2013-07-25 08:13:03
Φωτογραφία για Ετήσια ανάπτυξη κατά 1,7% για την αυστριακή οικονομία
Ωφελημένη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, από μια αναμενόμενη ελαφρά ανάκαμψη της Ευρωζώνης πρόκειται να είναι η... οικονομία της Αυστρίας που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα παρουσιάσει μια ετήσια αύξηση κατά 1,7%.

Όπως αναφέρεται στην μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του αυστριακού Ινστιτούτου Ανωτέρων Ερευνών που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη, το αυστριακό ΑΕΠ θα παρουσιάσει μια σαφώς ταχύτερη αύξηση από ό, τι συνολικά στην ευρωζώνη όπου ο μέσος όρος θα είναι μόνο 1% ετησίως.

Για τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του το Ινστιτούτο παραπέμπει στη βραχυπρόθεσμη πρόγνωσή του τού περασμένου μήνα για το 2013 με μια αύξηση της τάξης του 0,6% και για το 2014 μια αύξηση κατά 1,8%, ενώ συνολικά αναμένει πως η ανάπτυξη το τρέχον έτος και τα επόμενα τέσσερα έτη θα είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στα προηγούμενα πέντε έτη, από το 2008 έως το 2012.

Στην πρόγνωση του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών - που λαμβάνει ως βάση μία μέση τιμή για το αργό πετρέλαιο τα 110 δολάρια το βαρέλι με μια νομισματική αντιστοιχία του ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,30 - επισημαίνεται ότι και στις άλλες βιομηχανικές χώρες θα υπάρξει σταθεροποίηση της ανάκαμψης, αλλά, λόγω της απαραίτητης απομείωσης του χρέους, η ανάκαμψη θα είναι σχετικά περιορισμένη.


Στην ίδια πρόγνωση αναφέρεται επίσης ένα σταθερό ποσοστό πληθωρισμού στην Αυστρία κατά μέσο όρο 2% για τα επόμενα χρόνια και μια αύξηση της απασχόλησης κατά 0,8% σε μέσο όρο, ενώ στο τέλος της πενταετίας και στη βάση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία στη χώρα θα παρουσιάσει ελαφρά μείωση στο 4,7% από το σημερινό 4,8% που είναι και το μικρότερο ποσοστό ανεργίας πανευρωπαϊκά.

Ως εφικτό χαρακτηρίζει στην πρόβλεψή του το Ινστιτούτο, τον στόχο της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού - Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος - να καταθέσει έναν ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, κάτι, που όπως σημειώνεται, μπορεί να επιτευχθεί με την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία και με τις ενδεχόμενες αναγκαίες αναπροσαρμογές. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ