2012-04-09 11:47:59
Φωτογραφία για Τζάμπα στην Πόλη!


Ο Βόσπορος είναι μια συνοικία ονείρων, έχει τραγουδήσει μια Τουρκάλα, ονόματι Radife Erden... Συμπτωματικά, στο γήπεδο που φέρει το όνομα του συνονόματου της, Sinan (Erden), το ελληνικό μπάσκετ και οι οπαδοί των δύο «αιώνιων» αντιπάλου θα κάνουν τα όνειρα τους για κατάκτηση του κορυφαίου ευρωπαϊκού τίτλου. Ο Ολυμπιακός πρώτος και άνετος πήρε θέση στον πιο μαγικό πορθμό του κόσμου, ακολούθησε ασθμαίνων αλλά δικαίως για να πιάσει στασίδι δίπλα του, ο Παναθηναϊκός. Οι δύο μαζί θα τα «βάλουν» με τους εκπροσώπους του ισπανικού και του ρωσικού μπάσκετ σε μια αποστολή διόλου εύκολη, αν πέρα από τη δεδομένη αγωνιστική δύναμη των δύο ομάδων αναλογιστεί ότι Μπαρτσελόνα (2003, 2010) και η ΤΣΣΚΑ (2006, 2008), αντίστοιχα, μαζί με την Μακάμπι Τελ Αβίβ (2001, 2004, 2005) είναι οι ομάδες που έχουν κατακτήσει όποιον τίτλο ξέφυγε του Παναθηναϊκού (2000, 2002, 2007, 2009, 2011) από το 2000 και μετά!


Η ΤΣΣΚΑ με ρεκόρ 18-2 και τους... Κιριλένκο, Κρστιτς, Σισκάουσκας, Χριάπα, Σβεντ (που όποτε βρίσκονται μαζί στο παρκέ η 5αδα τους μοιάζει για κάθε αντίπαλο σαν... συστάδα δέντρων!), Λαβρίνοβιτς, Τεόντοσιτς, Βοροντσέβιτς, Κάουν, Γκόρντον, να αποτελούν εκπληκτική 10αδα, είναι το απόλυτο φαβορί!

Η Μπαρτσελόνα του 18-1 που είναι το καλύτερο ρεκόρ, (τη μοναδική της ήττα τη γνώρισε με 77-74 στο γήπεδο της Σιένας), με τους Έιτσον, Μάικλ (που έχουν φτιάξει ένα άκρως δημιουργικό και αποτελεσματικό δίδυμο στα «φτερά» της ομάδας) και τους Λόρμπεκ (παίκτης-κλειδί), Ναβάρο, Χουέρτας, Ίνγκλες, Σάδα, Βάθκεθ, Πέροβιτς, Εντόνγκ να δίνουν στον Πασκουάλ (που διαχειρίζεται την ομάδα από μέσα της σεζόν 2007-08) ένα ισορροπημένο ρόστερ, είναι το δεύτερο φαβορί, διαθέτοντας πλέον ταυτότητα ομάδας με ικανότητες στην άμυνα και όχι απλά μια μηχανή πόντων στην επίθεση!

Ο Παναθηναϊκός, που έχει ήδη ηττηθεί δύο φορές από την ΤΣΣΚΑ και ο Ολυμπιακός που δεν έχει συναντήσει τη Μπαρτσελόνα, είναι τα αουτσάϊντερ. Αυτό αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών, οι οποίες δεν παίζουν ρόλο όμως όπως έχω σημειώσει και στο παρελθόν, τις λαμβάνω υπόψιν καθότι οι κύριοι δεν ασχολούνται με χρώματα, ομάδες και οπαδικές τυφλώσεις, αλλά παίζουν τα λεφτά τους!

Τρίτο φαβορί ο Παναθηναϊκός με αποδόσεις που για κατάκτηση του τίτλου κυμαίνονται από το 4,50 μέχρι το 6,00. Τέταρτο και τελευταίο φαβορί ο Ολυμπιακός που παίζει στο 10 και στο 11. Κοινώς βάζεις (λέμε τώρα) 100 ευρώ στον ΠΑΟ κι αν ράψει το 7ο αστέρι, παντελονιάζεις από 450 ως 600 ευρώ, ανάλογα την εταιρεία που έχεις επιλέξει για τον στοιχηματισμό. Αν ρίξεις (ξαναλέμε τώρα) το 100άρικο στον Ολυμπιακό και εκείνος μετά την πρόκριση στο ΤΟΠ8 και τον αποκλεισμό της Σιένας με πλεονέκτημα έδρας των Ιταλών, κάνει την απόλυτη υπέρβαση νικώντας και την «Μπάρτσα» και στον τελικό της 13ης Μαίου, θα βάλεις στο ταμείο από 1000 ως 1.100 ευρώ, πάλι αναλόγως σε ποια εταιρεία τοποθετήσεις το στοίχημα σου.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, οι ελληνικές ομάδες είναι αουτσάιντερ και στην αναμέτρηση που η κάθε μία έχει στον ημιτελικό της Παρασκευής 11 Μαίου. Κι όμως ο Παναθηναϊκός, με ατού την ομαδική δουλειά που κάνει σε άμυνα και επίθεση και τις ιδέες του Ομπράντοβιτς είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να βάλει άλυτους γρίφους στον Γιόνας Καζλάουσκας και τους παίκτες του. Η «Αρκούδα» ηττήθηκε από την Γαλατά στην Τουρκία και από τη Μπιλμπάο στην Ισπανία, όμως κανένα από τα δύο ματς δεν είχε ουσιαστικό ενδιαφέρον για την ΤΣΣΚΑ. Τεράστια επιτυχία για τον Μαχμούντι, τον Κατσικάρη και τις ομάδες του αλλά έχει διαφορά για τη συγκέντρωση των Ρώσων και το κίνητρο τους ένα νοκ-άουτ ματς ή ένα ματς που κρίνει πρωτιές-πλασαρίσματα-προβάδισμα σε σειρές πλέι-οφ, από τα ματς που ηττήθηκαν.

Ο Παναθηναϊκός, σε υψηλή απόδοση 2.400 δευτερολέπτων (ούτε καν 2.399), με τρικ σε άμυνα και καθαρό μυαλό στην επίθεση, αν έχει τα αναμενόμενα ποσοστά στα σουτ, μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

Το ίδιο και μάλιστα εκτιμώ με περισσότερες πιθανότητες, μπορεί να κάνει ο ξεχειλισμένος από ενέργεια, Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πασκουάλ μπορεί να έχει μόλις μια ήττα, μπορεί να είναι πρώτη στην ACB, αλλά δεν πατάει καλά στα πόδια της. Η ήττα στον εντός έδρας τελικό του Copa Del Rey από τη Ρεάλ, οι δύο μαζεμένες ήττες της στις αρχές Μαρτίου και οι αγώνες με την Ούνιξ (παρά το 3-0) επιβεβαιώνουν όλους εκείνους που υποστηρίζουν ό,τι η πανίσχυρη Μπαρτσελόνα δεν είναι τόσο ισχυρή. Ιδιαίτερα στο «άσο», όπου ο Χουέρτας δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως και ο Σάδα είναι πολύτιμος μεν, περιορισμένων δυνατοτήτων δε.

Ο Ολυμπιακός, με την ενέργεια που βγάζουν τα «μωρά» του Ίβκοβιτς, την πίεση στη μπάλα, την εξολόθρευση του Ναβάρο (με οδηγό για τον Ντούντα τα τέσσερα ματς του κουμπάρου του πέρυσι στους προημιτελικούς στα οποία ο Καλάθης απενεργοποίησε τον «La Bomba»), την κυριαρχία στα ριμπάουντ, τον περιορισμό των λαθών και την αντιμετώπιση του Λόρμπεκ (που είναι παίκτης-κλειδί για την Μπάρτσα), μπορεί να πετάξει εκτός τελικού την ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχιών σε φάιναλ-φορ.

Αυτά όλα, για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, σήμερα. Σε ένα μήνα τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει. Ίσως μάλιστα αλλάξουν αύριο, πόσω μάλλον ύστερα από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως σήμερα, επειδή μπορεί να συμβεί αυτό, αξίζει να ποντάρει κανείς στην πρόκριση των δύο ελληνικών ομάδων στον τελικό.

Πιο σουρεάλ από το να βρεθούν Έλληνες από τη μια, Έλληνες από την άλλη και στη μέση Τούρκοι δεν γίνεται, αλλά αν το βράδυ της 13ης Μαίου το δούμε κι αυτό από το ελληνικό μπάσκετ, αν δηλαδή για 4η φορά στην Ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης διεξαχθεί «εμφύλιος» (*) πέρα της επιτυχίας του ελληνικού μπάσκετ, πέρα από την αντιπαλότητα που θα κορυφωθεί, πέρα του ενδιαφέροντος που θα εκτιναχθεί στον 7ο ουρανό, πέρα από πολλά άλλα, θα σημαίνει ακόμη πως θα έχει επιβεβαιωθεί μια απόδοση που κυμαίνεται από 8,25 μέχρι 9,92.

Ποντάροντας σε νίκη Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στους ημιτελικούς τέτοια είναι η απόδοση που δίνει το ελληνικό «δίδυμο». Κοινώς, όπως εξήγησα πριν, με 100 ευρώ σε νίκη του ΠΑΟ επί της ΤΣΣΚΑ και νίκη του Ολυμπιακού, παίρνεις 825 μέχρι 992 ευρώ. Δηλαδή πηγαίνει τζάμπα στην Πόλη για το φάιναλ-φορ.

Δεν αξίζει το όνειρο; Το Βόσπορο άλλωστε θα αγναντεύεις, που όπως λέει η λαϊκη Τουρκάλα τραγουδίστρια είναι συνοικία ονείρων!

ΥΓ.1: Ακόμη αν βγει το όνειρο, για 48 ώρες θα ελπίζεις σε κατάκτηση του τίτλου από την ομάδα σου, γνωρίζοντας πως αν δεν τα καταφέρει τουλάχιστον δεν θα έχεις ξοδέψει χρήματα. Αρκεί να προκριθούν και οι δύο.

ΥΓ.2: Υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Ίσως πιο ασφαλής. Για τη χώρα που θα προέρχεται η ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο. Η Ελλάδα δίνει απόδοση 3,5 που επιβεβαιώνεται αν κατακτήσει την Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Αν προκριθούν και οι δύο, «πληρώνει» το βράδυ της Παρασκευής. Όπως άλλωστε το 9,92 για τις νίκες των δύο «αιώνιων» στους ημιτελικούς. Όμως το 3,5 της Ελλάδας σε κρατά «ζωντανό» ως την Κυριακή αν προκριθεί μόνο η μία ομάδα στον τελικό ΥΓ.3: Αν πάλι δεν βγει τίποτα και ο «εμφύλιο» λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη αλλά στον μικρό τελικό, μετά μην βαράτε. Μια προσέγγιση του φάιναλ-φορ έκανα και εξάλλου μπορεί να έχουμε από δύο ομάδες στον τελικό ως και καμία. Όπως έλεγα μετά πριν από τους προημιτελικούς, μπορεί να έχουμε από δύο ομάδες στον τελικό μέχρι και καμία στο φάιναλ-φορ (*) Για να βρεθούν οι προηγούμενες φορές που συναντήθηκαν στον τελικό ομάδες από την ίδια χώρα, πρέπει να φθάσουμε στα πρώτα-πρώτα χρόνια της διοργάνωσης και κατόπιν στο πιο κοντινό, αλλά αρκετά μακρινό, 1983. Την 3η και την 4η χρονιά της διοργάνωσης, όταν ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών (1957-58 εως 1990-91), με τον τελικό να είναι διπλός, η ΕΣΣΔ είχε με τις ΑΣΚ Ρίγα-Ντινάμο Τιφλίδας και ΤΣΣΚΑ Μόσχας-ΑΣΚ Ρίγα, αντίστοιχα, τις δύο φιναλίστ. Η τρίτη και τελευταία ως σήμερα φορά συνέβη στη Γκρενόμπλ, το 1983. Ήταν ιταλικός με τις ιστορικές ομάδες της Καντού και της Ολίμπια Μιλάνο (69-68) να «μονομαχούν» στον συγκλονιστικό τελικό.
onsports.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ