2013-07-29 00:15:55
Φωτογραφία για F1 GP Ουγγαρίας - RACE: Η πρώτη του Hamilton με τη Mercedes!
Η πρώτη νίκη του Lewis Hamilton με τα χρώματα της Μercedes είναι γεγονός. 

Στην αγαπημένη του Ουγγαρία, ο Βρετανός πανηγύρισε την 4η νίκη του στη συγκεκριμένη πίστα και 22η συνολικά στην καριέρα του στην Formula 1.

Μια νίκη που ήρθε έπειτα από εξαιρετική διαχείριση του αγώνα από το γερμανικό team και φυσικά τον 28χρονο πιλότο που το Σάββατο δήλωνε πως μόνο με θαύμα θα κέρδιζε σήμερα, λόγω φόβων για την υπέρμετρη φθορά των ελαστικών.

Παρά το γεγονός ότι η άσφαλτος έβραζε στους 51 βαθμούς Κελσίου, η W04 αποδείχθηκε πολύ ανταγωνιστική με τον Πρωταθλητή του 2008 να την φέρνει στην πρώτη θέση ακολουθώντας στρατηγική 3 pit stops. Είναι μια νίκη ψυχολογίας μιας και ο Hamilton μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι του τίτλου «Eίναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες της καριέρας μου. Είμαστε μια νέα ομάδα και ελπίζω να έρθουν κι άλλες στη συνέχεια. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια και πως θα λειτουργήσουμε τα νέα λάστιχα στους επόμενους αγώνες. Εδώ πάντως όλα πήγαν καλά», είπε ο Hamilton που αφιέρωσε τη νίκη του στην πρώην σύντροφό του, Nicole Scherzinger.


Με διαφορετική στρατηγική ο Kimi Raikkonen (επισκέφθηκε 2 φορές τα pits) έκανε και αυτός εξαιρετική προσπάθεια φέρνοντας την Lotus E21 στη 2η θέση, παρότι στους τελευταίους 11 γύρους του ασκήθηκε έντονη πίεση από τον Sebastian Vettel, που είχε φρέσκα ελαστικά.

«Ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για την ομάδα. Στους τελευταίους γύρους τα πίσω ελαστικά ήταν στο όριο, αλλά εκτός από αυτό ήταν καλά. Ο Sebastian Vettel με έφτασε αρκετές φορές, αλλά ευτυχώς ήταν σε σημεία που δεν μπορούσες να προσπεράσεις. Το θετικό είναι πως κερδίσαμε μερικούς βαθμούς από τον Sebastian στο Πρωτάθλημα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε μειώσει τη διαφορά λίγο περισσότερο με μια νίκη, αλλά ό,τι και να πάρουμε θα βοηθήσει», σχολίασε ο Φινλανδός.

«Πολύ θα ήθελα ο αγώνας να διαρκούσε λίγο περισσότερο, καθώς ήταν ευχάριστη η μάχη με τον Kimi (Raikkonen) στο τέλος. Είναι δύσκολο να προσπεράσεις σε αυτή την πίστα, έφτασα κοντά αλλά δεν ήμουν στο ιδανικό σημείο για προσπέρασμα εκείνη τη στιγμή. Προσπάθησα ξανά στις επόμενες στροφές αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κλειδί του αγώνα ήταν η καθυστέρησή μου πίσω από τον Jenson (Button), χωρίς να κατηγορώ κάποιον για αυτό. Έχασα χρόνο πριν το πρώτο μου pit stop, με αποτέλεσμα μετά από αυτό να βγω στην πίστα πίσω του. Δεν μπορούσα να τον περάσω. Προσπάθησα να τον πιέσω αλλά αυτό προκάλεσε ζημιά στην εμπρός μου πτέρυγα, μετά από δικό μου λάθος», είπε ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος.

Άλλον ένα πολύ καλό αγώνα πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο Mark Webber που κατετάγη 4ος, έχοντας ξεκινήσει από την 10η θέση, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο μονοθέσιό του κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών. Σε ρηχά νερά η Ferrari, με τον Fernando Alonso να μη μπορεί σε κανένα σημείο του αγώνα να διεκδικήσει κάτι καλό, καθώς ο ρυθμός της F138 υστερούσε αρκετά σε σχέση με των πρωτοπόρων. Στόχος του, όπως έλεγε, ήταν να βρεθεί μπροστά από τον Vettel, κάτι που δεν κατάφερε με αποτέλεσμα όχι μόνο να ανοίξει η διαφορά τους στη βαθμολογία, αλλά και να χάσει τη 2η θέση από τον Raikkonen.

«Σήμερα ήμασταν για 7η ή 8η θέση. Πρέπει να βελτιωθούμε. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας για μας. Αυτός ο μήνας πήγε χειρότερα απ' ότι περιμέναμε και παρά το γεγονός ότι δεν χάσαμε πολλούς βαθμούς σε σχέση με τον Vettel. Aκόμα και σήμερα χάρη στον Hamilton και τον Raikkonen. Τώρα πρέπει να νικήσουμε 3-4 αγώνες στη σειρά μετά τη διακοπή. Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος τον Σεπτέμβριο», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα.

Ο Ισπανός, μάλιστα, βρίσκεται από διερεύνηση καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία της τηλεμετρίας κατά τη διάρκεια του αγώνα σε τρεις περιπτώσεις έκανε χρήση του DRS και ενώ η διαφορά του από το προπορευόμενο όχημα ήταν μεγαλύτερη του ενός δευτερολέπτου, κάτι βέβαια που δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς.

Ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του αγώνα ήταν ο Romain Grosjean, o οποίος τερμάτισε στην 6η θέση, έχοντας δεχθεί μια άδικη ποινή (διέλευση από τα pits) για αντικανονική προσπέραση επί του Massa, στον 29ο γύρο, που τον έθεσε εκτός μάχης για μια θέση στο βάθρο. Φανταστείτε ότι μέχρι και ο Βραζιλιάνος διαφώνησε με την απόφαση των αγωνοδικών, την οποία χαρακτήρισε «εντελώς λάθος»!

Εκκρεμεί μάλιστα η απόφαση των αγωνοδικών το οποίο θα διερευνηθεί μετά το τέλος του αγώνα ενός περιστατικού που έλαβε στον 24ο γύρο όπου ο πιλότος της Lotus είχε επαφή με τον Jenson Button τον οποίο επιχείρησε να προσπεράσει με τους δύο να έχουν επαφή.

Ο Βρετανός πιλότος της McLaren έπαιξε το δικό του ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος καθώς αποδείχθηκε σκληρό καρύδι για τους Vettel - Grosjean που πάλευαν με τον Hamilton για την πρωτιά στο πρώτο κομμάτι του αγώνα. Όντας σε διαφορετική τακτική από τους προαναφερθέντες, ο Button τους καθυστέρησε αρκετά επιτρέποντας στον Hamilton να ανοίξει διαφορά.

Στην 8η θέση τερμάτισε ο Felipe Massa που είχε μια επαφή στην εκκίνηση με τον Rosberg με αποτέλεσμα να πληγωθεί η εμπρός αεροτομή του, ενώ 9ος ήταν ο Sergio Perez. Την 10άδα συμπλήρωσε ο Pastor Maldonado που χάρισε τον πρώτο βαθμό στη Williams, εκμεταλλευόμενος την εγκατάλειψη από σπασμένο κινητήρα του Nico Rosberg, 4 γύρους πριν την πτώση της καρό σημαίας.

Μεσολαβεί η καλοκαιρινή διακοπή με το Πρωτάθλημα να συνεχίζεται στις 25 Αυγούστου στην πίστα του Spa με τον 11ο αγώνα της χρονιάς.

Σημείωση 1: Οι αγωνοδίκες τιμώρησαν με 20" τον Grosjean για το περιστατικό με τον Button. Η εν λόγω ποινή προστέθηκε στον τελικό του χρόνο ωστόσο να αλλάζει κάτι την τελική κατάταξη του αγώνα.

Σημείωση 2: Πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στη Ferrari για το θέμα που είχε να κάνει με την αντικανονική χρήση του DRS από τον Alonso κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Aποτελέσματα Αγώνα

ΘΟδηγόςΟμάδαΔιαφ.Grid1Lewis HamiltonMercedesΝικητής12Kimi RäikkönenLotus-Renault+10.9 63Sebastian VettelRed Bull Racing-Renault+12.4 24Mark WebberRed Bull Racing-Renault+18.0 105Fernando AlonsoFerrari+31.4 56Romain GrosjeanLotus-Renault+32.2 37Jenson ButtonMcLaren-Mercedes+53.8 138Felipe MassaFerrari+56.4 79Sergio PerezMcLaren-Mercedes+1 Lap910Pastor MaldonadoWilliams-Renault+1 Lap1511Nico HulkenbergSauber-Ferrari+1 Lap1212Jean-Eric VergneSTR-Ferrari+1 Lap1413Daniel RicciardoSTR-Ferrari+1 Lap814Giedo van der GardeCaterham-Renault+2 Laps2015Charles PicCaterham-Renault+2 Laps1916Jules BianchiMarussia-Cosworth+3 Laps2117Max ChiltonMarussia-Cosworth+3 Laps2218Paul di RestaForce India-Mercedes+4 Laps1819Nico RosbergMercedes+6 Laps4RetValtteri BottasWilliams-Renault+28 Laps16RetEsteban GutierrezSauber-Ferrari+42 Laps17RetAdrian SutilForce India-Mercedes+51 Laps11

By: Δημήτρης Παγκίδης
f1-madness
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ