2013-08-14 19:40:11
Φωτογραφία για Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Aϊγυπτος - Εκατόμβη νεκρών στο Κάιρο
Η ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό της Αιγύπτου άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας και κατέστησε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η κόντρα των Ισλαμιστών υποστηρικτών του Μόρσι - του πρώτου προέδρου μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ που ανέλαβε καθήκοντα όντας εκλεγμένος από το λαό - με το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν αναλάβει την ηγεσία της χώρας εξελίσσεται σε έναν αιματηρό πόλεμο.

Οι προηγούμενες οδομαχίες, στις 27 Ιουλίου, ανάμεσα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα που ζητά την επιστροφή του – υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία – Μόρσι στη θέση του προέδρου με τους αντίπαλους του ισλαμιστή πρώην ηγέτη της χώρας οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 120 ανθρώπων. Από το πρωί της Τετάρτης έχει ξεκινήσει νέος ακόμα πιο σκληρός κύκλος συγκρούσεων που ως τώρα εξελίσσονται σε αιματοκύλισμα στους δρόμους του Καϊρου, αλλά και του Σουέζ.


Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών

Ολα άρχισαν όταν ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις πορείες γύρω από το τζαμί στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια και στην πλατεία Νάχντα.

Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. «Η αστυνομία χρησιμοποίησε μόνο δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές παρότι δεχόταν πυρά από τους διαδηλωτές στις δύο συγκεντρώσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Την τοποθέτηση των αρχών διαψεύδουν οι ανταποκρίσεις των δυτικών ΜΜΕ που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη και μεταδίδουν πως ο στρατός άρχισε να πυροβολεί κατά του πλήθους.

Κανείς δεν ξέρει τον αληθινό αριθμό των θυμάτων

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα μιλά για πάνω από 800 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες, το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει το θάνατο 56 ατόμων. Οι ανταποκριτές των διεθνών μέσων αναφέρουν πως ως τώρα έχουν μετρήσει πάνω από 40 πτώματα (ανάμεσά τους κι ένα 12χρονο αγόρι και ο εικονολήπτης του βρετανικού δικτύου Sky News, Μικ Ντιν) από πυροβολισμούς στο κεφάλι, τα νοσοκομεία αναφέρουν πως ως το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν αντιμετωπίσει πάνω από 60 θύματα, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαιώνουν πως έχουν σκοτωθεί 95 άνθρωποι. Που σταματά η αλήθεια και που αρχίζει η υπερβολή κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει μέχρι στιγμής.

Νεκρή η κόρη του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Το γεγονός είναι πως η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει τελείως από τον έλεγχο, διότι ένα από τα θύματα φέρεται να είναι η 17χρονη κόρη του ηγέτη των Ισλαμιστών Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, Ασμα. «Την πυροβόλησαν στο στήθος», κατήγγειλε ο αδερφός της που ήταν κοντά της τη στιγμή του περιστατικού. «Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα αιματοκυλήσει τη χώρα, θα μας κάνει Συρία», δήλωσε ο ίδιος ο Ελ Μπελτάγκι που συνέχισε: «Θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλια σύγκρουση για να γλιτώσει το κρέμασμα».

Χαρακτηριστικό του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στους πολέμιους του Μόρσι και τους ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι η στάση που κράτησε η μεταβατική κυβέρνηση, η οποία με τηλεοπτικό μήνυμα έδωσε συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας για την επιχείρησή τους να αδειάσουν τις δύο πλατείες όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι ισλαμιστές.

Λίγο μετά τις 16:00, όμως, κι ενώ οι συγκρούσεις στους δρόμους του Καΐρου συνεχίζονται, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε μέσω τηλεόρασης πως η χώρα τίθεται από τώρα και για τον επόμενο ένα μήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καλώντας τον ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσουν το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση της τάξης.

Αναταραχή δεν επικρατεί μόνο στο Κάιρο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Στην περιοχή του Σουέζ υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί, ενώ οι υποστηρικτές του Μόρσι προσπαθούν να επιτεθούν σε κυβερνητικά κτίρια. Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και στην Αλεξάνδρεια.

Εκκλήσεις για παύση των συγκρούσεων

Τα νέα από την Αίγυπτο έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε τα συμβάντα «εξαιρετικά ανησυχητικά». «Η βία δεν οδηγεί πουθενά και καλούμε τις Αιγυπτιακές αρχές να δείξουν συγκράτηση», δήλωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον.

Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τις συγκρούσεις «σφαγή» και κατηγόρησε τη Δύση πως με τη σιωπηλή της στάση ανοίγει το δρόμο για την κλιμάκωση της βίας.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ