2013-09-04 09:59:50
Φωτογραφία για Με προθεσμία και χωρίς χερσαία επέμβαση  -  Ψήφισμα στην αμερικανική Γερουσία για περιορισμένο πλήγμα στη Συρία
H αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας κατέληξε σε πρόταση ψηφίσματος για χτύπημα στη Συρία

Ουάσινγκτον

Το ψήφισμα για στρατιωτική δράση στη Συρία έρχεται στη Γερουσία θέτει χρονικό όριο 90 ημερών, το μέγιστο, για εντολή για χτύπημα και αποκλείει ρητά να «πατήσει πόδι» αμερικανός στρατιώτης σε συριακό έδαφος. Το σχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αρχικά στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας την Τετάρτη και, εάν περάσει, θα φτάσει στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Η «εκστρατεία» του Μπαράκ Ομπάμα στο Καπιτώλιο για να πειστούν οι επιφυλακτικοί φαίνεται, αρχικά τουλάχιστον, να αποδίδει καρπούς. Εκτός από την εξέλιξη στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, η οποία κατέληξε στο προσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση, οι αρχηγοί Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στη Βουλή εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρόθεση του Λευκού Οίκου.

Κερδίζει στήριξη στο Καπιτώλιο ο Ομπάμα για τη ΣυρίαΤο Κρεμλίνο προειδοποεί εναντίον μονομερών ενεργειών


Το Ιράν βάζουν οι ΗΠΑ στο κάδρο για τη ΔαμασκόΠρώτα οι Αμερικανοί και μετά το γαλλικό «ναι», λέει ο ΟλάντΑμφισβητεί ο ΓΓ του ΟΗΕ τη νομιμότητα πλήγματος Στο μέτωπο της Γερουσίας, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί της επιτροπής κατέληξαν σε διατύπωση που αποκλείει χερσαία επέμβαση στη Συρία και θέτει προθεσμία 60 ημερών, με δυνατότητα παράτασης των επιχειρήσεων για άλλες 30 ημέρες υπό όρους.

Καθώς τόσο ο Δημοκρατικός προεδρεύων της επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ, όσο και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ συμφώνησαν στη διατύπωση, η υπερψήφιση του προσχεδίου από την επιτροπή δεν θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι περιορισμοί που τίθενται θεωρείται ότι μάλλον αρκούν ώστε να κάμψουν τις επιφυλάξεις που είχαν αρκετοί στο λόφο του Καπιτωλίου πως η εντολή στον Ομπάμα θα ήταν υπερβολικά γενική. Η ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να ψηφίσει επί του προσχεδίου μετά την λήξη της καλοκαιρινής διακοπής των εργασιών της στις 9 Σεπτεμβρίου.

Από το μέτωπο πάντως στη Βουλή δεν λείπουν οι αβεβαιότητες, παρά την υποστήριξη του ρεπουμπλικανού Τζον Μπένερ. Οι πιθανοί «αντάρτες» και από τα δύο στρατόπεδα δεν είναι λίγοι, όπως αναφέρουν New York Times, διστάζοντας να ξεκινήσουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να θέσει τις ΗΠΑ εκ νέου σε μία περιπέτεια στη Μέση Ανατολή.

Και μόνο όμως η «ψήφος εμπιστοσύνης» από τον Τζον Μπένερ, σπανιότατη κίνηση για τον επικεφαλής των ρεπουμπλικανών βουλευτών (οι οποίοι πλειοψηφούν στο Σώμα), δείχνει πως ο Λευκός Οίκος κινείται σε μάλλον στέρεο έδαφος όσον αφορά το ζήτημα.

Newsroom ΔΟΛ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ