2013-09-09 01:22:03
Φωτογραφία για Μνημείο συντηρείται πριν καταρρεύσει…
Με σεβασμό στα χαρακτηριστικά κατασκευής της, συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και... προστασίας της γέφυρας-μνημείο της Κοξαρέ «Παλιά Καμάρα», που βρίσκεται σε περιοχή κάτω από το νέο οικισμό της Παλέ Αγίου Βασιλείου.

Η γέφυρα, με εντυπωσιακά στοιχεία που αποτυπώνουν και την υψηλή τέχνη των μαστόρων της εποχής, διακρίνεται για την υψηλή ανθεκτικότητά της, αφού για αιώνες αν και δέχεται τη φθορά του χρόνου και τα φυσικά φαινόμενα, παραμένει ακμαία Ωστόσο, επειδή παρατηρήθηκαν σημάδια στη βάση του μνημείου που θα μπορούσαν εφόσον δεν υπήρχε αποκατάσταση, να οδηγήσουν με την πάροδο του χρόνου και στην κατάρρευση, κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση των τεχνικών για τη διατήρησή της.

Για το λόγο αυτό εκπονήθηκε μελέτη και δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κοξαρέ Κώστας Περαντωνάκης που «εφτά χρόνια παλεύει για την προστασία του μνημείου», δήλωσε στο MadeinCretaότι «η παρέμβασή μας σ’ αυτό το εξαιρετικό κτίσμα, που εκτός από τα αξιόλογα χαρακτηριστικά συνδέει τους κατοίκους και με μνήμες της καθημερινότητας»κρίθηκε επιβεβλημένη, ώστε «να προλάβουμε την κατάρρευση και να διατηρήσουμε το μνημείο, που είναι άξιο ανάδειξης και μελέτης…»


Η «Παλιά Καμάρα», σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από ανθρώπους της περιοχής, έχει ηλικία αιώνων και κατασκευάστηκε ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Κοξαρέ και των Ατσιπάδων που διέθεταν καλλιέργειες και η διέλευσή τους από το σημείο ήταν αδύνατη, κυρίως τον χειμώνα, επειδή τα νερά του ποταμού δεν το επέτρεπαν.

«Φιλοσοφία μας είναι να κρατήσουμε αναλλοίωτες τις αξίες σε τέτοιου είδους κτίσματα και να τα παραδώσουμε με σεβασμό στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο κ. Περαντωνάκης.

Τα έργα που ξεκίνησαν στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας, αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες και η δαπάνη ανέρχεται στα δέκα χιλιάδες ευρώ…

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ