2013-09-18 10:07:07
Φωτογραφία για ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ  Σκληρό ροκ βιομηχάνων κατά της τρόικας...!!!
Η διοίκηση της Βιοχάλκο είχε αποδώσει τα άσχημα αποτελέσματα στην επιβράδυνση της ζήτησης και στη βαθιά ύφεση που εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία

Στελέχη του ΣΕΒ, της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας αλλά και τραπεζίτες στηλιτεύουν την επιμονή των δανειστών στην πολιτική λιτότητας που οδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις αν όχι στο λουκέτο, στην καλύτερη των περιπτώσεων στη μεταφορά της έδρας τους εκτός της χώρας.

 Περιγράφουν στο «Εθνος» μια τριπλή... θηλιά που επιδιώκει η τρόικα να κρατά στον λαιμό των εγχώριων επιχειρήσεων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέες αποχωρήσεις εταιρειών.

Τρία είναι τα προβλήματα που «γονατίζουν» ακόμη και τις υγιείς επιχειρήσεις και, σύμφωνα με στελέχη τους, η τρόικα κρατά «περίεργη στάση, σαν να θέλει να κάμψει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης των ελληνικών εταιρειών. Με απλά λόγια, ενώ υπάρχουν λύσεις, τις παρεμποδίζει».


Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη αφήνουν αιχμές σε βάρος υπουργείων που αδυνατούν να προωθήσουν μέτρα ενθάρρυνσης του επενδυτικού περιβάλλοντος και οικονομικής ανακούφισης των επιχειρήσεων.

Τρία είναι τα μεγάλα εμπόδια:

1. Το μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ο ΣΕΒ λέει ότι το χρηματοδοτικό κενό στην οικονομία είναι 20 δισ. ευρώ. Από αυτά μέσω του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕΠ και λοιπόν κοινοτικών πόρων το πολύ να πέσουν την επόμενη διετία στην αγορά 3 με 5 δισ. ευρώ, ενώ με την επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου θα προστεθούν άλλα 4 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, αυτές οι ενέσεις ρευστότητας δεν αρκούν: «Η αναμονή της αποκατάστασης ισορροπίας στο τραπεζικό σύστημα και του ανοίγματος στις αγορές μεταθέτει τη λύση του προβλήματος μακριά στο μέλλον, με ορατό αποτέλεσμα το κλείσιμο επιχειρήσεων και την απώλεια θέσεων εργασίας». Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η τρόικα δεν επιτρέπει σε αυτές τον δανεισμό των επιχειρήσεων.

Αλλά και η Eurobank στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση επισημαίνει ότι «η απόφαση της Βιοχάλκο καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγιείς επιχειρήσεις με την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση».

2. Το υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως επισημαίνει η Ενωσή τους (ΕΒΙΚΕΝ), έχουν τεράστιο ενεργειακό κόστος, το οποίο έχει εξακοντιστεί πια στο 50% του συνολικού κόστους της παραγωγικής διαδικασίας. Οι μεγάλες αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο έχουν προκαλέσει δυσβάσταχτα κόστη στις τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, εταιρείες μετάλλων και χαρτοποιίες. Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο είναι οι υψηλότεροι. Η τρόικα δεν αποδέχεται τη μείωση των ΕΦΚ, ενώ στελέχη των βιομηχανιών διερωτώνται γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει, όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ, μηχανισμούς αντιστάθμισης του κόστους, δηλαδή ενίσχυση των βιομηχανιών.

Απαξίωση

Το αποτέλεσμα του υψηλού κόστους είναι να απαξιώνονται πλήρως επενδύσεις δισεκατομμυρίων και να δυσκολεύονται ελληνικές βιομηχανίες να ανταγωνιστούν ξένες βιομηχανίες στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, αιχμές αφήνουν βιομήχανοι για το ΥΠΕΚΑ αναφορικά με την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων μείωσης του κόστους ρεύματος π.χ. συμβάσεις διακοψιμότητας ρεύματος.

Αιχμές αφήνουν και για ολιγωρίες στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κρατά μονοπωλιακή θέση και να μην υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ηλεκτροδότησης.

3 Η υπέρμετρη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Αλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Το «ψαλίδισμα» των εκπτώσεων για την απόσβεση επενδύσεων και για τους τόκους που αφορούν στην αποπληρωμή των δανείων των επιχειρήσεων δεν δίνει περιθώρια «ανάσας» στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η αύξηση του ΦΠΑ σε σωρεία αγαθών έχει επιφέρει τραγική πτώση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα τη μεγάλη βουτιά των πωλήσεων των επιχειρήσεων.

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ»

Θηλιά η έλλειψη ρευστότητας και το κόστος ενέργειας

Μείζον θεωρείται το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν έτοιμες παραγγελίες, αλλά να μην μπορούν να τις εκτελέσουν.

Η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί και ο τρέχων νέος έλεγχος της Blackrock στις εγχώριες συστημικές τράπεζες για να αρχίσει ξανά η χρηματοδότηση της παραγωγής».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα συναντήσαμε τους επικεφαλής της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha και της Αττικής, ενώ μέσα στο καλοκαίρι συναντηθήκαμε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το θέμα είναι ένα, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Μας έδωσαν δεσμεύσεις και περιμένουμε αυτές να γίνουν άμεσα πράξη».

Σε ό,τι αφορά το... δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, η ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) θεωρεί ανεπαρκείς τις τελευταίες μειώσεις των τιμολογίων από τη ΔΕΗ στη μέση και υψηλή τάση, και ζητά νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου το κόστος της ενέργειας να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Υπογραμμίζει δε με έμφαση πως «το ενεργειακό κόστος είναι εθνικό θέμα, καθώς αποτελεί βάση στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι ακριβές χρεώσεις ρεύματος, οι έξτρα φόροι, το ακριβό φυσικό αέριο στραγγαλίζουν καθημερινά το μέλλον της Ελλάδας. Ας αναλάβουν επιτέλους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις ευθύνες τους».

Η ΕΒΙΚΕΝ

Ειδικότερα, όσον αφορά την αγορά ηλεκτρισμού, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ που εκμεταλλεύεται τις εθνικές πηγές ενέργειας, τη μη λειτουργία του ανταγωνισμού, το πλήθος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και τη μονοδιάστατη, εισπρακτική αντιμετώπιση της αγοράς.

Επιπλέον σημειώνει ότι η χώρα μας, συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ, παρουσιάζει τους υψηλότερους συντελεστές Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που φτάνουν το 5% του τελικού κόστους.

Αναφορικά τέλος με την εγχώρια αγορά του φυσικού αερίου, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές για βιομηχανικούς πελάτες στην Ευρώπη των 27, ενώ επιπλέον επιβάλλεται και υψηλός ΕΦΚ, που αποτελεί σήμερα το 10% του τελικού κόστους του φυσικού αερίου.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ

Τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα έδιωξαν την εταιρεία

Τα προβλήματα χρηματοδότησης τα οποία αντιμετώπιζε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελούν τη βασική αιτία που οδήγησε τη διοίκηση της Βιοχάλκο στην απόφαση για μεταφορά της έδρας της στο Βέλγιο.

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής εφημερίδας «L'Echo», το οποίο ανέφερε ότι η απόφαση της Βιοχάλκο ελήφθη λόγω της απροθυμίας των ελληνικών τραπεζών για παροχή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις του ομίλου, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στις... επιταγές της τρόικας.

Οπως ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου, η συγχώνευση της Βιοχάλκο μέσω απορρόφησής της από τη βελγική Viohalco SA έχει ως αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, επ' ωφελεία της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των θυγατρικών της εταιρειών.

Σημειώνει παράλληλα πως «δεδομένης της περιορισμένης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και παρά τη στήριξη που έχει λάβει ο όμιλος από τις ελληνικές τράπεζες, η αναζήτηση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να συνεχισθούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των θυγατρικών της εταιρειών και να καλυφθούν σε ανταγωνιστικό κόστος οι αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης».

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της Βιοχάλκο είχε αποδώσει τα άσχημα αποτελέσματα α' εξαμήνου στην επιβράδυνση της ζήτησης στις οικονομίες της Ευρωζώνης και στη βαθιά ύφεση που εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα είχε σταθεί στο υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο επιβαρύνεται και με φόρους κατανάλωσης, που πλήττει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των θυγατρικών εταιρειών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ