2013-07-04 12:09:04
Φωτογραφία για Η Κύπρος στην εποχή του Internet of Everything
του Ανδρέα Κωστουρή 

Μπορεί άραγε η Κύπρος να ακολουθήσει τις επερχόμενες τεχνολογικές τάσεις, ιδίως εν μέσω μνημονικών συνθηκών και βεβαρημένου οικονομικού περιβάλλοντος.

Στο Ορλάντο της Φλόριδα, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Cisco Live της εταιρείας τεχνολογίας Cisco έγιναν παρουσιάσεις που αφορούν το concept με γενικό τίτλο: Internet of Everything (IoE).

Η Cisco περιγράφει το εν λόγω concept ως το μέλλον που πλησιάζει, την ώρα που σε εννέα περιοχές του πλανήτη γίνονται τα πρώτα, πιλοτικά βήματα από την εταιρεία, η οποία συνδέει μέσω ίντερνετ συσκευές, υποδομές των περιοχών και λογισμικά συστήματα για καλύτερη, απλούστερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Πιο ειδικά αναφέρεται πως το IoE αποτελεί τη σκέψη που φέρνει μαζί τον κόσμο, τις διαδικασίες, τις πληροφορίες και τα πράγματα (υποδομές όπως φώτα τροχαίας, χώροι στάθμευσης, ταμεία εξυπηρέτησης κ.α.) σε ένα συνδεδεμένο δίκτυο, το οποίο καθιστά όλες τις διαδικασίες πιο απλές και χρήσιμες παρά ποτέ για το κοινό. Οι νέες δράσεις θα προσφέρουν στον κόσμο περισσότερες δυνατότητες, πιο πλούσιες εμπειρίες και απίστευτες οικονομικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις, μεμονωμένα άτομα και κράτη.


Μέσα από αυτό το σκεπτικό υπάρχουν οι προοπτικές για τις ανεπτυγμένες αγορές, χώρες ή περιοχές όπως οι δήμοι για μεγάλη ανάπτυξη αλλά και για τις αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη να πάρουν τις ευκαιρίες που αποζητούν μέσα από την τεχνολογία που δίνει απεριόριστες λύσεις. Ήδη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο εφαρμόζονται σε πιλοτική βάση κάποιες τεχνολογίες, ενώ επίκεντρο των δράσεων είναι η επερχόμενη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Στην αιμορραγούσα από την οικονομική κρίση Κύπρο, αναζητούνται για ακόμη μια φορά οι λύσεις από την πεπατημένη οδό. Για παράδειγμα ο τομέας των υπηρεσιών που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα παραμένει –καλώς ή κακώς- η βαριά βιομηχανία της χώρας, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλες λύσεις.

Γιατί να μην μπορεί η μικρή Κύπρος να εφαρμόσει προγράμματα τεχνολογικής προόδου, που θα αποφέρουν και σοβαρό οικονομικό όφελος στη χώρα. Γιατί οι επιχειρήσεις του τόπου δεν εισέρχονται σε καινούργιες αγορές και να προτείνουν νέες λύσεις για έξοδο από την κρίση. Γιατί η πολιτεία βλέπει απαθής τις εξελίξεις στο εξωτερικό σαν να συμβαίνουν σε άλλον πλανήτη.

Ο διευθυντής για το έργο των Smart Connected Communities της Cisco, Anil Manon, μιλώντας στο INBusiness τόνισε πως: «Μπορεί η Κύπρος να έχει προβλήματα αλλά ακριβώς αυτή την περίοδο είναι που πρέπει με αποφασιστικότητα να λάβει αποφάσεις προκειμένου να αναταπεξέλθει».

Με το μέλλον και τις τεχνολογίες που θα καταστήσουν τις οικονομίες πιο ευέλικτες, πιο αποδοτικές και πιο φιλικές για επιχειρηματίες, εταιρείες και κράτη ασχολούνται όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί του πλανήτη. Πολλοί από αυτούς έχουν παρουσία και στην Κύπρο. Υπάρχουν λύσεις, φτάνει να αναζητηθούν. Βασικό σλόγκαν της Cisco στο Ορλάντο ήταν: Tomorrow starts here... καλό είναι και για την Κύπρο να μην φτάσει για ακόμη μια φορά ετεροχρονισμένα.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ