2013-08-20 16:00:04
Φωτογραφία για Εθελούσια έξοδος για 5.000 τραπεζικούς μέχρι το τέλος του 2013!
Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη

Μάχη με τον χρόνο έτσι ώστε να σχεδιαστούν προσεκτικά τα νέα προγράμματα αναδιοργάνωσης δίνουν πλέον οι επικεφαλής της Πειραιώς, της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της BlackRock, όπου θα αποτυπωθεί το ύψος των «κόκκινων» δανείων, το οποίο ήδη έχει φτάσει στο 30%, η Εθνική, η Alpha, η Eurobank και η Πειραιώς θα πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένα σχέδια ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση πλεονάζοντος προσωπικού και πωλήσεις θυγατρικών. Θα προβλέπεται ακόμα η επιπλέον μείωση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων (σήμερα κάτω του 3%), με στόχο να εξοικονομήσουν έως 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Εως τώρα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έχει ανακοινώσει μόνο η Πειραιώς και αφορά σε περίπου 1.800 άτομα. Η διοίκηση της Εθνικής ήδη έχει εγκρίνει ανάλογο πρόγραμμα για 2.000 υπαλλήλους, ενώ εκτιμάται ότι και η Alpha θα ανακοινώσει την αποχώρηση περίπου 500 υπάλληλων
. Στη Eurobank δεν υπάρχει ακόμα κάποια συγκεκριμένη απόφαση, αλλά πιθανολογείται ότι θα υπάρξει παρόμοιο πρόγραμμα, που θα αφορά σε λιγότερα από 500 άτομα. Όλες οι τράπεζες -και ειδικά αυτές που προχώρησαν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις- θα πρέπει να προχωρήσουν στο κλείσιμο αρκετών υποκαταστημάτων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 450-500 έως τις

αρχές του 2014.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίπου 4.500-5.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν υπεράριθμοι. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η πρώην Αγροτική Τράπεζα (όμιλος Πειραιώς), εκτιμάται ότι λόγω συνταξιοδότησης θα αποχωρήσουν τα επόμενα δύο χρόνια περίπου 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών, με την ολοκλήρωση των νομικών συγχωνεύσεων οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα κληθούν να συρρικνώσουν το νέο δίκτυο που θα προκύψει από τη συνένωση, ενώ σταδιακά -και σε βάθος διετίας- θα απομακρύνουν και το πλεονάζον εργατικό δυναμικό. Το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο διοίκησης, δηλαδή στα ανώτερα και μεσαία στελέχη του μάνατζμεντ κάθε νέου σχήματος.

Χαρακτηριστικό είναι πως στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό διπλοκάλυψης φτάνει ακόμη και το 40%, αφού τα τραπεζικά καταστήματα είναι κυριολεκτικά το ένα απέναντι από το άλλο.

Οι τράπεζες, πάντως, επιθυμούν να θέσουν σε εφαρμογή το λεγόμενο πρόγραμμα «Sabbatical», που με επιτυχία είχε εφαρμοστεί πριν από τέσσερα χρόνια από τον όμιλο της Πειραιώς.

Το «Sabbatical» δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να αποχωρήσει από την τράπεζα για δύο ή τρία χρόνια λαμβάνοντας το 50%-60% των μηνιαίων αποδοχών του (και το σύνολο των κρατήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών του) χωρίς να χάνει τη δυνατότητα επιστροφής σε πλήρη απασχόληση μετά το πέρας της 3ετίας. Το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί για 190 εργαζομένους (στόχος ήταν να ξεπεράσουν τους 150), με το όφελος για την τράπεζα (από τη διετή και τριετή αποχώρησή τους) να έχει ανέλθει σε περίπου 3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Χρήση του προγράμματος είχαν κάνει τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως γυναίκες (μητέρες) και άτομα ηλικίας 30-35 ετών.

Τι σχεδιάζουν οι τραπεζίτες

Στην Πειραιώς ο κ. Μιχάλης Σάλλας με την αρωγή των κυρίων Σταυρού Λεκκάκου και Ανθιμου Θωμόπουλου προχωρά στη γρήγορη συγχώνευση των δικτύων της Λαϊκής και της Κύπρου στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της Πειραιώς επιθυμεί να μετασχηματιστεί η Γενική σε επενδυτικό βραχίονα του ομίλου και γι’ αυτόν τον λόγο τοποθέτησε ως επικεφαλής της τράπεζας τον γνωστό τραπεζίτη κ. Νίκο Καραμούζη.

Στην Alpha Bank οι κύριοι Γιάννης Κωστόπουλος και Δημήτρης Μαντζούνης προχωρούν στην ταχεία συγχώνευση με την Εμπορική, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περίπου 500 ατόμων.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν σκέψεις για πωλήσεις θυγατρικών.

Στην Εθνική ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς προχωρά σε πώληση εταιρειών μη τραπεζικού ενδιαφέροντος -non core business assets-, για τις οποίες υπάρχει διαπιστωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως για τον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις και για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ταυτόχρονα υπάρχουν πιέσεις από την τρόικα να μεταβιβαστεί το 30%-35% των μετόχων της τουρκικής Finansbank. Η ΕΤΕ κατέχει το 94% του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω τράπεζας (διαθέτει option για την απόκτηση επιπλέον 5%), το οποίο είναι αποτιμημένο στα βιβλία της με 4,2 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα λογιστική αξία της Finansbank εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ και οι τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται με p/bv της τάξεως του 1,3-1,5.

Ενδεχόμενη πώληση μέρους ή του συνόλου των μετοχών της τουρκικής θυγατρικής σε τιμή υψηλότερη της αξίας που είναι γραμμένη στα βιβλία θα ενίσχυε, με βάση το ποσό της διαφοράς, τα κεφάλαια του ομίλου.

Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που μετά την πώληση ή την αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση η Εθνική δεν θα ενοποιεί τη Finansbank θα προκύψει και έμμεσο κεφαλαιακό όφελος 2 δισ. ευρώ, καθώς θα μειωθεί το σταθμισμένο ενεργητικό της κατά περίπου 20 δισ. ευρώ.

Από την έναρξη της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου η Εθνική είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή σε κινήσεις αξιοποίησής τους με στόχο να διαμορφώσει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ώστε ο δείκτης EBA Core Tier I να διατηρηθεί σε επίπεδα πέριξ του 9% έως το τέλος του 2014. Την ίδια στιγμή η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις για την αξιοποίηση της Εθνικής Πανγαία.

Η Πανγαία είναι η μεγαλύτερη σε ενεργητικό εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας και θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να εισαχθεί σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς λήγει και η τελευταία παράταση 18 μηνών που της χορηγήθηκε.

Υπό αυτό το πρίσμα, η είσοδός της στο Χρηματιστήριο καθίσταται προτεραιότητα και το εγχείρημα διευκολύνεται από το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών να μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές στην εταιρεία αποκτώντας σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό.

Στη Eurobank o διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου ετοιμάζει με προσεκτικά βήματα τη συγχώνευση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ωστόσο, στόχος της διοίκησης είναι η διατήρηση του ονόματος του Τ.Τ. Θεωρεί ότι αυτό δεν πρέπει να χαθεί, καθώς η τράπεζα διαθέτει ισχυρή φήμη και σημαντική καταθετική βάση.

Από τις αρχές του χρόνου ο κ. Μεγάλου (με δεδομένη τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει στην εξεύρεση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές) θα προχωρήσει στην εξεύρεση επενδυτή η επενδυτών για την πώληση 25%-30% των μετόχων της Eurobank, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο νέο μνημόνιο.

Η μεταβίβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014. Επιπρόσθετα, σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί και η αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής Eurobank Properties, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για πώληση της Eurobank Ασφαλιστικής, οι οποίες όμως δεν έχουν συζητηθεί ακόμα.
newmoney logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ