2013-08-23 19:57:26
Φωτογραφία για Η λεπτή κόκκινη γραμμή της Ανγκελα Μέρκελ ...!!!
Μπορεί ως τις 22 Σεπτεμβρίου όλοι να περιμένουν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, καθώς η άποψη που επικρατεί είναι ότι δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτε πριν από αυτές,

  εντούτοις οι οικονομολόγοι κορυφαίων διεθνών τραπεζών σκιαγραφούν ήδη το τοπίο της επόμενης ημέρας.

Αν και οι εκπλήξεις που μπορεί να αλλάξουν τη διάθεση του εκλογικού σώματος μέσα σε μια νύχτα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε καμπάνια, εντούτοις οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση να είναι η παλιά. Ανέφερε η κυρία Barbara Bottcher thw Deutshe Bank σε ειδική έκθεση της γερμανικής τράπεζας.

                Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμά, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ευαίσθητες αποφάσεις:

1.            Την επανεξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανόμενης της συζήτησης για ένα «κούρεμα» για τους επίσημους πιστωτές της χώρας, καθώς και τον ρόλο του ΔΝΤ στις διασώσεις στην ευρωζώνη.


2.            Την διευκόλυνση της Ιρλανδίας και τις Πορτογαλίας ώστε να επιστρέψουν στις κεφαλαιαγορές.

3.            Την αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και της τράπεζας ένωσης.

Η ίδια θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να είναι αρκετά ρεαλιστική ισορροπώντας όμως σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ανάγκης συνέχισης σταθεροποίησης της ζώνης του ευρώ αλλά και της υποστήριξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χωρίς να παραβλέπονται και οι αναγκαίοι συμβιβασμοί. Και καταλήγει: Μην περιμένετε η στρατηγική της Γερμανίας για τη ζώνη του ευρώ για να γίνει πιο σαφής, πιο καθορισμένοι ή πιο ειλικρινής!

                Αν και αρκετοί αναλυτές και οικονομολόγοι θεωρούν ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στις πολιτικές λιτότητας δεν θα μεταβληθεί ουσιαστικά, εντούτοις αρκετοί αναλυτές, όπως π. χ. ο John Studzinski της Blackstone, εκτιμούν ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου θα δώσουν οριστικό τέλος στο επιχείρημα υπέρ της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και θα επιτρέψουν στις οικονομίες να εστιάσουν περισσότερο στις στρατηγικές ανάπτυξης για να βγουν από την ύφεση. Την ίδια ώρα, για τους περισσότερους οικονομολόγους η Ελλάδα, που βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση εν καιρώ ειρήνης, ξεπερνώντας μάλιστα σε διάρκεια και αυτήν ακόμη τη μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ το 1929 (διανύουμε τον έκτο χρόνο ύφεσης ενώ η οικονομία των ΗΠΑ «γύρισε» σε τέσσερα χρόνια, το 1933) θα χρειαστεί ένα ακόμα πακέτο ύφεσης. Η οικονομία έχει εξάλλου συρρικνωθεί κατά 25% από το 2008, οι χρεωκοπίες επιχειρήσεων έχουν εκτοξευτεί και η ανεργία κυμαίνεται στα επίπεδα-ρεκόρ του 27.6%, στατιστικές που μοιάζουν με εκείνες της Μεγάλης Ύφεσης, όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27% από το 1929 ως το 1933 και η ανεργία αυξήθηκε πάνω από το 20%.

                Η οικονομική σταθεροποίηση φαίνεται να απέχει αρκετά για την πιο προβληματική χώρα της ευρωζώνης και τα επιχειρήματα υπέρ της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους – ειδικά από την πλευρά των πιστωτών του επίσημου τομέα της ευρωζώνης – εξακολουθούν να ενισχύονται, ανέφεραν αναλυτές της Daiwa Capital Markets.

                «Αν οι Γερμανοί πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλη διάσωση, κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους και ζουν στη φωλιά του κούκου» ανέφερε στο CNBC και ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets.

                Ενώ το ελληνικό πρόγραμμα ξεμένει από χρήματα πριν από τα τέλη του 2014, η επιθεώρηση της τρόικας του Σεπτεμβρίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και γεμάτη καθυστερήσεις, προειδοποιεί η Barclays, καθώς η διαφορετική ατζέντα καθενός από τα εμπλεκόμενα μέρη περιπλέκει την κατάσταση. Η ελληνική κυβέρνηση π. χ. θέλει να χρησιμοποιήσει τις επιδόσεις της στη μείωση του ελλείμματος για να πιέσει για την ελάφρυνση του χρέους που προβλέπεται από ειδικό όρο του μνημονίου (μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος).

                Το ΔΝΤ πάλι πιέζει όλο και περισσότερο για ελάφρυνση του χρέους με «κούρεμα» στα δάνεια διάσωσης που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι, καθώς κάποια μέλη του ανησυχούν. Η κομισιόν, από την άλλη πλευρά, θέτει στο τραπέζι ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, προβλέποντας πως η επιθεώρηση του Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα θα εμφανίσει καθυστέρηση, τουλάχιστον έως ότου έχει εκλεγεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Αλλά ακόμη και έπειτα από αυτό, η Κομισιόν ίσως θελήσει να κινηθεί αργά, καθώς θα θέλει να στηριχθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή να περιμένει ως τον Απρίλιο του 2014 και μετά να συμφωνήσει στα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

                Παράλληλα οι χώρες-μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν την έγκριση των κοινοβουλίων τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποιες χώρες της περιφέρειας, όπως π. χ. η Πορτογαλία, ίσως χρειαστούν προσαρμογές στα προγράμματα διάσωσης τους. Κάτω από αυτές της συνθήκες, η Barclays εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θα είναι παρατεταμένες και δύσκολες και η πρόοδος θα είναι καλύτερη περίπτωση σταδιακή, προειδοποιώντας ότι οι καθυστερήσεις και η αβεβαιότητα θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία.

 http://www.sofokleous10.gr/portal2/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ