2013-08-25 12:31:03
Φωτογραφία για Προειδοποίησε τον Χριστόφια με 23 επιστολές
Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είχε αποστείλει 23 επιστολές με τις οποίες καλούσε με δραματικό τρόπο τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να πάρει μέτρα για περιορισμό των δαπανών γιατί η οικονομία οδηγείτο στην καταστροφή, ωστόσο δεν πήρε καμιάν απάντηση. Οι 23 επιστολές κατατέθηκαν χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία. Ο τέως διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης ανέφερε ότι από το 2009 διατύπωνε τις ανησυχίες του και είχε επαφές με τον τότε Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη κατά τις οποίες προσπαθούσε να εξηγήσει την ανάγκη για μέτρα. Βρίσκαμε αντίσταση από το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Χαρίλαου Σταυράκη, για ανάλογα μέτρα που λάμβαναν τα άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, ανέφερε. Ο κ. Ορφανίδης είπε πως ύστερα από μήνες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον προσκάλεσε στο Κελλάκι, όπου είχαν πολύωρη συζήτηση, και ανέφερε πως έπειτα από τη συζήτηση αυτή άλλαξε η στάση της κυβέρνησης και είχαμε τη στήριξή της για να λάβουμε παρόμοια με άλλες χώρες της ΕΕ μέτρα.


Είπε ότι πίστευε πως μπορούσε να πείσει για τη λήψη μέτρων, αλλά, όπως ανέφερε, απέτυχε. Ήταν ξεκάθαρο ότι η καταστροφή στο Μαρί θα έριχνε την Κύπρο σε άσχημη ύφεση, ανέφερε, λέγοντας στην Ερευνητική ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 υπήρξαν δειλά σημάδια ανάκαμψης. Πρόσθεσε ότι προειδοποίησε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως αν δεν λαμβάνονταν διαρθρωτικά μέτρα, με τα στατιστικά, η κατάσταση ήταν τόσο κρίσιμη όπως και το 1974.«Εάν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαθέσει 5 λεπτά μπορούσε να σωθεί ο τόπος», συμπλήρωσε.

ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Κάνοντας λόγο για κατρακύλα της οικονομίας που άρχισε αμέσως μετά τις εκλογές του 2008, με την εκλογή της νέας κυβέρνησης (Χριστόφια) πρόσθεσε ότι υπήρξε ανατροπή των προσπαθειών σύγκλισης με τα κριτήρια στον ευρωπαϊκό χώρο που είχε αρχίσει επί διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο πασχαλινό επίδομα, που όπως είπε έδωσε αστόχευτα πολύ χρήμα δημιουργώντας αχρείαστη επέκταση των δημοσίων δαπανών. Τον Μάρτιο του 2008 είχαμε ολική ανατροπή στη δημοσιονομική πολιτική, είπε και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα από την άνοιξη του 2008, όταν η οικονομία ήταν σε υπερθέρμανση, λήφθηκαν αυστηρά μέτρα με οδηγίες προς τις τράπεζες για τις δανειοδοτήσεις, επειδή υπήρχαν φόβοι για φούσκα στα ακίνητα. Σημείωσε ότι με τον Χαρίλαο Σταυράκη στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρχε συνεννόηση.

ΜΑΤΑΙΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΙΑΡΛΗ. Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή στη Φρανκφούρτη, σε συνεδρία των μελών της Ευρωζώνη κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να πείσει ότι μπορεί να ληφθούν και υλοποιηθούν μέτρα σε ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία την αξιοπιστία της, ωστόσο, ανέφερε, ο κ. Σιαρλή προσπάθησε να προωθήσει τα μέτρα απεγνωσμένα και μάταια.

Ερωτηθείς αναφορικά με την προσπάθεια δημιουργίας ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στόχευε να μαζέψει χρήματα από τις καταθέσεις για να χρηματοδοτηθούν τα δημόσια οικονομικά.

ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ. Κληθείς να σχολιάσει δική του εκτίμηση τον Απρίλιο του 2011 ότι οι τράπεζες της Κύπρου ήταν εύρωστες και ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε από τις δυσάρεστες εξελίξεις της Ελλάδας, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι η εκτίμησή του ήταν σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Είπε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα προέβαινε σε υπολογισμούς για κούρεμα της τάξης του 20%, 30% και 40%, τα οποία δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα, διότι οι τράπεζες είχαν μαξιλάρι και υπενθύμισε ότι η πρώτη απόφαση για κούρεμα της τάξης του 21% πάρθηκε τον Ιούλιο του 2011, δέκα ημέρες μετά την έκρηξη στο Μαρί. «Η έγνοια μου ήταν να προσπαθήσω να δώσω συμβουλή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους πολιτικούς αρχηγούς για να τα βρουν μεταξύ τους» είπε. Ανέφερε ακόμα ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν ζήτησε τη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Όσον αφορά την απόφαση για το δεύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που πάρθηκε τον Οκτώβριο του 2011, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι εκπλάγηκε που δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με το Προεδρικό και το Υπουργείο Οικονομικών. «Με τον τότε υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία είχαμε πολύ καλή επικοινωνία και ήμασταν σχεδόν κάθε μέρα στο τηλέφωνο για αλληλοενημέρωση και μου έκανε εντύπωση που δεν ενημερωθήκαμε για τη συγκεκριμένη απόφαση και τη θέση της κυβέρνησης, διότι λίγες ημέρες πριν είχαμε πολύωρη συνάντηση κατά την οποία δεν μου έκανε αναφορά ότι θα συζητείτο κούρεμα. Δεν είμαι σίγουρος αν το ήξερε τότε», ανέφερε. Είπε ακόμα ότι η κυπριακή κυβέρνηση «είχε υποχρέωση» να θέσει ως προϋπόθεση την παροχή κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες ως αντιστάθμισμα για τη ζημιά που θα είχαν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ