2013-07-04 15:37:06
Φωτογραφία για Η Γουέντι Ντέιβις και άλλοι ιστορικοί πειρατές της πολιτικής
Η Γερουσιαστής Γουέντι Ντέιβις έγινε ηρωίδα του αμερικανικού κινήματος υπέρ των αμβλώσεων, χρησιμοποιώντας μία καθόλα νόμιμη – αν και ιδιόρρυθμη – τακτική κωλυσιεργίας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και είναι πλέον μέλος μίας λίστας με ιστορικούς πολιτικούς που έχουν, στο παρελθόν, ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αλλά δεν ήταν καν κοντά στο ρεκόρ για το μακρύτερο "filibuster" στην ιστορία.

Ηνωμένες Πολιτείες — Η Γερουσιαστής του Τέξας ολοκλήρωσε επιτυχημένα, την προηγούμενη εβδομάδα, ένα ιστορικό “filibuster”, καταφέρνοντας να σταματήσει νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών που θα οδηγούσε στο κλείσιμο τις 37 από τις 42 κλινικές για αμβλώσεις στην Πολιτεία της. Επί 11 ολόκληρες ώρες χωρίς διαλείμματα, μιλούσε ενώπιον της κυριαρχούμενης από Ρεπουμπλικάνους ολομέλειας της Γερουσίας του Τέξας, χωρίς να καθίσει στιγμή, πετυχαίνοντας να καθυστερήσει την έναρξη της σχετικής ψηφοφορίας, αρκετά ώστε να είναι εκπρόθεσμη.


Ο όρος filibuster (ή πολιτική κωλυσιεργία στα Ελληνικά) προέρχεται από την ολλανδική λέξη “vrijbuiter” που σημαίνει πειρατής και είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτικού συστήματος των Η.Π.Α., σε σημείο που θεωρείται μορφή πολιτικής τέχνης. Στο πέρασμα των χρόνων, διακεκριμένοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Αμερικανών έχουν συμμετάσχει σε πραγματικά επικές προσπάθειες …κατασπατάλησης χρόνου, για να εμποδίσουν νομοθετικές αλλαγές.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα προέρχονται από την αμερικανική Γερουσία. Οι κανόνες για τους αγορητές, σήμερα, είναι αυστηροί. Πέραν του ότι δεν επιτρέπεται να καθίσουν, να κάνουν διάλειμμα για φαγητό ή τουαλέτα (για την Ντέιβις λέχθηκε ότι χρησιμοποίησε καθετήρα!) ούτε να στηριχθούν στο βήμα, επιβάλλεται να μιλάνε μόνο για θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο που συζητείται. Στο παρελθόν τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά.

Το 1935, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Λουιζιάνα Χιούι Λονγκ προσπάθησε να εκτροχιάσει ένα νομοσχέδιο, αγορεύοντας για περισσότερες από 15 ώρες στη διάρκεια των οποίων διάβασε συνταγές για σάλτσα σαλάτας από ροκφόρ και περιέγραψε λεπτομερώς τον καλύτερο τρόπο να τηγανίσεις μύδια!

Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, ο Γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Στρομ Θέρμοντ έθεσε το ρεκόρ στα filibusters. Ξεκίνησε στις 8 και 54 το βράδυ της 28ης Αυγούστου 1957 και μιλούσε για 24 ώρες και 18 λεπτά, μέχρι τις 9 και 12 το βράδυ της επομένης, ώστε να σταματήσει την ψήφιση νομοσχεδίου για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων! Διάβασε δυνατά τους εκλογικούς νόμους κάθε Πολιτείας των Η.Π.Α. και παρέθεσε στην ολότητά της την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Ο Στρομ Θέρμοντ μόλις έχει θέσει το ρεκόρ για το μεγαλύτερης διάρκειας filibuster.

Πιο πρόσφατα, το 1986, ο Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Αλφόνσε Ντ' Αμάτο, μιλούσε ασταμάτητα για 23 ώρες και 30 λεπτά – πλησιάζοντας το …ρεκόρ του Θέρμοντ – επιχειρώντας να μπλοκάρει νομοσχέδιο που αφορούσε τον στρατό.

Το filibuster είναι τόσο χαρακτηριστικό κομμάτι της αμερικάνικης πολιτικής που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Στην ταινία του 1939, “Mr Smith Goes to Washington”, σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάπρα, ο πρωταγωνιστής, τον οποίο υποδύεται ο Τζέιμς Στιούαρτ, δίνει μια ηρωική ομιλία filibuster στη Γερουσία και αποκαλύπτει τη διαφθορά του συστήματος.

Ο Τζέιμς Στιούαρτ στην ταινία "Mr Smith Goes to Washington".

Αν και οι ομιλίες με ξεκάθαρη πρόθεση την κωλυσιεργία χαρακτηρίζουν περισσότερο την σύγχρονη ιστορία των Η.Π.Α., η πρακτική αυτή έχει τις ρίζες της βαθιά στους αιώνες και παρόμοιες πρακτικές ακολουθούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην αρχαία Ρώμη, ο Κάτων ο Νεώτερος συνήθιζε να εμποδίζει την εφαρμογή νομοθεσίας με την οποία διαφωνούσε, αγορεύοντας μέχρι το βράδυ, όταν και έπρεπε η Γερουσία να ολοκληρώσει.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, η μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία που έχει καταγραφεί ανήκει στον Χένρι Μπρούχαμ, ο οποίος, το 1828, μιλούσε για 6 ώρες – αν και ουσιαστικά δεν επρόκειτο για filibuster. Το filibuster χρησιμοποιούσαν συχνά οι βουλευτές του Ιρλανδικού Κοινοβουλευτικού Κόμματος την δεκαετία του 1880.

Μία ξεχωριστή περίπτωση filibuster συνέβηκε το 2009, όταν Νεοζηλανδοί βουλευτές απέτρεψαν κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, προτείνοντας χιλιάδες τροποποιήσεις στη γλώσσα των Μαορί, οι οποίες έπρεπε να μεταφρασθούν στα Αγγλικά!

Σε πολλά νομοθετικά σώματα υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί που περιορίζουν τη διάρκεια των ομιλιών. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην αμερικανική Γερουσία. Παρόλα αυτά, στην εποχή της 24ωρης ειδησεογραφικής κάλυψης, οι πολιτικοί είναι πιο διστακτικοί να ανέβουν στο βήμα για ένα filibuster. Η Γουέντι Ντέιβις το τόλμησε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές του Τέξας έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για μια δεύτερη προσπάθεια να περάσουν το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν μία νέα “πολιτική κωλυσιεργία” εκ μέρους των Δημοκρατικών. Το αν θα τα καταφέρουν ή αν ένας νέος “πειρατής” θα εμφανισθεί, μένει να το δούμε.

news.pathfinder.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ