2013-09-10 18:28:05
Φωτογραφία για Αγωγές Ελλήνων κατά κυπριακού δημοσίου για το κούρεμα
Γράφει η Ρόη Χάικου

Μετά τη MIG και 20 μεγαλοεπενδυτές και επιχειρήσεις, και οι μικρομέτοχοι και καταθέτες στρέφονται κατά του κυπριακού δημοσίου διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Μετά το «πακέτο διάσωσης» της Μεγαλονήσου, το οποίο οδήγησε στην βίαιη διάλυση της Λαϊκής, την κρατικοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και στο "κούρεμα" καταθέσεων, χιλιάδες Ελλαδίτες έχασαν εν μία νυχτί τις περιουσίες τους και πλέον κινούνται νομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της FMVoice.gr πάνω από 80 Έλληνες έχουν απευθυνθεί σε εξειδικευμένες δικηγορικές εταιρείες και έχουν δώσει εντολή για ομαδικές αγωγές εναντίον του κυπριακού δημοσίου προκειμένου να αποζημιωθούν. Μάλιστα, στις 18 Σεπτεμβρίου έχουν δώσει ραντεβού στην Αθήνα ώστε οι ενδιαφερόμενοι και επιλεγμένους επενδυτές να ενημερωθούν για την υπόθεση.

Πρόκειται για καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ στις δύο κυπριακές τράπεζες, κατόχους μετοχών ή και ομολόγων, οι οποίοι ζημιώθηκαν από τις κινήσεις του κυπριακού δημοσίου που στην αρχή κρατικοποίησε την Λαϊκή και μετά την διάλυσε εντάσσοντάς την στην Κύπρου.


Την υπόθεση έχει αναλάβει η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Grant & Eisenhofer, η οποία συνεργάζεται με τον δικηγόρο Γιάννη Κυριακόπουλο της Kyros Law με γραφεία στη Βοστώνη και την Αθήνα. Οι δύο εταιρείες συγκεντρώνουν ομάδες επενδυτών που είχαν τοποθετήσει σε καταθέσεις, μετοχές και τραπεζικά ομόλογα πάνω από 100.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές, είναι τόσο σίγουροι ότι θα πετύχουν οι αγωγές τους και θα δικαιωθούν, ώστε οι δικηγόροι δεν απαιτούν αμοιβή για την κατάθεση της προσφυγής και ζητούν πληρωμή με ποσοστό επί των αποζημιώσεων που θα επιδικαστούν.

Οι ιδιώτες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποφάσισαν να κινηθούν νομικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από την κίνηση της MIG να διεκδικήσει 824 εκατ. ευρώ από το κυπριακό δημόσιο. Ακολούθησαν 20 ιδιώτες επενδυτές, εφοπλιστές και επιχειρηματίες, οι οποίοι διεκδικούν 229 εκατ. ευρώ.

Η MIG πλέον, προχωρά από κοινού με άλλους επενδυτές στην υποβολή της Αίτησης για Διαιτησία (Request for Arbitration) εναντίον της Κύπρου στο αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Το Διαιτητικό Δικαστήριο θα συγκροτηθεί σε 90 ημέρες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ