2013-07-03 10:29:05
Φωτογραφία για Εφιάλτης τα εργατικά ατυχήματα στην Κρήτη
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαδάκης

Ανησυχητικές διαστάσεις οι οποίες έχουν γίνει εφιάλτης λαμβάνουν τα εργατικά ατυχήματα στην Κρήτη αφού πολύ συχνά καταγράφεται και μία περίπτωση ανθρώπου που τραυματίζεται εν ώρα εργασίας. Στον Νομό Ηρακλείου, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα εργατικά ατυχήματα αγγίζουν τα 13 εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν κοστίσει και ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αυτοί οι αριθμοί είναι ιδιαιτέρως τρομακτικοί. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Τα νούμερα πρέπει να μας ανησυχού όλους δηλώνει στο prismanews.gr o κ. Βαρδάκης εξηγώντας πως τα εργατικά ατυχήματα είναι απόρροια έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλέιου διαχωρίζει το εργατικό ατύχημα από το προσωπικό, λέγοντας πως αν κάποιος αυτοαπασχολείται σε μία επιχείρηση ή για παράδειγμα σε ένα χωράφι και τραυματιστεί, αυτό δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα. Εργατικό ατύχημα αποτελεί το γεγονός κάποιος να τραυματιστεί όταν απασχολείται από ιδιώτη ή δημόσιο φορέα.


Τα εργατικά ατυχήματα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως η ανασφάλιστη εργασία, οι ανύπαρκτες συνθήκες ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και η πίεση που δέχονται καθημερινά οι εργάτες από τα αφεντικά τους. Πέραν όμως των εργατικών ατυχημάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και εκείνα που κρύβονται πίσω από τον φόβο του εργαζόμενου καθώς μία δημοσιοποίηση του ίσως και να αφήσει τον εργαζόμενο χωρίς δουλειά. Επειδή όμως η οικονομική κρίση έχει γονατίσει οικονομικά χιλιάδες οικογένειες, ακόμα και ένα μεροκάματο είναι σημαντικό για ένα ελληνικό νοικοκυριό και αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι εργαζόμενοι δεν προχωρούν στην δημοσιοποίηση του.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, το Εργατικό Κέντρο δέχεται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες εργατικών ατυχημάτων από ανθρώπους δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε εργοτάξια, με τις περισσότερες από αυτές να είναι ανώνυμες καθώς υπάρχει ο φόβος της απόλυσης.

Το prismanews.gr με αφορμή το τελευταίο εργατικό ατύχημα που κόστισε την ζωή ενός 62χρονου στα Σφακιά την περασμένη Παρασκευή, παρουσιάζει ένα δείγμα εργατικών ατυχημάτων που σημειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες στον Νομό Ηρακλείου και που λίγο έλειψε να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.

Σοβαρά τραυματισμένος 53χρονος οικοδόμος

Παραλίγο να χάσει τη ζωή του ένας 53χρονος οικοδόμος όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε από την οικοδομή στην οποία εργαζόταν στις 22 Μαίου 2013. Το περιστατικό είχε σημειωθεί σε οικοδομή στις Μεσαμπελιές με τον 53χρονο να τραυματίζεται σοβαρά σε όλο του το σώμα.

Καταπλακώθηκε από υγρό μπετό στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου

Το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί στις 31 Μαίου όταν ένας εργαζόμενος σε μονάδα της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου καταπλακώθηκε από υγρό μπετό. Το περιστατικό έλαβε χώρα στη ΒΙΠΕ, μέσα στο χώρο παραγωγής της βιομηχανικής μονάδας (δείτε εδώ).

Εγκλωβίστηκε σε καμπίνα απορριμματοφόρου μετά από τροχαίο

Το χάρο με τα μάτια του είδε ένας εργαζόμενος που εγκλωβίστηκε σε καμπίνα απορριμματοφόρου. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αλλά και ειδικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του. Το περιστατικό σημειώθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, στο ύψος της μονάδας ανακύκλωσης την ίδια κιόλας ημέρα με το ακριβώς προηγούμενο εργατικό ατύχημα.

Κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα

Στη χειρουργική κλινική του Βενιζέλειου νοσοκομείου νοσηλεύτηκε ένας άνδρας που κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα εν ώρα εργασίας. Το νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της 5ης Ιουνίου στην Αγία Πελαγία.

Και αυτό μόνο είναι ένα δείγμα εργατικών ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί στον Νομό Ηρακλείου το πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2013, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου να επισημαίνει πως τέτοια περιστατικά θα συνεχίσουν να γίνονται αν η πολιτεία δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στις κακές συνθήκες εργασίας και στην έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.

Τι δικαιούμαστε σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος

Ο Έλληνας νομοθέτης ορίζει ότι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, το οποίο προκλήθηκε από κακή συντήρηση των μηχανημάτων της εργοδότριας εταιρείας, ο παθών εργαζόμενος εκτός από την κάλυψη των εξόδων ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, δικαιούται κατά το διάστημα της ανικανότητας προς εργασία επίδομα ασθενείας από το ΙΚΑ, καθώς και το υπόλοιπο του μισθού του από τον εργοδότη για διάστημα 15 ημερών, εάν έχει υπηρεσία μικρότερη του έτους ή 1 μηνός για υπηρεσία πάνω από έτος. Η επιδότηση του ΙΚΑ αρχίζει από την πρώτη μέρα αναγγελίας του ατυχήματος.

Επιπλέον, δικαιούται χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης. Όταν, μάλιστα, το ατύχημα είναι θανατηφόρο, οι γονείς κ’ τα στενά συγγενικά πρόσωπα του θανόντος δικαιούνται εύλογης αποζημίωσης λόγω της ψυχικής οδύνης, που υπέστησαν. Ειδικότερα, προκειμένου να δικαιούται ο παθών (ή οι συγγενείς αυτού) χρηματική ικανοποίηση, αρκεί μόνο πταίσμα του εργοδότη.

Δηλαδή, αρκεί να συντρέχει οποιαδήποτε αμέλεια αυτού. Για τον προσδιορισμό δε του ύψους της "εύλογης" χρηματικής ικανοποίησης, το δικαστήριο θα λάβει υπόψη, εκτός από τις συνθήκες του ατυχήματος, την έκταση της προκληθείσας σωματικής βλάβης και τις συνέπειες αυτής στη ζωή του παθόντος, οικονομική κατάσταση των μερών κ.λ.π. και το τυχόν συντρέχον πταίσμα του παθόντος, το οποίο συνεκτιμάται με τα ανωτέρω στοιχεία. Οι αξιώσεις αυτές παραγράφονται 5 χρόνια μετά το ατύχημα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ