2013-09-16 12:39:50
Φωτογραφία για Για τη χωµατερή οδεύουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ -  ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Σε σακούλες σκουπιδιών τα χρέη των Ταµείων που κληρονόµησε ο Οργανισµός; 

Μην τον είδατε τον Παναή»: για τη χωµατερή οι σακούλες µε τα ληξιπρόθεσµα χρέη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες! 

Φτερά θα κάνουν, όπως όλα δείχνουν, τα ληξιπρόθεσµα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς, φαρµακοποιούς, φαρµακευτικές εταιρείες, κλινικές, εργαστήρια, προµηθευτές, καθώς n κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει εκκαθάριση των χρεών της προς τους διάφορους κλάδους. 

Οι οφειλές αυτές προέρχονται κυρίως από τα Ταµεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ (κάποιες ακόµη από το 2010), και τα σχετικά έγγραφα και τιµολόγια είναι στοιβαγµένα σε υπόγεια και διαδρόμους µέσα σε σακούλες σκουπιδιών, µε συνέπεια οι λιγοστοί αρµόδιοι υπάλληλοι να µην µπορούν να προχωρήσουν σε καταµέτρηση και υπολογισµού. 

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙΣ (ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ)


ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΩΣ 08-2013

ΕΟΠΥΥ - ΛΗΞΙΠΡΟΘ       1197,49                               752,73

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΣΥ          1157,50                               966,52

Ν.Π. - ΟΚΑΝΑ                     10,92                                  6,05

ΕΚΑΒ                                      3,29                                   0,0

ΙΝΣΤ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ        0,27                                  0,22

ΕΘΝ Κ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ            0,64                                   0,0

ΛΟΙΠΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ Ν.Π.        0,32

ΣΥΝΟΛΟ                            2370,43                               1725,52

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τιµολόγια και τα αποδεικτικά που έχουν αποσταλεί από τους φορείς οι οποίοι περιµένουν να πληρωθούν έχουν τσουβαλιαστεί εδώ και καιρό σε σάκoυs, χαρτόνια αλλά και σε σακούλες... απορριµµάτων. To προσωπικό δεν επαρκεί ή δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει την εκκαθάριση (ΥΠΑ∆). Συνέπεια είναι να ελαχιστοποιούνται µέρα µε τη µέρα οι πιθανότητες για αποπληρωµή. 

Είναι ενδεικτικό ότι στην αρµόδια υπηρεσία (ΥΠΑ∆) τnς Αγίας Παρασκευής n διαδικασία γίνεται από 3 άτοµα προσωπικό, τα οποία είναι... χαµένα πίσω από σκουπιδοσακούλες. 

«Ξεχάστε τα λεφτά αυτά. Ο,τι και αν έκανα, δεν γίνεται τίποτε», φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες της «E», σε συνάντηση στελεχών της Υγείας και του υπουργείου Οικονοµικών. 

Καθόλου τυχαία, βέβαια, καθώς n διαδικασία δεν προχωρεί παρά το κονδύλι που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονοµικών αλλά και τις τουλάχιστον 4 εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί για τη διευκόλυνση τns διαδικασίας. 

Τι και αν n τρόικα έχει ζητήσει να γίνει εκκαθάριση και εξόφληση άµεσα. Σε αυτή την οδηγία οι αρµόδιοι δεν υπακούν, αφού n κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά. 

Στο παρελθόν, n προηγούµενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει ότι θα γίνουν συµβάσεις µε ιδιωτικές εταιρείες προκειµένου να εκκαθαριστούν οι οφειλές, κάτι όµως που µέχρι στιγµής δεν έχει πραγµατοποιηθεί. 

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των κλινικών είχαν προθυµοποιηθεί να πληρώσουν και τις ιδιωτικές εταιρείες ώστε να επισπευσθεί n εκκαθάριση. 

Και το ζήτηµα είναι ότι γιατροί, κλινικές, φαρµακοποιοί, προµηθευτές και άλλοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ περιµένουν ακόµη και από το 2010 και 2011 να δουν το χρώµα του χρήµατos. 

Και, βέβαια, αρχίζουν και συγκεντρώνονται νέα χρέη, του 2012 και 2013. 

Αυξάνονται! 

Στην προσπάθεια των αρµοδίων να δώσουν λύση για τα παλαιά χρέη, αρχίζει να συγκεντρώνεται νέα γενιά µε... σκουπιδοσακούλες. Και αυτά τα ποσά είναι άγνωστο πότε θα εκκαθαριστούν: Και το µεγάλο πρόβληµα για τους ιδιώτες είναι τι θα γίνει και πότε θα εισπράξουν το 10% από οφειλές του 2012 που τους είχε παρακρατηθεί µε το επιχείρηµα ότι αυτά θα αποδοθούν όταν ολοκληρωθεί ο οριστικός λογιστικός έλεγχος. 

Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ∆. Κοντός είχε δεσµευτεί σε συνδικαλιστές γιατρούς, µεταξύ αυτών και στην Ενωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ότι θα αναζητήσει λύσεις ώστε να επιλυθεί το πρόβληµα. 

Πάντως, στα. νοσοκοµεία n εικόνα είναι σαφώς καλύτερη. Ηδη έχει καταβληθεί το 84% των υποχρεώσεων των νοσοκοµείων του ΕΣΥ, δηλαδή 967 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δις ευρώ. 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ