2013-09-12 22:14:59
Φωτογραφία για Πάτρα: Aπάντηση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΠ στον πρώην πρόεδρο της επιχείρησης Χρ. Μπακαλάρο
Με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΠ κ. Χρ. Μπακαλάρου, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας, κ. Αντ. Κότσαλης τονίζει τα εξής:

«Η προσπάθεια του κ. Μπακαλάρου να παρουσιάσει το άσπρο, μαύρο, το μόνο που κατάφερε είναι να φωτίσει τις αστοχίες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και του ίδιου προσωπικά στο θέμα της ένταξης του έργου «ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πίεσης και τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Πατρέων» στα χρηματοδοτούμενα, μέσω ΕΣΠΑ, από το ΕΠΠΕΡΑΑ έργα.

Σε αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας κι όχι αυτών που ο κ. Μπακαλάρος επιχειρεί να εμφανίσει ως «αλήθεια», σημειώνουμε τα εξής:

Οι χρονικές καθυστερήσεις του ΕΠΠΕΡΑΑ υπήρξαν για δύο λόγους

1. Λόγω της προβληματικής πρώτης προκήρυξης κατά την οποία δημιουργήθηκε σοβαρός προβληματισμός


2. Το ΕΠΠΕΡΑΑ στο ενδιάμεσο διάστημα ενέτασσε άλλα έργα με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρή υπέρβαση του συνολικού του προϋπολογισμού.

Ο Δήμαρχος Ι. Δημαράς και η σημερινή Δημοτική αρχή και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΠ κατάφεραν με συνεχή παρουσία στο Υπουργείο και το ΕΠΠΕΡΑΑ να ανατρέψει τις αρνητικές συνέπειες του πρώτου ακυρωμένου διαγωνισμού και να εντάξει αυτό το σημαντικό έργο με τους σωστούς όρους και τη μεγιστοποίηση των παραδοτέων του έργου.

Παραθέτουμε μάλιστα και το όλο ιστορικό, ώστε να φανεί ξεκάθαρα το ποιος λέει αλήθειες και ποιος όχι.

Ιστορικό έργου

Τον Οκτώβριο του 2010 προκηρύχθηκε από την ΔΕΥΑΠ διαγωνισμός προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια - Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Τηλεελέγχου - Τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης της Πάτρας».

Τα έργο αυτό είχε ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ , χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, τον Ιούνιο του 2010 με έγκριση της αρχικής μελέτης το Σεπτέμβριο του 2009.

Τον Νοέμβριο του 2010 ενώ ο διαγωνισμός βρισκόταν σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στο στάδιο της παράδοσης τευχών δημοπράτησης προς τους διαγωνιζομένους, υποβλήθηκαν ενστάσεις, προδικαστική προσφυγή και έγγραφες καταγγελίες με αίτημα την αλλαγή των όρων διακήρυξης και των λοιπών τευχών του διαγωνισμού.

Οι έγγραφες καταγγελίες αναφέρονταν:

• Στον τρόπο δημοπράτησης, εάν δηλ. θα έπρεπε να δημοπρατηθεί ως έργο ή ως προμήθεια.

• Σε όρους της διακήρυξης, οι οποίοι αντί να εξασφαλίζουν υγιή ανταγωνισμό, περιόριζαν το πλήθος των διαγωνιζομένων σε πολύ μικρό αριθμό.

• Στην έλλειψη αναλυτικού τιμολoγίου με στόχο την απόκρυψη του πραγματικού κόστους, την υπερτιμολόγηση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

• Σε ενδείξεις για κατευθυνόμενο διαγωνισμό δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι όροι του διαγωνισμού εμφανίζονταν και σε αντίστοιχους διαγωνισμούς άλλων ΔΕΥΑ.

Σημειωτέον ότι οι καταχρηστικοί όροι της διακύρηξης και η υπερτιμολόγηση είχαν ήδη επισημανθεί με το υπ΄ αριθμ. 711/30-9-2010 έγγραφο της υπεύθυνης μελετών/έργων της Υπηρεσίας Ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ.

Στη συνέχεια το Δεκέμβριο του 2010 το ΕΠΠΕΡΑΑ ζήτησε τη διακοπή του διαγωνισμού και την αιτιολόγηση των τιμών (υπ΄ αριθμ. 2076β1΄/23-5-2011).

Παράλληλα το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ, μετά τις καταγγελίες, αναγκάστηκε να ακυρώσει το διαγωνισμό και συγκρότησε επιτροπή για τη σύνταξη αναλυτικού τιμολογίου. Μέλη της επιτροπής ήταν μηχανικοί της Υπηρεσίας Ύδρευσης και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Δ.Σ. ΔΕΥΑΠ (181/6-12-2010 απόφαση Δ.Σ. ΔΕΥΑΠ) .

Από τις εργασίες της επιτροπής προέκυψε μελέτη με την οποία προβλέπεται σημαντική αύξηση του αντικειμένου του έργου λόγω βελτίωσης του σχεδιασμού του και μεγάλης μείωσης των τιμών, οι οποίες προέκυψαν με την εφαρμογή των εγκεκριμένων Τιμολογίων του ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΟΜΕΔΙ) και μετά από διεξοδική έρευνα της αγοράς για εργασίες και υλικά για τα οποία δεν προβλέπονται τιμές στα ανωτέρω Τιμολόγια.

Συγκεκριμένα προέκυψε:

• αύξηση των τοπικών σταθμών ελέγχου πίεσης/παροχή από 60 σε 78.

• Αύξηση των τοπικών σταθμών μέτρησης πίεσης από 20 σε 85

• Επί πλέον δημιουργία 65 τοπικών σταθμών Γεωτρήσεων/Αντλιοστασίων/ Δεξαμενών που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη.

Τα τεύχη δημοπράτησης του τροποποιημένου έργου υποβλήθηκαν στο ΕΠΠΕΡΑΑ τον Οκτώβριο του 2011.

Μετά από αξιολόγηση εγκρίθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία του ΕΠΠΕΡΑΑ η τροποποίηση του έργου τον Οκτώβριο του 2012.

Στην συνέχεια υπογράφηκε Από τον Γεν. Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ τον Ιούλιο του 2013.

Τέλος ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα με βάση τις διατάξεις περί έργων, με διαδικασίες που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε μεθόδευση κατευθυνόμενου διαγωνισμού.

Η ευχή μας είναι το έργο να ολοκληρωθεί σωστά, ώστε να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση νερού και πόρων και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε όλοι για το καλό της πόλης και των δημοτών μας.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ