2013-08-25 17:14:05
Φωτογραφία για Πλήρης Κυβερνητική αποτυχία στην οικονομική της πολιτική
Γράφει ο Παντελής Νικολαϊδης

Απλά νούμερα και αριθμοί Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EuroStat) η Κύπρος παρουσιάζεται ως πρωταθλήτρια στην ανεργία (17.3 %), στον πληθωρισμό (3.1 %) και στην... ύφεση (12.5 %) και μάλιστα με αυξητικές τάσεις για το επόμενο εξάμηνο. Αυτά ως απάντηση προς το ψευδό-success story της Κυβέρνησης και τις παραπλανητικές «θριαμβολογίες» του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Δημόσιο χρέος

Αποφυγή της χρεοκοπία. Μύθος και πραγματικότητα

Η Κυβέρνηση καθώς και τα δημοσιογραφικά της γιουσουφάκια έχουν βαφτίσει την 15 Μαρτίου 2013, από τρίτη αποφράδα μέρα της νεότερης Κυπριακής Ιστορίας, μετά την 15 και 20 Ιουλίου 1974, ως μέρα αποφυγής της χρεοκοπίας. Δηλαδή την μέρα που ο Νίκος Αναστασίαδης έχει αλυσόδετη παραδώσει την Κυπριακή Δημοκρατία μας την παρουσιάζουν ως μέρα «θριάμβου».

Όμως αυτό το οποίο λένε ότι αποφύγαμε δηλαδή την χρεοκοπία είναι ακριβώς αντίθετο με αυτό το οποίο έχουν πετύχει. Η Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδης δημοσίευσε την πορεία τη δημοσίου χρέους όπου το ανεβάζει στο 230 % που είναι ο «μαθηματικός ορισμός της χρεοκοπία».


Τα στατιστικά στοιχεία είναι βασισμένα στη Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία καθώς και στη EuroStat

Αύξηση και του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2013

Το ΑΕΠ κατά το 2013 αναμένεται να είναι μειωμένο κατά 12.5 % σε σύγκριση με αυτό του 2012. Δηλαδή από 17.887 δις που ήταν το 2012 αναμένεται να πέσει στο 15.663 δις. Όμως αριθμητικά το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να είναι περίπου 1.1 δις που είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012. Όμως λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να εκτοξευτεί στο 7 % σε σχέση με το 6.3 % που ήταν το 2012.

Δηλαδή παρ’ όλες τις αποκοπές και τις επί πλέον φορολογίας το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Αυτό φυσικά για όσους διαθέτουν στοιχειώδης γνώσεις στα οικονομικά ήταν αναμενόμενο γιατί τα «μέτρα» που έχει πάρει η Κυβέρνηση είναι άκρως υφεσιακά και το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο με την κυβερνητική στόχευση.

Επομένως η Κυβέρνηση έχει πλήρως αποτύχει στους οικονομικούς της στόχους και πολιτική. Μετά την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, της ανεργίας και του πληθωρισμού εκτοξεύεται και το δημοσιονομικό έλλειμμα σε ακόμη πιο δυσθεώρητα ύψη.

Φαίνεται ότι κάνει και εξαγγέλλει η Κυβέρνηση η αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών λέει ότι «στέφεται με παταγώδη και ολική αποτυχία». Όμως ακόμη επιμένουν τρόικα και μόνο τρόικα!
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρώτος και στο Βέλγιο ο Φέτελ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρώτος και στο Βέλγιο ο Φέτελ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ