2013-09-04 09:11:09
Φωτογραφία για Ηλεία: H απόλυτη σύγχυση βασιλεύει στα ΕΠΑΛ - Στον αέρα οι μετεξεταστέοι του Τομέα Υγείας
Η απόλυτη σύγχυση «βασιλεύει» στα ΕΠΑΛ 2ο Πύργου και 2ο Αμαλιάδας όπου έχουν καταργηθεί επί της ουσίας από τον Ιούλιο οι ειδικότητες στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας από τη στιγμή που μπήκαν σε διαθεσιμότητα οι καθηγητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αφού εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές λίγε μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν γνωρίζουν με σαφήνεια τι μέλλει γενέσθαι.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Κατ’ αρχήν, υφίσταται για τους μετεξεταστέους μαθητές που έχουν παραπεμφθεί για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου σε μαθήματα του συγκεκριμένου τομέα και που δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν, πότε και πώς να δώσουν αυτά τα μαθήματα στα οποία είχαν «κοπεί» για να περάσουν στην επόμενη τάξη αφού οι καθηγητές που τα δίδασκαν απολύθηκαν!

Παράλληλα, δεκάδες μαθητές που τέλειωσαν την Γ΄ γυμνασίου ή φοιτούσαν ήδη στην Α΄ Λυκείου των ΕΠΑΛ, περιμένουν να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση με τις απαραίτητες διευκρινίσεις, για να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν τα ΕΠΑΛ για να φοιτήσουν και τι ειδικότητα θα ακολουθήσουν.


Για εκείνους που ήδη φοιτούν στην Β΄ Λυκείου και είχαν αρχικά επιλέξει τμήματα του Τομέα Υγείας όπως λ.χ βοηθός νοσηλευτή και βρεφονηπιοκόμων που είναι και τα πολυπληθέστερα τμήματα, εξ όσων γνωρίζουν και οι εκπαιδευτικοί, θα συνεχίσουν στην γ ΄τάξη να διδάσκονται για φέτος μόνο τα ίδια μαθήματα σε ένα μεταβατικό στάδιο με ωρομίσθιους καθηγητές, όπου και αναμένεται η πρόσληψή τους.

Με όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, το μόνο που θα καταφέρει το Υπουργείο Παιδείας, είναι να απαξιώσει την τεχνολογική εκπαίδευση και να διαλύσει εντελώς τα ΕΠΑΛ και όχι να τα αναβαθμίσει όπως εκείνο υποστηρίζει, αφού χάνεται η αξιοπιστία τους με τις συγκεκριμένες μεταβολές. Και το «μάρμαρο» θα κληθούν για μια ακόμα φορά να το πληρώσουν οι μαθητές.

Να πάνε ή να μην πάνε στα ΕΠΑΛ;

Ήδη όπως τονίζει ο Δ/ντής του 2ου Λυκείου Πύργου κ. Αθανάσιος Βέρρας, οι εγγραφές τον μήνα Ιούνιο είναι πολύ λιγότερες από πέρυσι, ελπίζουν βέβαια μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη το Υπουργείο Παιδείας να έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τις τελικές μεταβολές, για το τι πρόκειται να συμβεί με τις συγκεκριμένες ειδικότητες του Τομέα Υγείας των ΕΠΑΛ αλλά και με του Οικονομικού Τομέα που θα έχει πλέον δύο κατευθύνσεις, για να προσελκύσει και άλλους μαθητές.

Όπως εξηγεί ο κ. Βέρρας «πέρυσι είχαμε συνολικά στην Α΄τάξη 100 περίπου μαθητές. Φέτος που η κατάσταση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, έχουμε μέχρι στιγμής 25 εγγραφές, αλλά ελπίζουμε μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να προστεθούν και άλλοι. Ο Τομέας Υγείας ήταν πολύ ελκυστικός, τις ειδικότητες αυτές ακολουθούσε το 60% των μαθητών μας και τώρα κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι θα συμβεί. Μπορεί οι καθηγητές του Τομέα Υγείας να βγήκαν σε διαθεσιμότητα, αλλά επισήμως σε εμάς δεν έχει έρθει καμία κοινοποίηση ότι καταργείται ο Τομέας Υγείας.

Έρχονται καθημερινά γονείς και μαθητές και ρωτούν τι γίνεται και εμείς ακόμα δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε. Περιμένουμε σε 2-3 μέρες να αποφασιστούν οι νέες μεταβολές στα ΕΠΑΛ για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, γιατί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη της φοίτησή τους στα ΕΠΑΛ. Εμείς την Τετάρτη στις 11 το πρωί καλούμε γονείς και μαθητές στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου αλλά και υποψήφιους για φοίτηση για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα.»

Στον «αέρα» και οι μετεξεταστέοι του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου

Εν τω μεταξύ όπως επιβεβαιώνει ο κ. Βέρρας, οι μετεξεταστέοι του Τομέα Υγείας στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου που είναι συνολικά 19 σε τρεις ειδικότητες, δεν γνωρίζουν πότε θα επανεξεταστούν στα μαθήματα που κόπηκαν τον Ιούνιο. « Εμείς έχουμε στείλει έγγραφο στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας για το θέμα αυτό και έχουμε την πληροφόρηση ότι θα εξεταστούν από ωρομίσθιους οι οποίοι δεν έχουν όμως ακόμα προσληφθεί.

Γι αυτό και βάλαμε στο τέλος τα συγκεκριμένα μαθήματα για να δώσουμε το χρόνο στην Δ/νση να προχωρήσει στην πρόσληψή τους. Αν έρθουν, θα γίνει και η επανεξέταση! Επίσης έχουμε ζητήσει για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου του Τομέα Υγείας, ωρομίσθιους για 60 ώρες την εβδομάδα για να συνεχίσουν τα παιδιά τις ειδικότητές τους στο μεταβατικό στάδιο και περιμένουμε».

Ωστόσο στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, γιατί τουλάχιστον πρόβλημα με τους μετεξεταστέους δεν υπάρχει, αφού όπως μας διαβεβαίωσε ο Δ/ντής κ. Β. Κωνσταντούλας, όλοι οι μαθητές του Τομέα Υγείας πέρασαν τις εξετάσεις του Ιουνίου και έτσι δεν έχει ανακύψει τέτοιο πρόβλημα. Βεβαίως και στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας τα προβλήματα είναι τα ίδια, όσον αφορά την ανάγκη πρόσληψης ωρομισθίων για την Γ΄ Λυκείου, για τις ειδικότητες του Τομέα Υγείας, ενώ οι εγγραφές βρίσκονται στα περσινά επίπεδα.

«Οι γονείς σαφώς και έχουν μια ανασφάλεια για το αν θα επιλέξουν τα ΕΠΑΛ για την φοίτηση των παιδιών τους, ωστόσο σε 2-3 μέρες θα λυθεί φαντάζομαι το θέμα γιατί θα ανακοινωθούν όλες οι μεταβολές και έτσι θα ξέρουμε και εμείς και οι γονείς και μαθητές τι θα γίνει τη φετινή χρονιά. Άλλωστε αναβαθμίζεται ο Τομέας Οικονομίας με νέα τμήματα που θα είναι αρκετά ελκυστικά και θεωρώ ότι τα παιδιά θα έχουν δυνατότητα επιλογής».

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ