2013-08-20 15:52:07
Φωτογραφία για Ποια σπίτια θα βγουν στo σφυρί!
Την δυνατότητα να προχωρήσουν έστω και την τελευταία ώρα σε ρύθμιση των δανείων τους προκειμένου να μην βγει το σπίτι τους στον πλειστηριασμό θα έχουν οι δανειολήπτες με αφορμή την άρση του μέτρου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, από τις αρχές του 2014.

Μάλιστα όπως επισημαίνει αποκλειστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα προστατευθούν άνεργοι και φτωχοί και όχι οι έχοντες περιουσία και οι «μπαταχτσήδες»

Η πλήρης δήλωση του κ. Στουρνάρα έχει ως εξής: «Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Μελετούμε ένα σύστημα με πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία για εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν, όπως ο άνεργος και ο φτωχός που πρέπει να προστατευθούν. Αυτός, όμως, που πήρε δάνειο και πλήρωσε μία δύο μόνο δόσεις και μετά δεν το ξαναπλήρωσε ενώ διαθέτει περιουσία να το αποπληρώσει, καταλαβαίνετε ότι δεν πρέπει να προστατευθεί. Αυτούς τους πληρώνουμε οι υπόλοιποι, το κοινωνικό σύνολο. Διότι και οι τράπεζες αν δεν εισπράξουν, χρειάζονται παραπάνω κεφάλαια που κάποιος πρέπει να τα βάλει. Συμπερασματικά: πρέπει να δούμε το θέμα με κοινωνική ευαισθησία αλλά από την άλλη μεριά δεν θέλουμε να πάψει να υπάρχει η στεγαστική πίστη. Θα δημιουργηθεί μεγάλη κρίση αν οι τράπεζες σταματούν να δίνουν δάνεια για κατοικίες.»


Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», προς αυτή την κατεύθυνση, «τρέχουν» παράλληλα δύο «δράσεις» από την κυβέρνηση. Η πρώτη είναι η δημιουργία «Μηχανισμού Γρήγορης Επίλυσης Καθυστερούμενων Οφειλών» και η δεύτερη ο ορισμός του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τα μέσα Ιουλίου έχει συσταθεί ομάδα εργασίας από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και την ΤτΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν και κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υλοποίησης ενός «Μηχανισμού Γρήγορης Επίλυσης Καθυστερούμενων Οφειλών» με στόχο να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες διενέξεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών που καταλήγουν πολλές φορές στα δικαστήρια. Επί της ουσίας το αντικείμενο του «Μηχανισμού» θα είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης και για τις δύο πλευρές, η κατάθεση πρότασης αποπληρωμής των οφειλόμενων με βάση τα οικονομικά δεδομένα του δανειολήπτη, τα οποία θα προκύπτουν από το σύνολο της περιουσίας του, καταθέσεις, ακίνητα μετοχές, κλπ, αλλά και τις πραγματικές του ανάγκες.

Δηλαδή το πόσα χρήματα απαιτούνται κάθε μήνα προκειμένου να μπορεί να διαβιώσει αξιοπρεπώς. Αυτό το ποσό θα καθοριστεί με βάση έρευνα που θα διενεργήσει η ΕΛΣΤΑΤ, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος διατροφής, ένδυσης, περίθαλψης κλπ.

Αυτοί οι διακανονισμοί θα αφορούν μόνον όσους δανειολήπτες θεωρηθούν «συνεργάσιμοι», κάτι που θα οριστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, δηλαδή σηκώνουν το τηλέφωνο όταν τους καλούν από το τμήμα καθυστερήσεων των τραπεζών, καταθέτουν έστω και λίγα ευρώ που τους περισσεύσουν προκειμένου να αποπληρώσουν το δάνειό τους, έχουν ζητήσει ρύθμιση για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για τους «συνεργάσιμους» δανειολήπτες σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών» θα επιβάλλεται στην τράπεζα διακανονισμός που θα τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς. Δηλαδή δεν θα υπάρχει περιθώριο άρνησης της τράπεζας, της πρότασης που θα καταθέτει ο μηχανισμός.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περιπτώσεις δανειοληπτών που θα έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση αν και εφόσον δεν μπορούν να ανταποκριθούν πραγματικά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο «κουρέματος».

Πηγή: fpress
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ