2013-09-07 19:25:06
Φωτογραφία για Η Άνγκελα Μέρκελ αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα στις εκλογές  Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/270797/h-angkela-merkel-antimetwph-me-thn-abebaiothta-stis-ekloges#ixzz2eE07Wsik
Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Το ξεκάθαρο προβάδισμα της Άνγκελα Μέρκελ και του CDU/CSU ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ενόψει της κάλπης της 22ας Σεπτεμβρίου. 

 

Η καγκελάριος είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί για να εξασφαλίσει μία τρίτη συνεχόμενη θητεία, όμως με βάση τις δημοσκοπήσεις και τα πολιτικά δεδομένα, η σύνθεση της κυβέρνησής της παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με δεδομένα τα άλυτα προβλήματα των παραδοσιακών εταίρων, των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP).

Δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν σταθερά πάνω από το 40%, με τους Σοδιαλδημοκράτες (SPD) να συγκεντρώνουν 26-27%, σύμφωνα με τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, του ARD-Deutschlandtrend και του ZDF.

Το ζήτημα δεν είναι βέβαια η διαφορά των δύο βασικών «μονομάχων» -αφού αυτή έχει παγιωθεί εδώ και μήνες- αλλά τα ποσοστά των επίδοξων εταίρων (;) της Άνγκελα Μέρκελ.


Το FDP δεν φαίνεται δημοσκοπικά να ξεπεράσει το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Κάτω Βουλή (Bundestag). 

Οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί για τους Γερμανούς Φιλελευθέρους, ιδιαίτερα με την αποκάλυψη-βόμβα του περιοδικού Spiegel, το οποίο εμφανίζει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το κόμμα υπήρξε επί σειρά ετών ιδιαίτερα ανεκτικό με παιδόφιλους ακτιβιστές.

Τα στοιχεία-φωτιά, φυσικά, αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στη δημοφιλία του κόμματος και δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τη χαριστική βολή που θα αφήσει το FDP έξω από το κοινοβούλιο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αρχίζουν και τα προβλήματα για τη Μέρκελ, αφού θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Πράσινους (Grune) ή έναν μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Στάινμπρουκ. CDU και Die Linke θεωρείται απίθανο να συνεργαστούν. SPD και Πράσινοι είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν να ανεβάσουν ταυτόχρονα τα ποσοστά τους για να σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση (οι δεύτεροι έχουν «ταβάνι» το 10%), οπότε η Μέρκελ θα πρέπει να τα «βρει» με έναν εκ των δύο κομμάτων, εγχείρημα αρκετά δυσκολότερο σε σχέση με το FDP.

Αυτή η προοπτική σημαίνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να καταλήξει σε μία σειρά συμβιβασμών, ενδεχομένως κάνοντας και μισό βήμα πίσω όσον αφορά την πολιτική της στην ευρωζώνη και στην ακραία λιτότητα. Οι συσχετισμοί, πάντως, παραμένουν ρευστοί, παρά την αχρωμη και άοσμη προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με το Politbarometer του Δεύτερου Προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης (ZDF), το 59% των ψηφοφόρων, ακόμα, παραμένει αναποφάσιστο, με τους Σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους να αποφασίζουν συνήθως να ψηφίσουν τελευταία στιγμή, αναφέρει η Deutsche Welle.

Οι εκπλήξεις σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο πρόσφατο παρελθόν (με τη νίκη Σρέντερ το 2002), με τους Χριστιανοδημοκράτες να φοβούνται απώλεια σίγουρων ψήφων εξαιτίας πρόθεσης ψηφοφόρων τους να επιλέξουν το FDP ώστε να μπει στη Βουλή. Παράλληλα, στις φετινές εκλογές οι περίφημες «υπεράριθμες» έδρες δεν θα ευνοήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα όπως στο παρελθόν.

Αν χρειαστεί, πάντως, η Μέρκελ δεν θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τον Στάινμπρουκ και το SPD, όπως είχε γίνει και στην πρώτη της θητεία το 2005. Τότε ο σημερινός της αντίπαλος είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών ο σημερινός της αντίπαλος, με τη συνεργασία τους να είναι ιδιαίτερα αρμονική. Παρ' όλα αυτά, πολλοί μέσα στο SPD δε θέλουν να ακούν για νέο μεγάλο συνασπισμό.

Τα γερμανικά κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα λάθη πληρώνονται πολύ ακριβά  

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/270797/h-angkela-merkel-antimetwph-me-thn-abebaiothta-stis-ekloges#ixzz2eDzt1Tix
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ