2012-04-09 16:08:13
Φωτογραφία για Οι φορείς της ορεινής μας πατρίδας και ο δήμαρχος Πύλης είπαν ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες
Με πρωτοβουλία του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Παχτουρίου – Αετού Γιώργου Χονδρού την Κυριακή 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα του αναψυκτηρίου του Άλσους Ηλιούπολης.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος, οι Αντιδήμαρχοι Πύλης Θανάσης Πλαβός και Νίκος Τόλιας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύλης και Πρόεδρος του συλλόγου Λαφινιωτών Κώστας Βλάχος, ο τοπικός Πρόεδρος Παχτουρίου – Αετού Γιώργος Χονδρός, ο τοπικός Πρόεδρος Μεσοχώρας Γιώργος Χονδρός, ο τοπικός Πρόεδρος Πολυνερίου Παναγιώτης Βλαχοδήμος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Παχτουριωτών Κώστας Βασιλάρας με τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αετού Παντελής Τσάκαλος με μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, η πρόεδρος του συλλόγου Νεραϊδιωτών Βάγια Καρακώστα με μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, ο Παχτουριώτης Πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλών Δήμου Φυλής Ανδρέας Βασιλάρας, ο Παχτουριώτης Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ηλιούπολης Γιώργος Λεβεντεκίδης και πολλοί συνδημότες της Ορεινής μας Πατρίδας.


Συντονιστής της συζήτησης ορίστηκε ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Παχτουριωτών Αποστόλης Βασιλάρας.

Σχετικά με την πρόταση για τις ανεμογεννήτριες στην Ορεινή μας Πατρίδα που κατατέθηκε στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πύλης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος της επιτροπής και Αντιδήμαρχος Πύλης Νίκος Τόλιας.

Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεσοχώρας Γιώργος Χονδρός παρουσίασε με αναλυτικό και παραστατικό τρόπο σε γιγαντοοθόνη τα στοιχεία της μελέτης από όπου προκύπτουν τα υπέρ και τα κατά αυτής της επένδυσης.

Και φυσικά όταν ακούμε για επενδύσεις νομίζουμε ότι τσουβάλια με χρήματα θα πέφτουν στην Ελλάδα ως μάνα εξ ουρανού. Αποδείχθηκε όμως ότι από τα περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ αυτής της επένδυσης μόνο τα δύο θα έρθουν στην Ελλάδα και αυτά για να φτιαχτεί ο αυτοκινητόδρομος μέχρι τις βουνοκορφές που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Τα υπόλοιπα θα πάνε στη Γερμανία και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες οι εταιρείες θα προμηθευτούν τις ανεμογεννήτριες.

Ακούστηκαν πολλά για διαπλατύνσεις δρόμων μέχρι και 60 μέτρα στις στροφές ώστε να περάσουν αυτά τα μακριά φορτία με νταλίκες γίγαντες. Και φυσικά με τέτοιες παρεμβάσεις στα τοπία των χωριών μας εύκολα καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν εκεί, τα έσοδα για το Δήμο Πύλης θα είναι περίπου 80.000 ευρώ το χρόνο ενώ τα έξοδά του μόνο για να καθαρίζει τους δρόμους προς τις ανεμογεννήτριες ιδιαίτερα το χειμώνα με τις πολλές χιονοπτώσεις θα είναι περισσότερα από τα διπλάσια του ποσού αυτού.

Όσο για τις έξι θέσεις εργασίας και αυτό είναι ένας μύθος αφού τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Και φυσικά εμείς αναρωτιόμαστε. Ποιος ιδιώτης θα βάλει έξι ανθρώπους να κοιτούν τις ανεμογεννήτριες αν γυρίζουν; Εκτός από τι κάμερες, ακόμη και από δορυφόρο μπορούν αυτοί να βλέπουν.

Επιτροπή κατοίκων της περιοχής Ασπροποτάμου που εναντιώθηκαν σε τέτοιες προτάσεις και κατάφεραν να αποτρέψουν τέτοιες «επενδύσεις» ενημέρωσαν σχετικά τους συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή και ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους.

Και πραγματικά εκτός από τα κέρδη των εταιριών και την καταστροφή του περιβάλλοντος ΤΙΠΟΤΑ θετικό δεν αποδείχθηκε.

Φυσικά και το τραγικότερο όλων όσων ακούστηκαν στην αίθουσα το πρωινό της χθεσινής Κυριακής είναι το γεγονός ότι η Χ αυτή εταιρεία παίρνει την αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και χωρίς να ρωτήσεις ΚΑΝΕΝΑΝ προχωρά τις εργασίες. Και ο χώρος αυτός, ολόκληρες οι οροσειρές των χωριών μας είναι ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ για 25 συν 25 χρόνια με το δήμο Πύλης «υπηρέτη» στον αποχιονισμό του χειμώνα.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση αυτή τοποθετήθηκαν και είπαν ένα ηχηρό ΟΧΙ στις προτάσεις αυτές.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος τον οποίο πραγματικά απολαύσαμε. Αφού ξεκαθάρισε ότι είναι Δήμαρχος για να υπηρετεί τους δημότες του και όχι για να υπηρετούν οι δημότες του αυτόν συντάθηκε με τις απόψεις όλων των παρευρισκομένων. Ανέπτυξε και ο ίδιος τα επιχειρήματά του και συντασσόμενος με τις ομόφωνες τοποθετήσεις που προηγήθηκαν και είπε ΟΧΙ στις προτάσεις αυτές.

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με το νόμο οι εταιρείες αυτές μπορούν να πραγματοποιήσουν την επένδυση χωρίς καν να ρωτήσουν το Δήμο αλλά ο ίδιος θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και η παράταξή του θα το καταψηφίσει. Ζήτησε παράλληλα τα ΟΧΙ των παρευρισκομένων φορέων της περιοχής μας (τοπικές κοινότητες, σύλλογοι κλπ) να σταλούν άμεσα εγγράφως στον ίδιο (οι αποφάσεις των ΔΣ).

Ακούστηκε στην αίθουσα ότι υπάρχουν φωνές στην αντιπολίτευση που λένε ΝΑΙ στην επένδυση προκαλώντας σε όλους ερωτηματικά. Βέβαια ο Κώστας Βλάχος που ανήκει στην αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου ενώπιον όλων μας είπε ΟΧΙ.

Στη συνέχεια τέθηκε το ερώτημα ότι στην περίπτωση που δεν εισακουσθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης τι θα γίνει.

Εκεί ο Δήμαρχος ζήτησε εγρήγορση και ενότητα από όλους. Και όπως είπε εννοείται ότι θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Ορεινών και του Δήμου Πύλης.

Στη συνάντηση αυτή ο Δήμαρχος Πύλης Κώστα Κουφογάζος τοποθετήθηκε για πολλά δημοτικά θέματα και ήταν πραγματικά απολαυστικός. Ζήτησε να είμαστε όλοι μονιασμένοι και αλληστηριζόμαστε για να αντέξουμε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Απόδειξε ότι δεν είναι τυχαία δημοφιλής στην Ορεινή μας Πατρίδα και όχι μόνο και με την τοποθέτησή του άγγιξε τις καρδιές όλων.

Χειροκροτήθηκε θερμά και ήταν απόλυτα ειλικρινής για όλα τα θέματα.

Τα κυρίαρχο όμως που διακρίναμε στον κύριο Κουφογάζο ήταν η σεμνότητά του, έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και που δείχνει ότι ξέρει που πατάει.

Για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι ο Κώστας Κουφογάζος είναι ο Δήμαρχος που νοιάζεται για του Ορεινούς. Όπως ο ίδιος μας είπε το χειμώνα βρέθηκε στις 5 τα ξημερώματα στη Μεσοχώρα με το μηχάνημα που πραγματοποιούσε τον αποχιονισμό του δρόμου.

Σε κατ’ ιδίαν συζήτησή μας, μας είπε ότι θα αποσπασθεί ένας ακόμη υπάλληλος του Δήμου στα χωριά μας οι οποίοι μαζί με τον ακούραστο χειριστή του Δήμου Βαγγέλη Χονδρό – ο Δήμαρχος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις υπηρεσίες του Βαγγέλη – θα βρίσκονται κοντά στους κατοίκους των Ορεινών χωριών μας επιλύοντας μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Εμείς συγχαίρουμε το Δήμαρχο Κώστα Κουφογάζο ο οποίος αν και Δήμαρχος σε έναν υπέρ δήμο νοιάζεται ακόμη και για τον τελευταίο συνοικισμό της περιοχής του.

Όσο για τις ανεμογεννήτριες πρέπει να αγωνιστούμε να αποτρέψουμε την… δεύτερη άλωση της Ορεινή μας Πατρίδας. Και το γεγονός ότι θα έχουμε στο πλευρό μας το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης σημαίνει ότι το… οπλοστάσιό μας για των αγώνα θα είναι πολύ βαρύ!
dovroi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ