2012-04-06 14:21:04
Φωτογραφία για ήθη και έθιμα του λαού μας
 Ελλην Φορολογούμενος

Όταναρχίζει να περπατά το παιδί, η μάνα κάνει περπατόπιτες. Μία ολόκληρη περπατόπιταπηγαίνει στην νονά και επίσης από μία ολόκληρη πηγαίνει στις γιαγιάδες τουπαιδιού. Η νονά είναι υποχρεωμένη να πάρει τα πρώτα παπούτσια στο παιδί, ενώ η.......γιαγιά και ο παππούς δίνουν ένα δώρο στο παιδί, όπως επίσης του δίνουν καικέρματα, με τα οποία του εύχονται «σιδερένια πουδαρούδια».

Τις υπόλοιπες πίτες που κάνει η μητέρα τις κόβει σε κομμάτια και τις μοιράζεισε συγγενείς και φίλους επάνω σε ένα δίσκο. Ο καθένας για να πάρει το κομμάτιτου πρέπει να τρέξει, για να τρέχει και το παιδί και όλοι δίνουν του κέρματακαι του εύχονται «σιδερένια ποδαρούδια».

Στη συνέχεια βάζουν πάνω σε ένα τραπέζι διάφορα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουνεπαγγέλματα π.χ. ψαλίδι = υπουργός μνημονιακής κυβέρνησης , λεφτά = τραπεζίτης ,λαχανικά = κηπουρός μεταφορικά σύμβουλος υπουργού , γκλοπ = χρυσοχοίδης , τίποτα= πάγκαλος ,  κ.α., κάνουν τρεις φορές τοσταυρό στην πίτα και η μάνα, κρατώντας το χέρι του παιδιού, κρατάει το μαχαίρικαι σταυρώνει τρεις φορές την πίτα.

Μετά την κόβει σε κομματάκια και όλοι περιμένουν να δουν τι θα πάρει το παιδίστα χέρια του. Πιστεύουν ότι το αντικείμενο που θα πάρει από το τραπέζι θαείναι το επάγγελμά του. Αυτό το έθιμο διατηρείται και σήμερα σε πολλέςοικογένειες. Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ