2013-07-28 00:52:05
Φωτογραφία για Απορρίμματα Μυκόνου
Τη Μύκονο την ξέρουν όλοι -και είναι- ως το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων και όχι μόνο, που συνδυάζει μοναδικές παραλίες, κοσμοπολίτικο "αέρα", ξέφρενη ζωή Μόνο όταν κάποιος την επισκεφτεί μπορεί να το νιώσει, να το αισθανθεί αυτό...

Όμως, "ξεφεύγοντας" από την «πασαρέλα» στα Ματογιάννια και του "Super Paradise", τα σοκάκια, με τα επώνυμα πανάκριβα καταστήματα γνωστών εμπορικών οίκων, θα διακρίνει αυτό που κρύβεται "πίσω από την βιτρίνα" ενός παγκόσμια δημοφιλούς προορισμού: τόνοι σκουπιδιών, ατάκτως ερριμμένα, εξαιτίας της αδυναμίας των αρμοδίων, χρόνια τώρα, να ανταποκριθούν και να προσφέρουν ένα οργανωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του μεγάλου αυτού περιβαλλοντικού θέματος έγινε από την Περιφέρεια Αττικής, όταν το epoli.gr με ρεπορτάζ του, "έφερε στο φως" το μεγάλο αυτό θέμα, με τα σκουπίδια της Μυκόνου και την «βάπτισή» τους σε ανακυκλώσιμα υλικά, που στη συνέχεια, μεταφέρονταν "νομότυπα" και θάβονταν "ΠΑΡΑΝΟΜΟΤΑΤΑ" στον ΧΥΤΑ Φυλής.


Οι λόγοι...; Διαβάστε...

ΧΥΤΑ υπάρχει αλλά... δεν τον έχει στη διάθεσή του το νησί!

Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), τυπικά, υπάρχει: Κατασκευάστηκε το 2009, κοστίζοντας μάλιστα 6 εκατομμύρια ευρώ! Δεν έχει όμως ποτέ χρησιμοποιηθεί, αφού δεν αποδόθηκε στους αρμόδιους Φορείς, λόγω εμπλοκών στην κατασκευή του.

Σήμερα το έργο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης. Έτσι, τα σκουπίδια ή "ταξιδεύουν" προς Αθήνα, ή αποτίθενται στον τοπικό Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.), ο οποίος πόρρω απέχει από την υποχρέωση της αποκατάστασης.

Για ανακύκλωση..., ούτε λόγος. Μονάχα με την ενεργοποίηση μερίδας πολιτών, οι οποίοι πρόσφατα δημιούργησαν τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «ΜΟΙΚΟΝΟΣ», μπορούν και συλλέγονται μερικά από τους τόνους των ανακυκλώσιμων υλικών που πετιούνται στο νησί, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Μόνο τα... μπουκάλια από το αλκοόλ και τα αντηλιακά να υπολογίσει κανείς καταλαβαίνετε για τί μέγεθος ποσοτήτων μιλάμε...

Από το Λιμενικό... μέχρι τoν σύζυγο της Δημάρχου!

Ο Δήμος Μυκόνου εμφανίζεται ανήμπορος να αντεπεξέλθει, ίσως και από τα δικά του λάθη.

Φέτος, η νέα Δήμαρχος Ειρήνη Γρυπάρη -έχει αναλάβει λόγω της παύσης του πρώην Δημάρχου του νησιού, ο οποίος διώκεται για οικονομικά σκάνδαλα- κυριολεκτικά, τα έχει "βρει σκούρα", καθώς τα σκουπίδια σχηματίζουν λόφους στους δρόμους του νησιού, "αγγίζοντας" και τα ενδότερα του πανέμορφου νησιού της Μυκόνου.

Το προσωπικό του Δήμου Μυκόνου δεν είναι αρκετό, έτσι σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αρμόδιοι σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τους υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα του νησιού για να γίνει η αποκομιδή των απορριμμάτων!

Ακόμη ένα περιστατικό - ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως, η ίδια η δήμαρχος, σε πρόσφατη εκστρατεία για να μαζευτούν τα σκουπίδια του νησιού, χρησιμοποίησε ακόμη και τον... σύζυγό της, όπως μας είπαν κάτοικοι του νησιού!

Οι άνθρωποι του Δήμου, πάντως, όπως μας ενημέρωσαν, ρίχνουν τις ευθύνες στην Κεντρική Διοίκηση. Όπως μας είπαν, οι συνεχείς εκκλήσεις για την έγκριση πρόσληψης προσωπικού αλλά και την επιχορήγηση για την αγορά έξι απορριμματοφόρων, που χρειάζεται το νησί, έχουν πέσει στο κενό, εξ' ου και τα προβλήματα.

Επίσημη καταγγελία στον Εισαγγελέα

Βέβαια, διαφορετική γνώμη έχουν οι λοιπές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού της Μυκόνου.

Πρόσφατα, η Παράταξη «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου» -ελάσσονα μειοψηφία- κατέθεσε επίσημη καταγγελία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, με θέμα την κακή διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, επιρρίπτοντας ευθύνες και στον ίδιο τον Δήμο Μυκόνου.

Η καταγγελία, που κοινοποιήθηκε και στα αρμόδια Υπουργεία, είναι η ακόλουθη:

«Η αποκομιδή των απορριμμάτων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου δεν γίνεται με την συχνότητα που πρέπει ακόμη και στα πλέον τουριστικά σημεία του νησιού όπως οι Ανεμόμυλοι, με αποτέλεσμα οι κάδοι να ξεχειλίζουν και τα σκουπίδια να γεμίζουν όλες τις γειτονιές του νησιού. Τις περισσότερες φορές, μικρές χωματερές ξεπροβάλουν σε κάθε γωνιά, οι οποίες κατά περίεργο τρόπο «αυταναφλέγονται» πριν περάσει το απορριμματοφόρο του Δήμου.

Η απάντηση που παίρνουμε από τον Δήμο όταν ζητάμε σχετική ενημέρωση είναι ότι, είτε δεν είχε καύσιμα για να κινηθούν τα απορριμματοφόρα (κατά την διάρκεια του χειμώνα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού), είτε ότι το προσωπικό δεν είναι επαρκές.

Ενώ ο Δήμος έχει υπογράψει σύμβαση με την ΕΕΑΑ, ανακύκλωση στο νησί από το νοικοκυριά δεν γίνεται, αφού ο κόσμος βλέπει τους μπλε κάδους γεμάτους με σύμμικτα απορρίμματα, ειδικά όταν οι πράσινοι κάδοι είναι γεμάτοι, και το απορριμματοφόρο της Ανακύκλωσης να παίρνει όλα τα απορρίμματα χωρίς διάκριση.

Μετά από καταγγελία της ΠΡΟΣΥΝΑΤ και της ECOELEUSIS, διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Μυκόνου σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ έκανε παράνομη μεταφορά σύμμικτων απορριμμάτων στην Αττική, που τα περισσότερα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Εκτός από τις φωτιές στις γειτονιές και στους κάδους, οι πυρκαγιές στον ΧΑΔΑ είναι πολύ συχνό φαινόμενο ακόμη και μετά την λειτουργία του ΧΥΤΑ το 2009. Τελευταία φωτιές εκδηλώνονται και στο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Η πρόσφατη φωτιά στις 16 Ιουλίου 2013 εκδηλώθηκε στις 8 μ.μ., ήταν μεγάλης έκτασης και ενεργή για πολλές ώρες μετά.

Η Περιφέρεια Ν.Α. έχει προβεί κατ’ επανάληψη σε ελέγχους μετά από καταγγελίες πολιτών και ο Δήμος έχει υποχρεωθεί να καταβάλει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα εξαιτίας της κακής διαχείρισης της υπηρεσίας καθαριότητας. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται πληρώνονται από τους πολίτες χωρίς να φταίνε άμεσα αυτοί για την κακοδιαχείριση του Δήμου.

Θεωρούμε δε ότι τα πρόστιμα είναι ατελέσφορος τρόπος συμμόρφωσης και στερούν πόρους από τους πολίτες, ενώ επιβάλλονται από την διοίκηση για ελλείμματα που προκαλεί η απουσία έγκαιρου και συνεχούς ελέγχου από την ίδια την διοίκηση τοπική και όχι μόνο.

Θεωρούμε επίσης ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι καινούρια υπόθεση. Απλά σήμερα βιώνουμε σε υπέρμετρο βαθμό τα τραγικά αποτελέσματα της χρόνιας κακοδιαχείρισης, αδιαφορίας και έλλειψης πολιτικής βούλησης του Δήμου.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς ο Δήμος Μυκόνου κατάφερε μόλις σε τέσσερα χρόνια από την ολοκλήρωση του έργου, να διαχειριστεί με καταστροφικό τρόπο τον ΧΥΤΑ, ώστε σήμερα να κινδυνεύει να διακοπεί η λειτουργία του.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να διενεργηθούν όλοι εκείνοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για τα αίτια αυτής της κακοδιαχείρισης με τις τραγικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον, όσο στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του αλλά και του τουριστικού προϊόντος του τόπου.

Ζητάμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι που θα προκύψουν από την εισαγγελική έρευνα για να σταματήσει η κακοδιαχείριση στον τομέα καθαριότητας από πλευράς του Δήμου όσο είναι καιρός».

Συσκέψεις επί συσκέψεων...

Πάντως οι μέχρι τώρα κινήσεις, στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν προβεί οι αρμόδιοι, είναι συσκέψεις επί συσκέψεων...

Τελευταία, αυτή των ανθρώπων του Δήμου Μυκόνου, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη και τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, οι οποίοι επισκέφτηκαν το νησί, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ΧΥΤΑ και να ανοίξει, επιτέλους, ο Χώρος, ενώ, παράλληλα, τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη να κλείσει ο ΧΑΔΑ, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να πιέσουν προς την... Κυβερνητική μεριά, για να "ανοίξουν" οι προσλήψεις προσωπικού προς τον Δήμο Μυκόνου, μήπως και την ύστατη στιγμή -ένα μήνα πριν εκπνεύσει η καλοκαιρινή περίοδος- μπορέσει να στελεχωθεί επαρκώς η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μυκόνου.
epoli.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ