2013-08-14 21:34:08
Φωτογραφία για Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, δημιουργός της ταινίας «Άγγελος» που αναστάτωσε την Ελλάδα του '80
Σε ηλικία 70 ετών πέθανε ο κινηματογραφικό

ς δημιουργός Γιώργος Κατακουζηνός που το 1982 είχε σκηνοθετήσει την αμφιλεγόμενη και εξαιρετικά τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής ταινία «Άγγελος» με τον Μιχάλη Μανιάτη αλλά και μια σειρά από αξιόλογα κοινωνικά δράματα, όπως η ταινία «Απουσίες» του 1987 με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Πέμυ Ζούνη και Θέμιδα Μπαζάκα.

Ο Γιώργος Κατακουζηνός είχε γεννηθεί το 1943 στην Αλεξάνδρεια και σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες πριν ξεκινήσει τη δική του σκηνοθετική καριέρα.

Η πιο διάσημη ταινία του θεωρείται ο «Άγγελος» του 1982, η οποία βασίστηκε πάνω στην πραγματική ιστορία της δολοφονίας του ναύτη Ανέστη Παπαδόπουλου από τον 19χρονο εραστή του Χρήστο Ρούσσο.

Όπως γράφει το σάιτ flix.gr, «αν και ελάχιστα ενδιαφέρουσα κινηματογραφικά, μάλλον γκροτέσκα και σίγουρα μια συντηρητική και στο γνωστό πλαίσιο της στερεότυπης τραγικότητας ματιά πάνω στην ομοφυλοφιλία, ο “Άγγελος” υπήρξε μια τολμηρή πρόταση για την εποχή του και μια τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που συνάντησε προβλήματα για να ολοκληρωθεί, αλλά και αντιδράσεις από τον κατάδικο Χρήστο Ρούσσο για παραποίηση της ιστορίας του
. Μετά από χρόνια ωστόσο ο ίδιος ο Ρούσσος παραδέχτηκε πως η ταινία βοήθησε στην αλλαγή της στάσης της κοινωνίας εναντίον του αλλά και στον μετριασμό της ποινής του που τελικά οδήγησε σε απονομή χάριτος το 1990 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή".

Η ταινία "Άγγελος" είχε διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και είχε καταφέρει να αποσπάσει τα βραβεία της καλύτερης ταινίας, σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Μιχάλη Μανιάτη.

Είχε επίσης προβληθεί στο Φεστιβάλ των Κανών του 1983, έχοντας ωστόσο σχετικά αρνητική αντιμετώπιση από τους θεατές, ενώ πιο αρνητική υποδοχή είχε, όταν παίχθηκε στο Σικάγο, κυρίως από ομοφυλοφιλικές οργανώσεις.

Στο φιλμ αυτό που είχε κόψει πάνω από 300.000 εισιτήρια το 1982 στην Ελλάδα, έπαιζαν επίσης οι Διονύσης Ξάνθος, Κατερίνα Χέλμη, Γιώργος Μπάρτης, Μαρία Αλκαίου και Ελένη Κούρκουλα.

Το σενάριο της ταινίας «Απουσίες» το 1987, είχε γράψει ο ίδιος ο Γ. Κατακουζηνός με τον Δημήτρη Νόλλα. Το 1994 γύρισε το «Ζωή (Μια Ωραία Πεταλούδα)», πάλι σε μια προσπάθεια αντανάκλασης της πραγματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα στο σινεμά, βασισμένη στην πολύκροτη δολοφονία της συζύγου του Παναγιώτη Φραντζή, ο οποίος αφού τη σκότωσε την τεμάχισε και την πέταξε στα σκουπίδια.

Μέχρι και το τέλος της ζωής του, ο Γιώργος Κατακουζηνός εργαζόταν στην τηλεόραση και σε ντοκιμαντέρ.

Είχε εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές γνωστές ταινίες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου («Διωγμός», «Τα 201 καναρίνια», «Το μπλόκο» κ.ά.).

Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Υγεία» της Αθήνας.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ