2012-04-06 11:05:02
Φωτογραφία για Αέρια του θερμοκηπίου εξαφάνισαν τους πάγους πριν από 20.000 χρόνια
Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι φαινόμενο που οφείλεται αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ωστόσο επιτείνεται... Μια αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στις μέρες μας και αποδίδεται στη βιομηχανική δραστηριότητα, την αποψίλωση των δασών, τις μεταφορές και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, συντέλεσε στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σημαίνοντας το τέλος της εποχής των παγετών πριν από 20.000 χρόνια περίπου.

Αυτό είναι το πόρισμα ερευνητών του Χάρβαρντ, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Nature.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πυρήνες ιζημάτων, τους οποίους συνέλεξαν από ωκεανούς και λίμνες, τα κελύφη αρχαίων θαλάσσιων ζώων, ακόμη και μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα παγιδευμένου μέσα στους πάγους της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας μεταξύ άλλων.

Τα αποτελέσματα των μελετών τους έδειξαν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στο νότιο πόλο προηγήθηκε της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και όχι το αντίστροφο, όπως πίστευαν έως σήμερα, βασιζόμενοι στην ανάλυση δειγμάτων προερχόμενων μόνο από την Ανταρκτική.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν την άποψη ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση αποτελεί μια πραγματικότητα. Τονίζουν όμως ότι ενώ η σημερινή αύξηση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα επιτελέστηκε μέσα σε μόλις ένα με δύο αιώνες, ενώ η αύξηση που έφερε το τέλος της εποχής των πάγων κατεγράφη σε μια περίοδο 7.000 ετών.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ