθήνας, Ρένα Δούρου,  

μιλώντας στο tvxs.gr. Χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» τη θεωρία των δύο άκρων και θυμίζει τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μεταναστευτική πολιτική και για την ιστορία που δεν μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Της Αγγελικής Σπανού.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα συγκλόνισε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Το πολιτικό σας συμπέρασμα;

Οργή και αγανάκτηση, σίγουρα. Ωστόσο ήταν μια προαναγγελθείσα δολοφονία. Το λέω αυτό γιατί πέρα από τις φονικές επιθέσεις κατά συνδικαλιστών του ΚΚΕ στο Πέραμα, τα μέλη της ΧΑ εδώ και καιρό κτυπούσαν συστηματικά μετανάστες, τα κινήματα του lgbt, ακτιβιστές, σε λαϊκές αγορές, σε σταθμούς του Ηλεκτρικού και σε άλλους δημόσιους χώρους
. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε κρούσει, μόνος αυτός, τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για κρίση Δημοκρατίας. Εις ώτα μη ακουόντων και κατηγορούμενος ότι νοιάζεται μόνο για τους «ξένους». Σήμερα, μετά από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ξαφνικά οι χθεσινοί επικριτές μας «ανένηψαν» και άρχισαν επιτέλους να ανησυχούν. Έπρεπε δηλαδή να ξαναχυθεί ελληνικό αίμα, γιατί είχε ξαναγίνει το 1999, προκειμένου οι πολιτικοί και τηλεοπτικοί μας ταγοί να δεήσουν να σκύψουν πάνω από μια χαίνουσα εδώ και καιρό πληγή; Αυτό λέει πολλά για την αξιοπιστία τους. Γιατί τι μας εγγυάται ότι οι άνθρωποι που αγνοούσαν την απειλή, θα καταλάβουν τώρα ότι το δικαίωμα της ζωής αποτελεί καθολικό και απαραβίαστο δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής προέλευσης, οικονομικής επιφάνειας; Ήλθε η ώρα να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει δημοκρατία με αυτόματο πιλότο. Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, διάλογο, διαφωνία – σύγκρουση απόψεων. Περισσότερη πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας στον οδοστρωτήρα του νεοναζισμού.

Τι εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν διαπιστώνει σχέδιο αποσταθεροποίησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαίρως υπογραμμίσει τον άκρως επικίνδυνο ρόλο της Χρυσής Αυγής. Δεν πρόκειται απλά για τυφλή αλλά για στοχευμένη βία με στόχο να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και εκβιασμού προκειμένου να περάσει η ατζέντα της λιτότητας με όσο το δυνατόν λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις. Άλλωστε και στο πρόσφατο διάγγελμά του, μετά από τη δολοφονία Φύσσα, ο κ. Σαμαράς το έθεσε σαφήνεια: μνημόνιο και ασφάλεια ή χάος και βία. Και αυτό ήταν το τελευταίο σειράς παρεμφερών διλημμάτων με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ: ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ, μνημόνιο ή καταστροφή, κ.α.. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να πάψουν άμεσα αυτού του είδους οι επικίνδυνοι εκβιασμοί για να μπει επιτέλους η χώρα σε μια νέα τροχιά – προφανώς όχι με τη σημερινή κυβέρνηση.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο κ. Παναγούλης) έχουν ενθαρρύνει προπηλακισμό πολιτικών αντιπάλων. Επομένως, δεν έχει κάποια βάση η θεωρία των δύο άκρων;

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση, για να καταφεύγει κανείς σε εύκολες αβανταδόρικες ατάκες. Θα μπορούσα λοιπόν να σας δώσω μια εύκολη απάντηση. Να θυμίσω για παράδειγμα τους βουλευτές της ΝΔ, παλιότερα, όταν φώναζαν «έξω η χούντα του ΠΑΣΟΚ». Και πολύ πιο πρόσφατα την περίφημη μονταζιέρα της Συγγρού που λειτούργησε προκειμένου να σπιλωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να ευαισθητοποιηθεί κανείς εισαγγελέας… Και αυτό έγινε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί, δεν καταφεύγει σε τρυκ ή εντυπωσιασμούς. Ασκεί αντιπολίτευση όπως την είχε συνοψίσει στη γνωστή του φράση ο Ηλίας Ηλιού: «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Αυτό πράττουμε. Και είναι επικίνδυνο μέσω της θεωρίας των δύο άκρων, να συμψηφίζουμε τα πάντα. Νεκρούς, φασιστικές λογικές, την κρίση δημοκρατίας, των θεσμών, της Δικαιοσύνης. Χρειάζεται σοβαρή ανάλυση. Και βέβαια όχι ενέργειες όπως αυτή του κ. Σαμαρά, που στο επίσημο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, επέλεξε να σπιλώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, ταυτίζοντάς την με το νεοναζιστικό κόμμα. Τέτοιου είδους ενέργειες διώχνουν τους ξένους επενδυτές και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα.

Πιστεύετε πραγματικά ότι η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με τη Χ.Α;

Κυρία Σπανού δεν έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό. Ούτε ήσαν διαρροές της Κουμουνδούρου, ιδίου περιεχομένου απόψεις. Όμως «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα» και μιλάνε από μόνα τους. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, η ΝΔ αντιμετωπίζει το νεοναζιστικό κόμμα και τους ψηφοφόρους του ως δεξαμενή άρδευσης ψηφοφόρων και πράττει ανάλογα με στόχο την διασφάλιση της εξουσίας. Η δε στροφή είναι φανερή καθώς η σημερινή ΝΔ έχει πλήρως απεμπολήσει τις διακηρύξεις περί κοινωνικά φιλελεύθερου και κεντροδεξιού ευρωπαϊκού χώρου – όπως υποστήριζε στις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Σαμαράς. Οι διακηρύξεις παρέμειναν λόγια κενά περιεχομένου. Αντιθέτως, στην προσπάθειά της να «καταλάβει» τις ψήφους της ΧΑ, η ΝΔ έχει πλέον υιοθετήσει την ορολογία και τις ιδέες του νεοναζιστικού κόμματος. Τα περί βρεφονηπιακών σταθμών μόνο για έλληνες και για την επανακατάληψη των πόλεών μας, δεν τα ακούσαμε από τη ΧΑ αλλά από τον κ. Σαμαρά.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τη διόγκωση του φαινομένου της Χ.Α;

Κυρία Σπανού συνηθίζω να λέω μία φράση που νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στο ερώτημά σας. Η ανάπτυξη της ΧΑ δεν έτυχε, πέτυχε. Κι εννοώ τις συνολικές ευθύνες των δύο κομμάτων εξουσίας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν επί 39 συναπτά χρόνια χωρίς τα παιδιά στα σχολεία να διδάσκονται τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Φοβούμενες τη διδασκαλία του Εμφυλίου στις τάξεις, προτιμούσαν τα μαθήματα να σταματάνε πολύ πριν από την περίοδο αυτή. Έτσι τα παιδιά μας δεν διδάσκονται την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, την Εθνική Αντίσταση. Φθάνουν να μπερδεύουν τον καθόλα συμπαθή ηθοποιό Απόστολο Γκλέτσο με τον Μανώλη τον Γλέζο! Δεν γνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διάσωση της Ευρώπης από το ναζισμό. Δεν γνωρίζουν τα ολοκαυτώματα ελληνικών πόλεων στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής… Στο Δίστομο υπάρχουν τα οστά των εκατοντάδων θυμάτων, κρανία βρεφών τρυπημένα από λόγχες… Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τίποτε από αυτά.

Παράλληλα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θέλησαν ποτέ να επεξεργαστούν μια σοβαρή συνεκτική μεταναστευτική πολιτική, αφήνοντας το θέμα να διογκώνεται. Δεν επεξεργάστηκαν μια σύγχρονη πολιτική κατά των νέων μορφών εγκληματικότητας. Αντιθέτως, οι θεσμοί της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης έγιναν πεδία μικροκομματικών ανταγωνισμών, με αποτελέσματα καταστροφικά για τον κοινωνικό ιστό. Σε αυτά τα δεδομένα αποσύνθεσης επικάθισε η οικονομική κρίση με όλες τις συνέπειές της Τι θα απαντούσατε στον Χρύσανθο Λαζαρίδη;

Τι χρεία έχομε απαντήσεων τούτες τις ώρες στον κ. σύμβουλο του Πρωθυπουργού; Οι μάσκες έπεσαν πλέον. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η θεωρία των δυο άκρων είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, για την εικόνα της χώρας στο διεθνές στερέωμα αλλά και γιατί υπονομεύει τα όποια επενδυτικά σχέδια και τις προσδοκίες. Είναι φανερό ότι η ανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας, η επιστροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση, δεν περνάει μέσα από τη βία κατά ελλήνων ή μεταναστών. Τα φουσκωμένα μπράτσα, τα ανατριχιαστικά τατουάζ, οι ύμνοι στον Αδόλφο Χίτλερ, οι προπηλακισμοί στις λαϊκές ή στα τηλεοπτικά στούντιο δεν συνιστούν απάντηση στο μνημόνιο. Τώρα ξέρουμε, τώρα δεν μπορούμε, δεν δικαιούμαστε να εξαπατηθούμε εκ νέου.

Καλώς ή κακώς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεκτικό της βίας όταν προέρχεται από το αριστερό άκρο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο;

Αυτή, η εσκεμμένα λάθος εντύπωση δεν είναι η μοναδική. Τέτοιου περιεχομένου εντυπώσεις διακινούνται από διαπλεκόμενα ΜΜΕ, όχι τυχαία, αλλά ύστερα από συντονισμένη προσπάθεια κέντρων εξουσίας να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ανεύθυνη, ανώριμη ή επικίνδυνη δύναμη. Μια δύναμη που, λ.χ., νοιάζεται περισσότερο για τους μετανάστες ή δεν κατανοεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Μια αριστερά ανεύθυνη και παλαβή επειδή δεν συμφωνεί με τα περί «τεμπέληδων» Ελλήνων που προκάλεσαν την οικονομική κρίση; Φυσικά τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά σταθερά συνεκτική μεταναστευτική πολιτική και αλλαγή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Ζητά εξορθολογισμό των εξοπλισμών. Και σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση, σήμερα πλέον οι πάντες την αντιμετωπίζουν ως δομική, δικαιώνοντας πλήρως την ανάλυση που κάναμε από την αρχή της κρίσης.

Σήμερα, με όχημα τη θεωρία των δύο άκρων, οι ίδιοι κύκλοι επιχειρούν να ρίξουν λάσπη στην πολιτική δύναμη, την συνέπεια και την υπευθυνότητα της οποίας, επιβράβευσε το 27% των πολιτών. Όμως το «επιχείρημά» τους, γίνεται μπούμερανγκ και εκθέτει δημόσια τα πρόσωπα και τις προθέσεις. Σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη μετουσίωση της οργής σε πολιτική πράξη: για να επιστρέψουν οι σκοτεινές δυνάμεις στη θέση που τους ανήκει. Στο περιθώριο.

Πηγη tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ