2012-04-06 11:00:22
Φωτογραφία για Απο απαξίωση, σε απαξίωση με φόντο την χρεωκοπία
Υπό την απόλυτη απαξίωση της αγοράς τελούν τα νέα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από το PSI, εξέλιξη που αντανακλά τις ανησυχίες των αγορών για το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας σε αυτές, αλλά και τη δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα της γιγαντιαίας ανταλλαγής ομολόγων, στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Οι αποδόσεις των νέων μακροπρόθεσμων ομολόγων, παρά τις εγγυήσεις που φέρουν και το αγγλικό δίκαιο που τα διέπει, έχουν εκτιναχθεί στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν και τα ομόλογα προ του haircut.

Αιτία είναι τα σενάρια των οικονομικών αναλυτών, ότι το PSI δεν ήταν αρκετό για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού χρέους και πως θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα νέο πρόγραμμα δανειακής στήριξης, από το 2015 και μετά.

Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα κατά 32 έως 67 δισ. ευρώ, από το 2015 και μετά, που σημαίνει και εκτίμηση για αδυναμία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2015, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο.


Το οξύμωρο είναι πως το νέο μνημόνιο συνυπογράφεται και από το ΔΝΤ. Επίσης, ξένοι αναλυτές προεξοφλούν και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά με το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα να έχει συρρικνωθεί αισθητά και το μεγάλο κομμάτι της πίτας του χρέους να συνιστά χρέος προς κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικές των θέσεων της αγοράς είναι η αξία των νέων ελληνικών 11ετών ομολόγων, που έχουν υποχωρήσει κοντά στο 22% των ονομαστικών τους τιμών, ακολουθώντας μάλιστα πτωτική πορεία από την έκδοσή τους (12 Μαρτίου) μέχρι και σήμερα.

Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές των νέων ομολόγων διευρύνουν αισθητά τις απώλειες που υπέστησαν από το PSI οι κάτοχοί τους, θεσμικοί και φυσικά πρόσωπα. Ενώ το haircut ήταν 53,5%, η τρέχουσα αξία των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων είναι μειωμένη έναντι των αρχικών ονομαστικών τιμών κατά 72-75%. Η απαξίωση δηλαδή των νέων ομολόγων μειώνει επιπλέον σχεδόν κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες την τρέχουσα αξία των ομολόγων.

Τις ίδιες απώλειες με τους θεσμικούς (72-75%) υφίστανται και τα φυσικά πρόσωπα που είχαν επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τώρα τις προσδοκίες, που το ίδιο είχε καλλιεργήσει, για την αποζημίωσή τους.

Εκπρόσωποι του συνδέσμου που συγκρότησαν, συναντήθηκαν χθες με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρο Χριστοδούλου, ζητώντας κάλυψη των απωλειών που υφίστανται λόγω του PSI. Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, απογοητεύτηκαν, καθώς ο κ. Χριστοδούλου τούς είπε ότι αντιδρούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ενδεχόμενο κάλυψης των ζημιών. Πάντως, έχουν καταστήσει σαφές ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, κατά του PSI.

Νέα αναζωπύρωση

Οι επενδυτές πωλούν ελληνικά ομόλογα γιατί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο, εν μέσω ανησυχιών ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσει και σε δεύτερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, αφού οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους της δεν έχουν απομακρυνθεί.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι νέες ριπές από τις χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία, που φαίνεται να βρίσκονται στην «καρδιά» μιας νέας αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, με τον αντίκτυπο να γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Το όλο κλίμα αντικατοπτρίζεται τα μέγιστα στις τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων, που έχουν κατακρημνιστεί από τα επίπεδα στα οποία άρχισαν να διαπραγματεύονται στις 12 Μαρτίου, όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Η τιμή του νέου 11ετούς (με λήξη 24/2/2023) άρχισε να διαπραγματεύεται γύρω στα 29 σεντς του ευρώ, για να υποχωρήσει σήμερα λίγο χαμηλότερα από τα 22 σεντ, ενώ ανάλογη είναι και η μείωση της τιμής του 30ετούς (με λήξη το 2040): από τα 25 σεντ, βρίσκεται τώρα στα 17,75.

Το spread του 11ετούς -που χρησιμοποιείται ως ομόλογο αναφοράς 10ετούς διάρκειας από την αγορά- έχει αυξηθεί περισσότερο από 400 μονάδες βάσης σε λιγότερο από ένα μήνα, ξεπερνώντας τις 2.000 μβ, ενώ η απόδοση έχει ενισχυθεί περίπου 4%, διαμορφούμενη στο 22,1% από 18,26%, εξακολουθώντας σαφώς να είναι μακράν η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]

Νέα παράταση για τους «απείθαρχους»

Εκτός PSI έμειναν, προσωρινά(;), ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και δάνεια των ΔΕΚΟ, ύψους 8,3 δισ. ευρώ, και το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να χορηγήσει νέα παράταση, τρίτη κατά σειρά, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους κατόχους των συγκεκριμένων ομολόγων να αποδεχτούν τους όρους της ανταλλαγής.

Μετά τη λήξη της δεύτερης προθεσμίας, το βράδυ της Τετάρτης και καθώς δεν σημειώθηκε πρόοδος, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, χθες, ότι προχωρεί, την 11η Απριλίου, στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου και εγγυημένων ομολογιακών δάνειων των ΔΕΚΟ ελάχιστου συνολικού ποσού ύψους 20,27 δισ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου, που είτε αρνούνται το «κούρεμα» είτε έχουν αναβληθεί οι συνελεύσεις τους, για να λάβουν αποφάσεις, δόθηκε νέα παράταση μέχρι τις 20 Απριλίου 2012 και για τις δύο κατηγορίες, ενώ η ανταλλαγή τους θα γίνει στις 25 Απριλίου.

Διευκρινίζεται ότι για τους επενδυτές που αρνούνται είναι η τρίτη παράταση, αφού η πρώτη έληξε στις 23 Μαρτίου και η δεύτερη έληξε στις 4 Απριλίου, ενώ για την κατηγορία των funds που είχαν αναβολή των συνελεύσεών τους, επιμηκύνθηκε κατά δύο μέρες η προθεσμία που έληγε κανονικά στις 18 Απριλίου. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, για τους ομολογιούχους που είτε αρνήθηκαν να συμμετάσχουν είτε οι συνεδριάσεις τους διακόπηκαν ή αναβλήθηκαν, η προσφορά του ελληνικού Δημοσίου λήγει στις 20 Απριλίου και ως ημερομηνία ανταλλαγής ορίστηκε η 25η Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τους όρους της ανταλλαγής των ομολόγων, τα ομόλογα που πρόκειται να διακανονιστούν στις 11 Απριλίου 2012, θα ανταλλάσσονται με νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ποσού ίσου με το 31,5% του κεφαλαίου των ομολογιών και με ομόλογα του EFSF ωρίμανσης στις 12 Μαρτίου 2013 και 12 Μαρτίου 2014 που θα αντιστοιχούν στο 15% του αρχικού κεφαλαίου των ομολογιών που ανταλλάσσονται.

Ακόμα, προστίθεται πως η Ελληνική Δημοκρατία θα λάβει τα ομόλογα πληρωμής EFSF και τα ποσά για τους δεδουλευμένους τόκους, στα πλαίσια των συμφωνιών που ισχύουν για το μηχανισμό χρηματοδότησης. Σημειώνει όμως ότι οι εκταμιεύσεις προϋποθέτουν την ικανοποίηση όλων των όρων που προκύπτουν από τις σχετικές συμφωνίες χρηματοδότησης.

Κρίσιμες αποφάσεις

Με την ανταλλαγή (στις 11 Απριλίου) των ομολόγων αλλοδαπού δικαίου ονομαστικής αξίας 20,27 δισ. ευρώ, αλλά και των ομολόγων ελληνικού δικαίου, που ανταλλάχθηκαν στις 12 Μαρτίου, ονομαστικής αξίας 177 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό του ελληνικού χρέους που ανταλλάσσεται οριστικά φτάνει στο ποσό των 197,3 δισ. ευρώ.

Η συνολική ονομαστική αξία των ομολόγων της λίστας που είχε δημοσιοποιήσει προς ανταλλαγή των υπουργείο Οικονομικών είναι 205,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως απομένει το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από ομόλογα ξένου δικαίου, αλλά και από δάνεια των ΔΕΚΟ.

Η πλειονότητα των συγκεκριμένων ομολόγων, ανήκει σε hedge funds, τα οποία απέκτησαν τους τίτλους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, στο 35-40% της ονομαστικής τους αξίας και εκβιάζουν τώρα να αποπληρωθούν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Η κυβέρνηση δηλώνει και προειδοποιεί ότι "το οικονομικό της πρόγραμμα δεν προβλέπει διαθέσιμα κεφάλαια για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ιδιώτες πιστωτές που αρνούνται να λάβουν μέρος στο PSI πέρα των ποσών που αυτοί θα λάμβαναν σε διαφορετική περίπτωση", αλλά η ISDA, από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει ότι η μη πληρωμή των συγκεκριμένων ομολόγων, θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός.

Η διελκυστίνδα ελληνικής κυβέρνησης και ευρωζώνης, με τα hedge funds έχει ημερομηνία λήξης την 15η Μαΐου 2012, που λήγει το πρώτο ομόλογο της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Το ύψος του ομολόγου που λήγει στις 15 Μαΐου είναι 450 εκατ. ευρώ και οι επιλογές που έχει η Ελλάδα είναι να μην το εξοφλήσει όπως απειλεί, οπότε έχουμε ένα νέο πιστωτικό γεγονός και πληρωμή cds. Η δεύτερη επιλογή είναι η αποπληρωμή του ομολόγου.

Αυτομάτως θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας του PSI, αν η Ελλάδα αποπληρώσει στο 100% τα ομόλογα όσων αρνούνται το PSI, καθώς αναμένονται οι εύλογες αντιδράσεις όσων αποδέχτηκαν το haircut κατά 53,5% I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ