2013-07-11 22:16:42
Φωτογραφία για ΜΩΡΑΛΗΣ : ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΛΑ, ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Τα υπέρ και τα κατά, τα καλά και τα κακά ανέλυσε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιάννης Μώραλης, στην τοποθέτησή του, πριν την κλήρωση του νέου πρωταθλήματος.

Μια συνολική αποτίμηση της σεζόν που ολοκληρώθηκε στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και τους στόχους που είχαν θέσει, προχώρησε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, ο οποίος έκανε μια μακροσκελή ανάλυση στα όσα έλαβαν χώρα μέσα και έξω από τα γήπεδα, την περασμένη σεζόν.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Μώραλης:

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του συνεταιρισμού τον περασμένο Αύγουστο γνώριζα πολύ καλά τα πολυποίκιλα προβλήματα που υπήρχαν.

Άλλωστε, θα ήταν παράλογο το ποδόσφαιρο, που ούτως ή αλλιώς έχει τα δικά του προβλήματα, να μην επηρεαστεί και εκείνο από την ευρύτερη πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τα τελευταία τρία χρόνια τη χώρα μας. Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο, λόγω και της λαϊκής καταγωγής του και απήχησης, λειτουργεί σαν καθρέφτης της κοινωνίας και φυσικά αντανακλά τα χαρακτηριστικά του κάθε λαού, του κάθε κράτους.


Στην κατεύθυνση αυτή, οι προσδοκίες από τη χρονιά που πέρασε ήταν από την αρχή απλές, κατανοητές και στόχευαν σε συγκεκριμένους άξονες.

Πρώτον, η κατά το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος, με ειδικότερη μέριμνα ώστε να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ της απαραίτητης οικονομικής εξυγίανσης αρκετών ΠΑΕ και του καλύτερου δυνατού ανταγωνισμού και ποιοτικού ποδοσφαίρου.

Απολογιστικά, ειλικρινά πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πετύχαμε σε σημαντικό βαθμό τους στόχους μας.

Οι ΠΑΕ με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρωτάθλημα, άλλες με περισσότερη και άλλες με λιγότερη επιτυχία.

Ο ανταγωνισμός, αν εξαιρέσουμε τον τίτλο του πρωταθλητή, ήταν μεγάλος και κράτησε το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου άλλα ακόμα και μέχρι την τελευταία αγωνιστική των play offs.

Το ποδόσφαιρο που είδαμε είναι η αλήθεια ότι δεν ήταν το ποιοτικό θέαμα που όλοι θέλουμε. Και σε αυτόν τον τομέα όμως η συμμετοχή των περισσότερων Ελλήνων ποδοσφαιριστών από την ίδρυση της Super League μάς γεμίζει αισιοδοξία ότι αν συνεχίσουμε να επενδύουμε σταθερά και με πλάνο σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούμε να περιμένουμε, πάντα με υπομονή, ένα καλύτερο μέλλον και για το πρωτάθλημα άλλα και για τις Εθνικές μας Ομάδες.

Δεύτερος άξονας ήταν να συνεχίσουμε με την ίδια επιτυχία την διοργάνωση των πρωταθλημάτων υποδομής Κ20 και Κ17. Πιστεύω ακράδαντα ότι η διοργάνωση αυτών των πρωταθλημάτων αποτελεί μια από τις θετικότερες προσφορές του συνεταιρισμού από την ίδρυσή του. Αυτό γίνεται αντιληπτό αν κοιτάξει κανείς πόσοι παίκτες «βγήκαν» από τα πρωταθλήματα αυτά και πλέον στελεχώνουν και τις επαγγελματικές αλλά και τις Εθνικές Ομάδες. Άλλωστε, «παράσημο» αποτελεί και η προτροπή του προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών κ. Φερνάντο Σάντος, ο οποίος μας παρότρυνε να αναλάβει ο συνεταιρισμός και τη διοργάνωση πρωταθλήματος Κ15 σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τρίτος άξονας ήταν ο περιορισμός φαινομένων βίας και κακών συμπεριφορών και θεωρώ ότι πετύχαμε και σε αυτόν. Στατιστικά και ποσοτικά ήταν η χρονιά με τα λιγότερα κρούσματα, χωρίς βέβαια να εξαιρούμε ένα ελάχιστο ποσοστό αγώνων στους οποίους υπήρξαν περιστατικά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μειώθηκαν λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων ή στρατηγικών, καθώς κάτι τέτοιο δεν έγινε, όμως το αποτέλεσμα μάς ικανοποιεί και προσωπικά πιστεύω μάς υποχρεώνει, περισσότερο παρά ποτέ, σε συνεργασία με όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα στον συγκεκριμένο τομέα, να χαράξουμε μια ενιαία στρατηγική και να την υλοποιήσουμε με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα, περιμένοντας σε βάθος χρόνου ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τέταρτος σημαντικότατος άξονας ήταν η λήψη αποφάσεων και η υπογραφή συμφωνιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε το μέλλον του συνεταιρισμού, να χαράξουμε και να υλοποιήσουμε μια στρατηγική εξόδου από την κρίση. Παρά τη δυσμενή συγκυρία υπογράψαμε δύο ιδιαιτέρως σημαντικές συμφωνίες και είμαστε σε διαπραγμάτευση και διεκδίκηση δύο ακόμα. Αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα μπορούμε βάσιμα πλέον να έχουμε μια σταθερά καλύτερη προοπτική.

Υπογράψαμε την ανανέωση της αντισταθμιστικής χορηγίας με την ΟΠΑΠ Α.Ε. για τα δύο επόμενα χρόνια, εξασφαλίζοντας έτσι τη λειτουργία του συνεταιρισμού και κατ’ επέκταση την συνέχιση των βασικών του δράσεων, όπως για παράδειγμα τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων υποδομής, την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών, την κεντρική συμφωνία για την συντήρηση των αγωνιστικών χωρών, οι οποίοι παρά τα δυο προβληματικά γήπεδα, είναι σαφέστατα βελτιωμένοι σε σχέση με το όχι μακρινό παρελθόν, η εξόφληση σημαντικών εξόδων για την τέλεση των αγώνων, οι ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η πλήρης στατιστική κάλυψη, η υλοποίηση των εμπορικών συμφωνιών μας και άλλες δραστηριότητες που συνθέτουν το πλαίσιο λειτουργίας της Super League.

Σε συνεργασία με την ΕΠΟ αλλά και τον ΠΣΑΠ υπογράψαμε το νέο μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο αποτελούσε μονόδρομο για την λειτουργία των ΠΑΕ και ειδικότερα εκείνων με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η σημαντική αυτή θεσμική συμφωνία ήταν μονόδρομος και για τους ποδοσφαιριστές, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν χρήματα που τους οφείλονταν.

Επίσης, την ώρα που γράφεται αυτός ο απολογισμός, είμαστε σε δυο ιδιαιτέρως σημαντικές συζητήσεις: Με τη nova για την πιθανότητα επέκτασης της συνεργασίας μας για ακόμα δυο χρόνια και με την ΟΠΑΠ Α.Ε. για την τελική απόφασή της να διαφημιστεί, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, στις φανέλες των ομάδων, ανταποδίδοντάς τους μέρος από την συμμετοχή τους στα κουπόνια του στοιχήματος.

Πέμπτος άξονας ήταν η δημοσιοποιημένη από τον Σεπτέμβριο πρόθεσή μας να κάνουμε ακόμα πιο αισθητή την παρουσία μας με ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ώστε από την μια να κάνουμε αυτό που ειδικά η σημερινή εποχή επιτάσσει, δηλαδή το να βρεθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε κοντά σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και να ενδυναμώσουμε το κύρος του συνεταιρισμού μας.

Νιώθω ειλικρινά ότι στον τομέα αυτό υπερβάλαμε εαυτούς. Ενδεικτικά αναφέρω ενέργειες όπως τη «Μπάλα για τα παιδιά» που αγκαλιάστηκε από τους φιλάθλους και σκόρπισε χαρά σε χιλιάδες παιδιά, η διαχρονική στήριξή μας σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, η διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας, αλλά και τα διεθνή συνέδρια με τη συμμετοχή εκπροσώπων κορυφαίων ευρωπαϊκών λιγκών, της UEFA και της FIFA. Απολογιστικά, θεωρώ πως ανταποκριθήκαμε σε αυτά που είχαμε προγραμματικά θέσει.

Έκτος άξονας ήταν ο κατά το δυνατόν περιορισμός των εξόδων μας αλλά και η δυνατότητά μας να προσελκύσουμε νέα έσοδα. Η αλήθεια είναι ότι και στα δυο δεν είχαμε ίσως τα αποτελέσματα που θέλαμε αλλά για το μεν περιορισμό καταρτίσαμε σχεδιασμό, τον οποίο δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμόσουμε άμεσα. Για τα έσοδα, είναι σε όλους μας κατανοητό πιστεύω, το γενικότερο περιβάλλον δεν άφηνε περιθώριο για σημαντικές προσδοκίες.

Έβδομος άξονας, ο οποίος όμως δεν επιτεύχθηκε, είναι η προστασία του προϊόντος στο οποίο τα μέλη του συνεταιρισμού, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, επενδύουν. Ο στόχος όμως αυτός θα επιτευχθεί μόνο όταν το σύνολο των μελών μας κατανοήσει ότι παρά τις όποιες θεμιτές αντιπαραθέσεις και τον υπαρκτό ανταγωνισμό, γνώμονας και συμφέρον όλων θα πρέπει να είναι η προάσπιση του ίδιου του προϊόντος, δηλαδή του ίδιου του ποδοσφαίρου.

Κλείνοντας αυτόν τον απολογισμό καλώ όσους μπορεί να τον θεωρήσουν υπερβολικά θετικό να σκεφτούν αν περίμενε κανείς πολλά περισσότερα και καλύτερα πράγματα όταν ξεκινούσε το φετινό πρωτάθλημα και να αναλογιστούν το περιβάλλον στο οποίο έγιναν οι προσπάθειες όλων μας.

Ελπίζω την νέα χρονιά να δουλέψουμε όλοι πιο σκληρά, μεθοδικά και ομαδικά ώστε να βελτιώσουμε τα αδύνατα σημεία μας, να παρουσιαστούμε σε όλους τους τομείς καλύτεροι, δίνοντας έτσι ένα θετικό μήνυμα στους φιλάθλους και τους πολίτες, γιατί οφείλουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους με κάθε τρόπο».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ