2013-09-14 07:22:05
Φωτογραφία για Η προθυμία της Δαμασκού προβλημάτισε τον Ban Ki-moon
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός, αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της Συρίας στο επίμαχο ζήτημα του... χημικού της οπλοστασίου, εμφανίστηκε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι «France 24».

«Είναι σημαντικό οι Αρχές της Συρίας να εφαρμόσουν αυτά που έχουν πει για να αποδείξουν την καλή τους πίστη», τόνισε αρχικά ο Ban Ki-moon, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προβεί σε «μια σταθερή και αποφασιστική δράση» στην περίπτωση που οι εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε. καταλήξουν στο συμπέρασμα πως έγινε χρήση χημικών όπλων.

«Εάν επιβεβαιωθεί από την επιστημονική εξέταση ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα αυτό θα ήταν μια σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει σταθερά και αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι αυτού του είδους τα εγκλήματα δεν θα συμβούν ξανά καθώς και να προσαγάγει τους δράστες στη Δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε.


Στη διάρκεια της συνέντευξης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., αποφεύγοντας όμως να αναφέρει στο αν σε ενδεχόμενα σκληρά μέτρα περιλαμβάνεται πιθανή χρήση βίας.

Μετά την απόφαση του προέδρου της ασιατικής χώρας, Bashar al-Assad, για καταστροφή του χημικού οπλοστασίου, το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε αίτημα -το οποίο και έγινε δεκτό- στον Ο.Η.Ε. για ένταξη της χώρας στη Σύμβαση του 1993, που αφορά στην απαγόρευση των χημικών όπλων. Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον για το τελικό σχέδιο, βάσει του οποίου θα γίνει η καταστροφή των όπλων αυτών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ