2013-09-06 06:51:04
Φωτογραφία για Εξομαλύνονται οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας;
Θερμή χειραψία και συνάντηση λίγων λεπτών του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας με τον πρόεδρο της Κίνας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, αντάλλαξαν θερμή χειραψία και λόγια φιλοφροσύνης την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-20 στη Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ένας ανώτερος Ιάπωνας αξιωματούχος, μιλώντας για μια απροσδόκητη στιγμή εγκαρδιότητας.

Οι σχέσεις μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είναι επί σειρά μηνών «προβληματικές», λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί για τη μικρή συστάδα ακατοίκητων νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που είναι γνωστά με την ονομασία Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα. Τις δύο χώρες χωρίζει και το πολεμικό παρελθόν τους.

Ο Άμπε εμφανίζεται πρόθυμος να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και ζήτησε την έναρξη διαλόγου με το επίσημο Πεκίνο, αν και απορρίπτει τη θέσπιση όρων για τις συνομιλίες.


Η Κίνα πάντως δεν έχει δείξει καμία διάθεση να ανταποκριθεί στα ιαπωνικά ανοίγματα. Ένας Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επαφή έγινε λίγο πριν αρχίσει ο βασικός κύκλος των εργασιών της Συνόδου και οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου τέσσερα έως πέντε λεπτά και συνομίλησαν μέσω διερμηνέων.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών παραμένει σε υψηλό επίπεδο γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά, με τα αεροσκάφη και τα πλοία των δυο δυνάμεων να παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, επί σειρά μηνών.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του Κιν Γκανγκ, ανέφερε πριν από τη συνάντηση των Σι και Άμπε, ότι το Πεκίνο έχει «ξεκάθαρη» θέση ότι τα νησιά ανήκουν στην Κίνα. «Οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά η ευθύνη δεν είναι της Κίνα» είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ