2013-08-07 08:28:09
Φωτογραφία για Θηλιά στα οικονομικά των δήμων από κυβέρνηση και τρόϊκα - Σφιχτός προϋπολογισμός στο δήμο Πύργου για το 2014
«Θηλιά» στα οικονομικά των δήμων, βάζει η κυβέρνηση και η τρόϊκα, αφού με την έναρξη του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο οποίο είχαν ενταχθεί και είχαν επιχορηγηθεί για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, ξεκίνησε και η τμηματική παρακράτηση οφειλόμενων πόρων, από τους δήμους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ουσιαστικά λοιπόν όπως λένε οι δήμαρχοι, δεν πρόκειται για επιχορήγηση, αλλά για άτοκη βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση αφού τα ποσά που έλαβαν θα πρέπει να επιστραφούν σε 4 χρόνια μέσω παρακράτησης οφειλόμενων πόρων στους δήμους.

Στη δυσμενή αυτή θέση βρίσκεται και ο δήμος Πύργου, ο οποίος έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και του έχουν εγκριθεί 4,5 εκ. ευρώ. Σήμερα κι ενώ είχε αρχίσει να αποπληρώνει χρέη προς τρίτους, αναγκάζεται να προχωρήσει σε μείωση δαπανών με αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του κατά 1 ε. ευρώ, το θέμα αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, αφού καλείται να καταβάλλει 95.000 ευρώ το μήνα ( από τον Μάρτιο ξεκίνησε ήδη) για την τμηματική παρακράτηση οφειλόμενων πόρων.


Το πρόβλημα αυτό το έχουν σχεδόν όλοι οι δήμοι και κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο». Γι αυτό με επιστολή τους προς την ΚΕΔΕ και τον υπουργό Εσωτερικών, 50 δήμαρχοι ζητούν την κατάργηση των διατάξεων περί παρακράτησης από τους δήμους σχετικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δανείων που τους χορηγήθηκαν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων.

Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, οι δήμαρχοι ζητούν να δοθεί περίοδος χάριτος 2 ετών και η επιστροφή να γίνει άτοκα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών. Ωστόσο όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Πύργου κ. Αργυρόπουλος ο δήμος Πύργου δεν έχει φτάσει σε σημείο να βάλει «λουκέτο», ωστόσο υπέγραψε την επιστολή των 50 δημάρχων για να βγει από το αδιέξοδο.

Ο κ. Αργυρόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε την Δευτέρα, εξηγεί γιατί αναγκάστηκε ο δήμος να προχωρήσει σε περικοπή δαπανών κατά 1 εκ. ευρώ. «Από φέτος, από το 2013, οι δήμοι υποχρεούνται να καταρτίζουν και να υποβάλλουν καταρχήν στο δημοτικό συμβούλιο και εν συνεχεία στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, πέρα από τον Προϋπολογισμό και τον Πίνακα στοχοθεσίας. Αυτό γίνεται στα πλαίσια κατάρτισης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης, ψηφίζεται από την Οικονομική Επιτροπή και ουσιαστικά αποτελεί την πρόβλεψη της εκτέλεσης πορείας του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στο τέλος του α΄εξαμήνου εφόσον διαφαίνεται αρνητική απόκλιση από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τότε και η Οικονομική Επιτροπή επαναϋποβάλλει προς έγκριση στο Δ.Σ και στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Οικονομικό Παρατηρητήριο, τον νέο Πίνακα στοχοθεσίας. Εν προκειμένω, στο δήμο Πύργου το Δ.Σ ενέκρινε κατά πλειοψηφία στην τελευταία του συνεδρίαση τον νέο Πίνακα στοχοθεσίας και την αναμόρφωση Προϋπολογισμού στην οποία περιλαμβάνονται μειώσεις δαπανών της τάξης του 1 εκ. ευρώ περίπου.

Η «γενναία» αυτή μείωση ήταν αναγκαία, προκειμένου να είναι ισοσκελισμένος ο Προϋπολογισμός μας. Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί χρειάστηκε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την μείωση του 1 εκ. ευρώ στις δαπάνες. Διότι τα έσοδά μας που είχαμε προϋπολογίσει για το ίδιο διάστημα στις αρχές του χρόνου, είναι μειωμένα κατά 1 εκ. περίπου ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Αργυρόπουλος, αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους:

1) Υπάρχει αισθητή μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη και αυτό βεβαίως είναι ευνόητο γιατί οι συνδημότες μας δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα μεγάλα βάρη που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

2) Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν είχαμε προϋπολογίσει στην αρχή του χρόνου τα 200.000 περίπου ευρώ που κατασχέθηκαν στην αρχή του χρόνου από υπαλλήλους του δήμου Πυργου και συγκεκριμένα από σχολικούς φύλακες και εργάτες της τεχνικής υπηρεσίας λόγω του ότι δικαιώθηκαν δικαστικά για το γνωστό επίδομα τν 176 ευρώ

3) Και ο τρίτος και βασικότερος λόγος, είναι ότι παρακρατούνται πλέον από τον δήμο Πύργου όπως και από όλους τους άλλους δήμους της χώρας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι μηνιαίες δόσεις των παρακρατηθέντων που για το δήμο Πύργου το ποσόν αυτό αντιστοιχούσε περίπου σε 95.000 το μήνα και από τον περασμένο Μάρτιο, δεν μας αποδίδεται!

Έτσι λοιπόν αν υπολογίσουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου είναι δέκα μήνες, το ποσόν αυτό αγγίζει το 1 εκ. ευρώ! Βεβαίως οι δήμοι, οι ΟΤΑ είναι οι μοναδικοί φορείς της κυβέρνησης στους οποίους παρακρατούνται χρήματα για την απόδοση των επιχορηγήσεων όσον αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Και βεβαίως δεν μιλάμε πλέον για επιχορήγηση, γιατι αυτά τα χρήματα που μας έδωσαν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, ουσιαστικά είναι ένα άτοκο βραχυπρόθεσμο δάνειο που επιβαρύνει δραματικά τον Προϋπολογισμό μας. Είναι γνωστό ότι τα οικονομικά όλων των δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων, βρίσκονται στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να ικανοποιούν ακόμα και τις πιο ανελαστικές δαπάνες τους.

Οι δήμοι τα τελευταία 3 χρόνια, έχουν απολέσει πάνω από το 60% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων τους και ενώ οι ανταποδοτικοί και λοιποί φόροι μειώνονται δραματικά μέσω της ύφεσης, έρχεται τώρα και η παρακράτηση που βάζει «θηλιά» στα οικονομικά των δήμων.

Ακόμα πιο «σφιχτός» ο νέος Προϋπολογισμός του 2014

Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε στην δημοσιότητα ΚΥΑ ( Κοινή Υπουργική Απόφαση) υπογεγραμμένη από τον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών όσον αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για την σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2014, οι δήμοι και οι Περιφέρειες.

Για πρώτη φορά η σχετική εγκύκλιος με τις… οδηγίες προς ναυτιλομένους στέλνεται τόσο νωρίς στους ΟΤΑ. Στόχος είναι να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να καταρτίσουν «σφιχτούς» Προϋπολογισμούς εναρμονισμένους με την νέα οικονομική κατάσταση της χώρας και τις επιταγές της τρόϊκας.

«Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε – τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος- είναι ότι η κυβέρνηση και η τρόϊκα σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη «θηλιά» στην ήδη βεβαρυμμένη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι δήμοι της χώρας. Μας δίνουν λοιπόν οδηγίες για τον Προϋπολογισμό του 2014 να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά μας τέλη εφόσον δεν μπορούμε με τους πόρους που έχουμε σήμερα να καλύψουμε τις ανάγκες μας στον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητα κ.λ.π.

Όπως αντιλαμβάνεστε σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία θα είναι πολύ δύσκολο να επιχειρηθεί από τους δήμους και πολύ φοβάμαι ότι θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και σοβαρές αντιδράσεις. Επίσης δίνεται οδηγία για περιορισμό διαφόρων δαπανών στα απολύτως απαραίτητα. Επομένως και ο Προϋπολογισμός του 2014 θα είναι ένας σφιχτός Προϋπολογισμός. Υπάρχει βεβαίως και η άποψη ότι οι δήμοι θα πρέπει να αντιδράσουν στα κελεύσματα της κυβέρνησης, αλλά το ζήτημα είναι ότι για να μπορέσει να περάσει σε φάση υλοποίησης ο κάθε Προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί από την Περιφέρεια και αν αυτό δεν συμβεί τα χέρια των δήμων είναι «δεμένα» και δεν μπορούν να υλοποιήσουν την παραμικρή δαπάνη.

Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις οδηγίες της κυβέρνησης και στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει ότι ο δήμος Πύργου θα προχωρήσει σε αύξηση τελών το 2014, ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι ο δήμος Πύργου δεν θα υιοθετήσει τέτοιες λύσεις θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες που πρέπει.

Οι πληρωμές πάνε καλά

Όσον αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, ο δήμος Πύργου βρίσκεται σε καλό δρόμο, αφού όπως ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος, ήδη έχουν διατεθεί στην τοπική αγορά για αποπληρωμή χρεών, περίπου 2.8 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα αποπληρώθηκαν 788 εντάλματα σε 436 δικαιούχους, ενώ αυτή τη στιγμή πρόκειται να πληρωθούν 71 δικαιούχοι με ένα ποσόν της τάξεως των 380.000 ευρώ.

Έτσι από τα 4,5 ευρώ που έχουν εγκριθεί για το δήμο Πύργου, έχουν αποπληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της αποπληρωμής τους περίπου 530 άτομα, το ποσόν που τους αντιστοιχεί είναι 3,2 εκ. ευρώ και απομένει το ποσόν του 1,2 εκ. ευρώ το οποίο θα διατεθεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχε ο δήμος Πύργου το β΄ εξάμηνο του 2012.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ