2013-09-04 18:30:06
Φωτογραφία για Deutsche Bank: Οι αγορές “αγαπούν” τους πολέμους
Η κρίση στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να κλιμακωθεί, επηρεάζοντας τις τιμές του πετρελαίου, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, προειδοποιεί η Deutsche Bank, ωστόσο, τονίζει ότι οι όποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις αγορές από το ενδεχόμενο χτύπημα της Δύσης στη Συρία, δεν θα πρέπει να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Η Deutsche Bank αναγνωρίζει, με την τελευταία έκθεση της σειράς “The House View” ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Συρία θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, η ίδια η Συρία δεν αποτελεί σημαντικό παραγωγό πετρελαίου, όμως, έχει τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, και αυτό την ώρα που η παραγωγή της Μέσης Ανατολής έχει ήδη μειωθεί κατά 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω των εντάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θα είναι περιορισμένη, λαμβάνοντας υπόψη της ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών και η παραγωγή της Νιγηρίας έχει επίσης βελτιωθεί.


Επίσης, η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα χρηματιστήρια από ένα ενδεχόμενο χτύπημα της Δύσης στη Συρία, θα είναι περιορισμένες.

Εξετάζοντας 12 σημαντικές στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ από το 1985, οι αναλυτές διαπιστώνουν:

- Οι τάσεις στο τρίμηνο που προηγείται του χτυπήματος είναι συνήθως ελαφρώς πτωτικές, με τη μέση διόρθωση στο 5,9%.

- Σε 3 περιπτώσεις, η πτώση ήταν μεγαλύτερη και ξεπέρασε το 10%. Ωστόσο, οι δύο εξ αυτών συνέπεσαν με άλλα μεγάλα γεγονότα: Αύγουστος 1998 (στάση πληρωμών της Ρωσίας) και Οκτώβριος 2001 (τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανάκαμψη των αγορών ήρθε σύντομα, και έτσι η προηγούμενη διόρθωση αποδείχθηκε ευκαιρία για τοποθετήσεις στις μετοχές:

- Ο S&P 500 εμφάνιζε, κατά μέσο όρο, άνοδο 7% από τα χαμηλά του, ένα μήνα μετά το αμερικανικό χτύπημα.

- Η αγορά όχι μόνο ανέκτησε το σύνολο του χαμένου εδάφους, αλλά και τις περισσότερες φορές, ξεπέρασε το υψηλό των προηγούμενων τριών μηνών, κατά τον πρώτο μήνα μετά το χτύπημα.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ