2013-09-08 14:26:06
Φωτογραφία για Ο αρχηγός του USN τιμολογεί την επίθεση στη Συρία…
Το οικονομικό κόστος της συμμετοχής του Ναυτικού των ΗΠΑ σε πιθανή επίθεση στη Συρία εκτίμησε ο Αρχηγός του Ναυτικού των ΗΠΑ (CNO: Chief of Naval Operations) ναύαρχος Jonathan Greenert.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις του ναυάρχου Greenert εμφανίζονται να επιβεβαιώνουν τις αντίστοιχες του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel ο οποίος ενημερώνοντας τα μέλη των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ ανέφερε ότι το κόστος θα ανέλθει σε «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια ΗΠΑ.

Καθώς οι μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια του Ναυτικού των ΗΠΑ που είναι εξοπλισμένα με βλήματα πλεύσης (cruise) Tomahawk σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις της Συρίας, ο ναύαρχος Greenert ανέφερε ότι το κόστος κάθε Tomahawk ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και ότι η παραμονή κάποιων μονάδων επιφανείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέρχεται σε «μερικά εκατομμύρια» επιπλέον.


«Τα νούμερα είναι ανησυχητικά αλλά όχι ασυνήθιστο σε αυτό το σημείο», σημείωσε ο Greenert.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο αεροπλανοφόρο USS Nimitz CVN 68 το οποίο βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα. Κατά τον Greenert το αεροπλανοφόρο έχει ολοκληρώσει την επιχειρησιακή ανάπτυξη του και πρόκειται να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Τυχόν επέκταση της επιχειρησιακής ανάπτυξης της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου Nimitz θα κόστιζε στον Αμερικανό φορολογούμενο 40 εκατ. δολάρια την εβδομάδα εφόσον τα αεροσκάφη του θα εμπλέκονταν σε επιχειρήσεις και 25 εκατ. δολάρια ΗΠΑ υπό τις συνήθεις συνθήκες.

Σε ότι αφορά το κόστος των επιχειρήσεων στη Συρία οι εκτιμήσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου αναφέρονται σε κατά βάση πυραυλικές επιθέσεις διάρκειας ολίγων ημερών. Φυσικά οι αριθμοί αυξάνουν δραματικά αν συμμετάσχουν αεροπορικές δυνάμεις και στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 Spirit.

Κατά συνέπεια το κόστος των πυραυλικών επιθέσεων εξαρτάται άμεσα από το πόσα βλήματα Tomahawk θα χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα στις επιχειρήσεις στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της πρώτου 24ώρου βλήθηκαν 110 Tomahawk, ενώ το συνολικό κόστος για τις ΗΠΑ ανήλθε σε 1 δις δολάρια ΗΠΑ σύμφωνα με τον απολογισμό του Πενταγώνου.

Στην περίπτωση της Συρίας εκτιμήσεις αναλυτών προσδιορίζουν το κόστος σε 100 ως 200 εκατ. δολάρια που αφορούν τα επιδόματα που θα πρέπει να καταβληθούν στο προσωπικό που θα συμμετέχει και το κόστος καυσίμων. Κατά τους ίδιους στα ανωτέρω ποσά θα πρέπει να προστεθούν 200 ως 300 εκατ. δολάρια για την αντικατάσταση των βλημάτων Tomahawk που θα καταναλωθούν.

Όμως, ο ναύαρχος Greenert δεν απέκλεισε την πιθανότητα το Κογκρέσο να αναγκαστεί να εγκρίνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις στη Συρία γίνει αναγκαίο να επεκταθούν χρονικά.

Άραγε α Αρχηγός του Ναυτικού των ΗΠΑ γνωρίζει κάτι περισσότερο; Ή εφαρμόζει μία τροποποιημένη εκδοχή της ρήσης «οι ερασιτέχνες συζητούν τακτικές, οι επαγγελματίες τη διοικητική μέριμνα»… αλλά «και οι έμπειροι επαγγελματίες τη χρηματοδότηση», θα συμπληρώναμε εμείς!

defence-point.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ