2013-07-23 15:21:03
Φωτογραφία για Κλειδί ο ΤΑΡ για τη στρατηγική αναβάθμιση της Β. Ελλάδας
Με συνεχή παρουσία στη Β. Ελλάδα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχεδιάζουν να επιταχύνουν τη διαδικασία αδειοδοτήσεων ώστε σε σύντομο διάστημα να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού ΤΑΡ, που αποτελεί το κλειδί για τη γεωπολιτική αναβάθμιση και θωράκιση της περιοχής, από κάθε απειλή.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης, επισκέφθηκε το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου, την Καβάλα, όπου είχε συναντήσεις με σειρά τοπικών παραγόντων, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης διαδικασιών εξπρές, καθώς απαιτούνται άλλες 12 άδειες, από συναρμόδια υπουργεία αλλά και τους ΟΤΑ, ώστε να ξεκινήσει το έργο. Η κυβέρνηση άλλωστε ποντάρει πολλά στη γρήγορη εκκίνηση των εργασιών, που θα δώσουν στην περιοχή 2.000 θέσεις εργασίας, αλλά και θα ρίξουν ζεστό χρήμα στην τοπική αγορά, κι όχι μόνο, καθώς ο ΤΑΡ θα αποτελεί την πρώτη, μετά από χρόνια, μεγάλη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα. Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα του αγωγού από τη Θεσσαλονίκη έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη ΜΠΕ, που αφορά το ανατολικό τμήμα του αγωγού, Θεσσαλονίκη Κήποι Έβρου.


Παράλληλα με το ΥΠΕΚΑ στελέχη του ΤΑΡ έχουν σειρά επαφών με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ήδη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους Δημάρχους Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Σερρών, Κομοτηνής, ώστε να ακούσουν τις παρατηρήσεις τους.

Οι γεωτρήσεις υδρογοναναθράκων

Παράλληλα με τον ΤΑΡ το ΥΠΕΚΑ προσβλέπει στο νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Β. Ελλάδας ως ένα δεύτερο αναπτυξιακό πυλώνα για την περιοχή μετά τον ΤΑΡ.

Άλλωστε στις περιοχές εκμετάλλευσης Πρίνου και Βόρειου Πρίνου το επενδυτικό πρόγραμμα είναι ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, προβλέπεται η πραγματοποίηση 4 συνολικά γεωτρήσεων, ενώ απώτερος στόχος για το 2014 είναι η ανάπτυξη του Πεδίου Ε συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ. Οι γεωτρήσεις αυτές υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν 6 μήνες και με την ολοκλήρωσή τους η συνολική ημερήσια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί στα 4.500 βαρέλια από τα σημερινά επίπεδα των 2.000 βαρελιών/ημέρα.

«Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι επενδύονται σήμερα κεφάλαια στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αξιοποιείται κατά τον καλύτερο τρόπο το Ελληνικό επιχειρηματικό, εργατικό, αλλά και ακαδημαϊκό δυναμικό. Το άνοιγμα της αγοράς υδρογονανθράκων και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι μια υπερκομματική επιδίωξη και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών για διενέργεια γεωτρήσεων με τήρηση πάντα των αυστηρότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών. Σε δυο χρόνια καταφέραμε να πετύχουμε όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια. Σταθερή επιδίωξη μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η τόνωση της εθνικής οικονομίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, αλλά και η δημιουργία πόρων για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τον περιφερειακό φόρο που θεσπίσαμε» δήλωσε ο ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στην Καβάλα.

Συνολικά στην περιοχή επικεντρώνεται αυξημένο ενδιαφέρον, λόγω του γεωθερμικού πεδίου του Ερατεινού και της αξιοποίησης της φυσικής αποθήκης στην Θάσο για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Τούτων δοθέντων το ΥΠΕΚΑ στοχεύει να επιταχύνει τις διαδικασίες κτηματολογίου, χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και έργων περιβαλλοντικής προστασίας, που αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την προώθηση επενδύσεων κλίμακας.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γαλλία ανήλθε στις 95 μονάδες για τον Ιούλιο, από 93 μονάδες τον Ιούνιο. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως θα κυμανθεί οριακά πιο κάτω, στις 94 μονάδες.
reporter.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ