2013-09-19 00:45:05
Φωτογραφία για «Κοινά στοιχεία στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων των κοινωνιών των δύο χωρών»
από τον Δρ Δημήτριο Θεοδωρολέα, ιατρός

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτού του συνεδρίου και να τους ευχαριστήσω για την ευκαιρία να σας καταθέσω τις γνώσεις αλλά και την πολυετή εμπειρία στο χώρο των εξαρτήσεων. Έχω ακριβώς 12 λεπτά για να σας αποκαλύψω... τις αλήθειες που άλλοτε αποσιωπούνται, άλλοτε παραποιούνται, ακόμη και καταπολεμούνται πάντα για έναν και μοναδικό σκοπό – το κέρδος. Είμαι μάλλον σε κατάλληλο χώρο, ανάμεσα στους ανθρώπους που κατανοούν καλά τι θα πει κέρδος και πώς τον πετυχαίνουν. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε καλά την αξία των πραγμάτων, της εργασίας και των ανθρώπων. Όπως και το κόστος της αποτυχίας και της απώλειας. Σε κανέναν επίσης δεν είναι άγνωστος ο ανθρώπινος πόνος.Στο θέμα μου υπάρχει αρκετός. Δε θα είμαι μάλλον υπερβολικός αν πω ότι είναι ελάχιστοι πλέον οι συνάνθρωποί μας, που δεν τους άγγιξε με κάποιο τρόπο η μάστιγα των ναρκωτικών ή του αλκοόλ
. Εθισμός στο αλκοόλ, στην ηρωίνη και σαν επακόλουθο το HIV έχουν εξαπλωθεί ταχύτατα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών. Δυστυχώς οι δυσμενείς εποχές που διανύουμε μειώνουν και επιδοκιμάζουν τις ψυχικές και πνευματικές αντοχές των παιδιών μας, αλλά και των ώριμων ανθρώπων, που ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Ο κόσμος καταβάλλεται από πολύ μοναξιά και δεν είναι λίγοι που από μικρή ηλικία προσφεύγουν σε συντροφιά του αλκοόλ ή κάποιας «αναζωογονητικής» ουσίας, εγκλωβίζοντας τον εαυτό τους σε κλειστή γωνία χωρίς δρόμο διαφυγής. Δε θα επεκτείνω το θέμα ότι στην κλειστή γωνία βρίσκονται αυτομάτως ολόκληρες οικογένειες, πολλές από τις οποίες καταστρέφονται ολοσχερώς. Θα πω μόνο ότι η ηρωίνη και το αλκοόλ παραμένει ένας επίμονος δολοφόνος των ανθρώπων στην ακμή τους και διαταραχές χρήσης του είναι από τις μερικές πλέον παραμελημένες και κακοδιαχειρισμένες ιατρικές παθήσεις. Για να κατανοήσετε καλύτερα, στατιστικά ελάχιστοι ναρκομανείς και μόνο ένα στα 10 άτομα με αλκοολισμό λαμβάνει κάποτε κάποια θεραπεία.

Και λίγα στατιστικά στοιχεία:

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Ρωσία κάθε χρόνο πεθαίνουν από τα ναρκωτικά γύρω στα 100.000 άτομα, παράλληλα 86.000 ή 235 άτομα την ημέρα εθίζονται στις ναρκωτικές ουσίες.

Η επίσημη στατιστική εξάρτησης από τα ναρκωτικά στον κόσμο κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα δείχνει τρομακτική. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 2009 στον κόσμο καταγραφήκαν 200 εκατομμύρια εξαρτημένοι. Σε αυτό το σύνολο η Ρωσία έσπασε ρεκόρ βγαίνοντας σε πρώτη θέση κατανάλωσης ηρωίνης το 2009. Ένα τέταρτο των ευρωπαίων ενηλίκων — 85 εκατομμύρια άνθρωποι — έχει κάνει χρήση παράνομων ουσιών.

Στατιστικά στοιχεία μεταξύ των εφήβων στη Ρωσία φαίνονται εξίσου απειλητικά. Μεταξύ των εφήβων ηλικίας 14 έως 18 ετών τα αλκοολούχα ποτά καταναλώνουν 88 % των αγοριών και 93 % κοριτσιών. Τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους έκαναν χρήση ναρκωτικών και τοξικών ουσιών 56 % των αγοριών και 20 % των κοριτσιών. Οι χρήστες ναρκωτικών είναι σήμερα 45 % των αγοριών και 18 % κοριτσιών. Το άκρως ανησυχητικό είναι για τις γυναίκες ότι την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν 6,5 φορές.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες από την κατάχρηση του αλκοόλ κάθε χρόνο πεθαίνουν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η κατανάλωση του αλκοόλ και το επίπεδο των σχετιζομένων με αυτό προβλημάτων στην Ευρώπη είναι υψηλότερο στον κόσμο. Το 2003 το συνολικό κόστος ζημιών που συνδέονται με την κατάχρηση του αλκοόλ στην Ευρώπη εκτιμάται σε 125 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα και 152 έως 764 δισεκατομμύρια έμμεσα.

Στη Ρωσία το 2010 υπήρχαν επίσημα καταγεγραμμένοι 2 εκατομμύρια αλκοολικοί και 1 εκατομμύριο επισήμως εγγεγραμμένων HIV-μολυσμένων που σε ανεπίσημες εκτιμήσεις φτάνουν έως και 6 εκατομμύρια άτομα (85 με 90% των οποίων μολύνθηκαν μέσω της βελόνας της ηρωίνης).

Τώρα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (2007) περίπου 200.000 Έλληνες πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 5.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αναλογικά, οι νέοι πλήττονται περισσότερο: στον ευρωπαϊκό χώρο, στην ηλικιακή ομάδα των 15 - 29 ετών, το 10% των θανάτων μεταξύ των κοριτσιών οφείλεται σε κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 25% για τα αγόρια.

Με όλα αυτά κατά νου και με τις επιτυχίες στο ιατρικό χώρο τις τελευταίες δεκαετίες θα νόμιζε κανείς ότι η διαθεσιμότητα προοδευτικών θεραπειών θα έπρεπε να χαιρετιστεί με μεγάλο ενθουσιασμό, κάτι που απέχει πολύ από την αλήθεια. Στις περισσότερες κλινικές αποτοξίνωσης για χρήστες αλκοόλ, ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών, έχουν γίνει πραγματικά λίγες σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη θεραπεία ή την έκβασή της από τότε που έγινε η εισαγωγή των υποκατάστατων.

Αυτή η κατάσταση αλλάζει με πολύ αργό ρυθμό σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους της ιατρικής, όπου έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές και πολλές βελτιώσεις. Ένας σημαντικός λόγος για αυτήν την αντίθεση είναι ότι ενώ στη γενική ιατρική οι ελπιδοφόρες τεχνολογίες και τα φάρμακα αξιολογούνται γρήγορα και συχνά υιοθετούνται παγκοσμίως, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις θεραπείες που αφορούν τον εθισμό.

Παρόλο αυτά τα τελευταία 15 χρόνια στον τομέα αποτοξίνωσης-απεξάρτησης έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις που μας επιτρέπουν να στείλουμε ένα γερό μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να ορθοποδήσει και ψάχνει τρόπο – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.

Με πολύ καλά αποτελέσματα εφαρμόζεται για 15 χρόνια η μέθοδος της ταχείας αποτοξίνωσης με την ακόλουθη ψυχολογική υποστήριξη και χρήση ανταγωνιστικού φαρμάκου ιδιαίτερα αποτελεσματικού στις οπιούχες και αλκοολούχες ουσίες. Η μέθοδος αυτή υιοθετήθηκε από την παγκόσμια κοινότητα για τα εξαιρετικά αποτελέσματα και η εξέλιξή της εξαφανίζει κάθε στοιχείο αποτυχίας. Εκτός αυτού είναι η μοναδική προσέγγιση που έχει στόχο το οριστικό τέλος της εξάρτησης και όχι την υποκατάστασή της με την ιστορική διαδρομή που όλοι πιθανόν γνωρίζουμε: από την μορφίνη στην ηρωίνη, από τη μεθαδόνη στη βουπρενορφίνη. Και όλα αυτά πλέον τσάμπα. Στο σημείο αυτό ταιριάζει να τονίσουμε ότι για τα σημερινά δεδομένα η μέθοδος υποκατάστασης έχει ξεπεραστεί και καταδικαστεί από τους επιστήμονες του χώρου γιατί οι θάνατοι από τα υποκατάστατα είναι περισσότεροι από των ναρκωτικών. Μια συνεργάτιδά μου, καταξιωμένη ιατρός από το Κίεβο μετά από την εισαγωγή της μεθαδόνης στην πατρίδα της είπε ενδεικτικά ότι τα προγράμματα συντήρησης των εξαρτημένων με αυτό το υποκατάστατο διαγράφουν κάθε μέλλον για τα παιδιά και, λαμβάνοντας υπόψη διάσταση του προβλήματος στη χώρα της, παρομοίωσε την κατάσταση με γενοκτονία.

Οπότε σαν πρακτικός ιατρός που 20 χρόνια της ζωής μου έχω αφιερώσει στο θέμα απεξάρτησης δηλώνω ότι η μέθοδος υποκατάστασης είναι ξεπερασμένη και σαν μέθοδος και σαν στόχος. Είναι οι μεθοδεύσεις της εποχής του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου όταν υπήρχε ανάγκη αντικατάστασης της ηρωίνης από κάτι πιο φθηνό. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και ευτυχώς υπάρχουν προοδευτικές χώρες (ανάμεσα τους η Βρετανία και η Ρωσία), στις οποίες η χρήση των υποκατάστατων (και της μεθαδόνης, και της βουπρενορφίνης) έχει απαγορευτεί. Μας εκφράζει αυτό απόλυτα. Κάτι το οποίο δεν μπορώ δυστυχώς να πω για την πατρίδα μου όπου οι κρατικοί φορείς συνεχίζουν να λειτουργούν με τις προσεγγίσεις του 1940 αν και νομοθετικά φαίνεται ότι υποστηρίζουν τις σύγχρονες μεθόδους. Συμφέροντα (σε εισαγωγικά) «κρατικών λειτουργών» εμποδίζουν και κωφεύουν στις εξελίξεις της ιατρικής γνώσης και προόδου, και πιστεύουν ότι η διαχείριση οργανισμών έχει κέρδη και όχι το όφελος της σωτηρίας εξαρτημένων. Παιδιά ενός «ανώτερου θεού» υποστηρίζονται και θεραπεύονται με τις μεθόδους Ναλτρεξόνης σε αντίθεση με τα παιδιά ενός «κατώτερου θεού» που υποχρεώνονται δια βίου στη χρήση των υποκατάστατων ναρκωτικών της ηρωίνης – της μεθαδόνης.

Ωστόσο εμείς στη "Μέριμνα Ζωής" πιστεύουμε στο δικαίωμα επιλογής για κάθε ασθενή. Η εμπειρία της εφαρμογής της ταχείας αποτοξίνωσης που στη χώρα μας έχει τεκμηριωθεί και με τα δύο παγκόσμια συνέδρια Steplford με συμμετέχοντες εκατοντάδες επιστήμονες μας δίνει τη χαρά και την ικανοποίηση να απευθυνθούμε στις προσώπικοτητές σας καλώντας σας σε αλληλοϋποστήριξη και συστράτευση ώστε να πετύχουμε στόχους ανακουφιστικούς, ευγενείς και βαθειά ανθρώπινους.

Σας προσκαλούμε να επενδύσετε στην ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στους τομείς αποτοξίνωσης και απεξάρτησης. Τομέας που και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπολείπεται πραγματικά ουσιαστικής βοήθειας στους άρρωστους νέους των ναρκωτικών και που τώρα κάνει δειλά βήματα προς τη θεραπεία. Εμείς στη σειρά μας μπορούμε να σας προσφέρουμε την πολυετή εμπειρία μας στις ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με αποτελέσματα απολύτου επιτυχίας και εφαρμογή όλων των συγχρόνων μεθοδεύσεων της σύγχρονης ιατρικής, την ψυχολογική υποστήριξη σε προσωπικό επίπεδο ψυχολόγος – ασθενείς με συνεργασίες και επιστήμονες για την οριστική απομάκρυνση-απεξάρτηση των ασθενών από τις εξαρτησιογώνες ουσίες και κοινωνική επανένταξη με παράλληλη εκπαίδευση και δραστηριότητες σε χώρους ευχάριστους και κατάλληλους για το δυνάμωμα και την προετοιμασία τους για την ενεργή συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο τίτλος του σημερινού μας συνεδρίου «Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση των Ελλήνο-Ρωσικών Σχέσεων στις μέρες μας» ας γίνει μπούσουλας και καθοδήγηση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας προς όφελος... του δικού μου... και του δικού σας παιδιού.

merimnazois.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ