2013-09-05 12:21:45
Φωτογραφία για Mike Harris: «Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, αρκεί να επενδύσει στον ιδιωτικό τομέα»
Στην Ελλάδα βρέθηκε πριν από λίγο καιρό ινγκόγνιτο ένας από τους πιο σημαντικούς Καναδούς πολιτικούς.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Οντάριο Mike Harris έφτασε με τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες του στην Αθήνα, καλεσμένος του πατέρα Νικόλα Αλεξανδρή, προέδρου της αεροπορικής εταιρείας Sky Greece, ο οποίος πάντρευε την κόρη του στην Κέρκυρα.

Ο ίδιος στο περιθώριο της επίσκεψής του μίλησε στο protothema για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση αλλά και για τις επενδύσεις Καναδικών εταιρειών.

«Ως πρωθυπουργός του Οντάριο αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα με το έλλειμμα και το υψηλό χρέος από χρήματα που σπαταλήθηκαν πάνω σε έργα υποδομής που δεν απέδωσαν. Αυτά τα προβλήματα εμφανίστηκαν μετά από σειρά ετών και χρειάστηκαν μεγάλες θυσίες από όλες τις κοινωνικές τάξεις για να πετύχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να βρούμε την εφαρμογή επιτυχημένων αναπτυξιακών προγραμμάτων δημιουργώντας το κατάλληλο πρόγραμμα για να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις που οδήγησαν σε νέες θέσεις εργασίας
. Γνώμη μου είναι ότι θα πάρει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο μέγεθος δημοσίου τομέα και ανταγωνιστικά προγράμματα με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη. Πιστεύω επίσης ότι ο Ελληνικός λαός καταλαβαίνει τα ανωτέρω και είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε μια Δημοκρατική κοινωνία για το πόσο γρήγορα και με ποιο τρόπο μπορούν να επιτευχθούν τα ανωτέρω. Γενικά πιστεύω ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να τοποθετήσει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».

Η ρευστή πολιτική κατάσταση και η γραφειοκρατία ήταν οι δυο λόγοι που κρατούσαν μακριά από την Ελλάδα τους ξένους επενδυτές επισημαίνει ο κ. Harris. «Ο πιο σημαντικός παράγοντας προκειμένου να έρθουν ξένοι επενδυτές και να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι μια σταθερή κυβέρνηση η οποία θα κινείται στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του δημοσιονομικού τομέα με μέτρα κοινωνικά αποδεκτά και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Επίσης σημαντικοί παράγοντες είναι η διαφάνεια και η μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και η αποδοχή από τον ελληνικό λαό ξένων επενδύσεων».

Στην ερώτηση που του έκανε το protothema.gr για το εάν ήταν στη θέση του κ. Στουρνάρα τι μέτρα θα ακολουθούσε απάντησε: «Είναι σημαντικό ότι η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειώσουμε τα έξοδα του δημόσιου τομέα. Τα μέτρα που θα έπαιρνα ως υπουργός οικονομικών θα στόχευαν στην προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα από την εγχώρια και διεθνή αγορά».

Ο κ. Harris έδειξε αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας αλλά και στην βοήθεια από τον Καναδά επισημαίνοντας πως ήδη στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πέντε εταιρείες καναδικών συμφερόντων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί καναδοί επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Η οικονομική κοινότητα του Καναδά πιστεύει σε αυτό και άλλωστε το έχει αποδείξει με τη συμμετοχή για ανάπτυξη και είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που συμμετέχει στα επενδυτικά προγράμματα της Ελλάδας μέσα από τη συμμετοχή καναδικών εταιρειών όπως η SKYGREECE, η Eldorado η PSP, αλλά και άλλες».

Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να έχει αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο του Οντάριο από το 2002, ωστόσο εξακολουθεί να ασχολείται με την πολιτική. Μέχρι πριν από έξι μήνες ήταν πρόεδρος της Magna International, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ενώ σήμερα είναι special advisor σε αρκετές εταιρείες, έχοντας παράλληλα την δική του δικηγορική εταιρεία, ενώ πρόσφατα ανέλαβε πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της Sky Greece. Στην Κέρκυρα, όπου βρέθηκε για τα γάμο της κόρης του πατήρ Νικόλου Αλεξανδρή ήταν παρών και ο Έλληνας πρέσβης του Καναδά κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, με τον οποίο γνωρίζεται πολύ καλά, και συζήτησαν για επενδύσεις στην Ελλάδα.
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ