2013-08-05 19:14:18
Φωτογραφία για Τουρκία: Ισόβια στον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για την υπόθεση «Εργκένεκον»
Καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμούγ στην Τουρκία. Κρίθηκε -μαζί και με άλλους κατηγορούμενος- ένοχος για τη συμμετοχή του στην υπόθεση «Εργκένεκον» στην οποία σύμφωνα με τις Αρχές συμμετείχαν κατά κύριο λόγο στρατιωτικοί που επιδίωκαν να προκαλέσουν επιθέσεις σε τζαμιά και να δημιουργήσουν περιστατικά έντασης με την Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη δημιουργία πραξικοπήματος ενάντια στην κυβέρνηση του Ρ.Τ. Ερντογάν, το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Ποινές και αθωώσεις

Οι δικαστές στο δικαστήριο στο Σιλιβρί, οι οποίοι ανακοίνωσαν τις ετυμηγορίες για τους 275 κατηγορουμένους στο πλαίσιο της υπόθεσης, καταδίκασαν επίσης τρεις βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση σε ποινές κάθειρξης 12 ως 35 ετών. Καταδίκασαν επίσης σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης έως και 50 ετών ορισμένους από τους 275 κατηγορούμενους για την υπόθεση «Εργκένεκον», ενώ απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες 21 από τους κατηγορούμενους.


Κάποιοι από τους κατηγορούμενους –μεταξύ των οποίων ένας ιστορικός, απόστρατοι αξιωματούχοι του στρατού, δημοσιογράφοι και συγγραφείς– καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από έξι έως σχεδόν 50 έτη.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Αρίφ Ντογάν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 47 ετών, ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου καταδικάστηκε σε 20ετή ποινή κάθειρξης και ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανίσαλι σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών. Το δικαστήριο ανακοινώνει τις αποφάσεις του ξεχωριστά για τον καθέναν από τους κατηγορούμενους.

Διαδήλωση υποστήριξης των κατηγορουμένων

Οι τουρκικές δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα του δικαστηρίου. Πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στο δικαστήριο του Σιλιβρί ενώ όλοι οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο δικαστήριο έκλεισαν προκειμένου να μην μπορούν να το προσεγγίσουν οι διαδηλωτές, και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο περιπολούσε στην περιοχή.

http://www.902.gr/eidisi/diethni/23922/toyrkia-katadikastike-o-proin-arhigos-ton-enoplon-dynameon-gia-tin-ypothesi 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ