2013-08-24 16:14:03
Φωτογραφία για Ρωσία: Κατασκευή κτιρίων με τη βοήθεια του πυροβολικού!
Οι μαθηματικοί του Πανεπιστημίου της πόλης Περμ εφαρμόζουν μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Χρησιμοποιούν το πυροβολικό στον κατασκευαστικό τομέα! Οι επιστήμονες προτείνουν να καρφώνονται οι πάσσαλοι στο χώμα με τη βοήθεια των βλημάτων του πυροβολικού. Η τεχνογνωσία αυτή δεν έχει ομοιότυπο στον κόσμο και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Περμ, γι’ αυτήν ήδη εξέφρασαν ενδιαφέρον ορισμένες κινεζικές εταιρείες.

Το σχέδιο αυτό άρχισε να εκπονείται στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 από τον διδάκτορα τεχνολογικών επιστημών και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Περμ Ολέγκ Πένσκι. «Ασχολούμαι με την ανάπτυξη της μαθηματικής θεωρίας του καρφώματος των πασσάλων με το πυροβολικό και περιγράφω αυτή τη διαδικασία μέσω διαφορικών εξισώσεων. Από κοινού με συναδέλφους μου ήμασταν οι πρώτοι που εκπονήσαμε σχήματα μερικών κατασκευαστικών κανονιών και λογαριάσαμε τα κατάλληλα βάρη της πυρίτιδας ούτως ώστε να μην διασπαστεί η κάνη του όπλου και να μην καταστραφεί ο πάσσαλος. Η τεχνογνωσία αυτή είναι προστατευμένη από δέκα πατέντες», είπε ο καθηγητής.


Σύμφωνα με τον μαθηματικό, η χρήση των κανονιών στον κατασκευαστικό τομέα εξοικονομεί όχι μόνο χρόνο, αλλά και χρήματα. Το μυστικό του οικονομικού οφέλους συνίσταται και στην ίδια την πυρίτιδα, επειδή για το κάρφωμα των πασσάλων χρησιμοποιείται καλύτερα ένα πεπαλαιωμένο της είδος. Οι στρατιωτικοί έπαψαν να το χρησιμοποιούν, αλλά τεράστιες ποσότητές της εξακολουθούν να φυλάσσονται σε αποθήκες. Είναι πολύ καλύτερο να αξιοποιηθεί αυτή η πυρίτιδα, παρά να καεί για να αποφευχθεί η αποθήκευσή της, υποστηρίζουν οι εφευρέτες.

Η νέα μέθοδος έχει εφαρμοστεί ήδη, καθώς με χρήση στρατιωτικών κανονιών κατασκευάστηκαν μερικά κτίρια της βιομηχανίας συντήρησης και επισκευής τροχαίου υλικού του Περμ, καθώς και πύργοι γεώτρησης πετρελαίου στις περιοχές Νεφτιουγκάνσκ και Νιζνεβάρτοφσκ. Η τεχνογνωσία προκάλεσε το ενδιαφέρον της Μόσχας και τώρα μελετείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κατασκευών, Στέγασης και Κοινής Ωφελείας. Το σχέδιο παρουσιάστηκε επίσης και στο 3ο διεθνές τεχνολογικό συνέδριο της Σαγκάης. Ο καθηγητής Πένσκι ήδη διεξήγαγε διαπραγματεύσεις για μεταφορά της τεχνογνωσίας, με εκπροσώπους του κινεζικού ομίλου «Τζούο Ντιαν».

Η τεχνογνωσία του καθηγητή Πένσκι εξακολουθεί να αναπτύσσεται από νέους επιστήμονες. Τον Ιούλιο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Περμ Αρσένι Τσέρνικοφ υπερασπίστηκε διδακτορική διατριβή με θέμα τη χρήση του πυροβολικού στον κατασκευαστικό τομέα στο ύδωρ και όχι στο χώμα. Στη διάρκεια της συγγραφής της διατριβής ο κ. Τσέρνικοφ πήρε τέσσερις πατέντες για τις εφευρέσεις του και του απονεμήθηκε μετάλλιο της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικής Ιστορίας Νόμπελ «Για συμβολή στην εφευρετικότητα».
defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ