2013-07-03 00:02:04
Φωτογραφία για Χωρίς νερό περισσότερα από 35.000 νοικοκυριά στη Χαλκιδική
Ο εφιάλτης της λειψυδρίας ξυπνά από την ερχόμενη Παρασκευή για τους κατοίκους του Δήμου της Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής που εξυπηρετούνται από ιδιωτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Υδροδοτών – Υδρονομέων Νομού Χαλκιδικής «Ο Υδροχόος», από 05 Ιουλίου 2013 θα διακοπεί οριστικά η διάθεση νερού στους καταναλωτές τους, μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα με την ανανέωση των αδειών λειτουργίας των γεωτρήσεων τους.

Από την ερχόμενη Παρασκευή, λοιπόν, πρόκειται να στεγνώσουν οι βρύσες στις εκτός σχεδίου περιοχές των πρώην Δήμων Ν. Καλλικράτειας, Ν. Μουδανιών και Τρίγλιας.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε το Γ. Σ των μελών του Συλλόγου, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της εγκρίσεως λειτουργίας των γεωτρήσεων των μελών που ανήκουν στο Σύλλογο. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατόν να διαθέσουν νερό στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Χαλκιδικής χωρίς σχετική άδεια από τη Διοίκηση.


Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε χωρίς άδεια. Δε θέλουμε να είμαστε παράνομοι, υπογράμμισε μιλώντας στο radio1d.gr ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υδροδοτών – Υδρονομέων Νομού Χαλκιδικής «Ο Υδροχόος» Θεόδωρος Μεκιτανίδης.

Ο Σύνδεσμος έχει διατυπώσει την πρόθεση του να σταματήσει τη διάθεση νερού στις περιοχές που εξυπηρετούνται από ιδιωτικά δίκτυα, από τον Οκτώβριο του 2008 όταν δηλαδή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία υποχρέωνε τους υδρονομείς εννέα γεωτρήσεων να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διαδικασίες για τη λήψη νέων αδειών χρήσης νερού. Ο "πόλεμος" για το νερό ανάμεσα σε Διοίκηση και υδρονομείς κρατάει μέχρι σήμερα.

Έχουμε εκπληρώσει κάθε προαπαιτούμενο. Όσοι συνάδερφοι έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας τους έχουν εισπράξει την άρνηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που είναι αρμόδια. Όσοι ζήτησαν να εκδώσουν καινούργια άδεια, απορρίφθηκε το αίτημα τους, τονίζει ο κ Μεκιτανίδης.

Όπως λέει, είχαν ενημερώσει τη Διοίκηση εδώ και καιρό ότι πρόκειται να διακόψουν την παροχή νερού, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η αδειοδότηση τους και οι αρμόδιοι τους κάλεσαν να προχωρήσουν στην διακοπή της διάθεσης νερού στις χρήστες τους.

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το καθεστώς έκδοσης αδειών σε ιδιώτες ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, υπεύθυνος της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Όπως τονίζει μιλώντας στο radio1d.gr, δεν υπάρχει στη νομοθεσία πρόβλεψη για έκδοση άδειας χρήσης νερού για ύδρευση ή άρδευση περιβάλλοντα χώρου.

Γνωρίζουμε το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Χαλκιδική για αυτό συστήσαμε στους ιδιώτες να έρθουν σε επαφή με τις διοικήσεις των Δήμων, ώστε να αναλάβουν οι Δήμοι την αδειοδότηση, τις αναλύσεις και τους ποιοτικούς ελέγχους του νερού.

Η διαχείριση των υδάτων ανήκει στους Δήμους, και για αυτό σε περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, που ο Δήμος δε διαθέτει τη δυνατότητα να παρέχει σε όλους τους χρήστες του νερό μέσω του δικτύου του, τότε μπορεί η διοίκηση του να μισθώσει το δίκτυο των ιδιωτών, τονίζει ο κ Γεωργιάδης.

Πάντως, η διαμάχη κράτους – ιδιωτών στεγνώνει, εν μέσω θέρους, περισσότερους από 100.000 ντόπιους και παραθεριστές που βρίσκονται στην περιοχή.

Ζητούμε να εκδοθούν προσωρινές εξάμηνες άδειες ώστε τουλάχιστον να περάσουμε το καλοκαίρι και να μπορέσουν οι πάροχοι να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτεί η Διοίκηση, λέει στο radio1d.gr το μέλος της προσωρινής διοίκησης οικιστών Δήμου Ν. Προποντίδας Γιώργος Κασελούρης.

Δεν είναι δυνατόν να μας αφήσουν χωρίς νερό μέσα στο καλοκαίρι. Θα ερημώσει η Χαλκιδική, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ακατάλληλο για πόση το νερό στη Χαλκιδική

Ζήτημα γα την καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη χρήση που διατίθεται, από ιδιωτικές εταιρίες παροχής νερού, σε περιοχές της Ν. Καλλικράτειας, των Ν. Μουδανιών και των πέριξ περιοχών είχε τεθεί από το 2006.

Τελικώς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε το 2008 «…την απαγόρευση της χρήσης και διάθεσης νερού που προέρχεται από τη λειτουργία συγκεκριμένων ιδιωτικών έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων (γεωτρήσεις), για οποιαδήποτε υδρευτική χρήση».

Πριν από 4 χρόνια η κατάσταση με το νερό είχε φτάσει στο απροχώρητο για τις 35.000 οικογένειες που ελάμβαναν νερό μέσω των ιδιωτικών αυτών γεωτρήσεων. Για αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει κάτι για να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού. Κάποιοι βελτιώθηκαν, όμως το νερό δεν πίνεται ακόμη, σημείωσε στο radio1d.gr το μέλος της προσωρινής διοίκησης οικιστών Δήμου Ν. Προποντίδας Γιώργος Κασελούρης. Αν το αφήσεις το νερό έξω για κάποιες μέρες γίνεται πράσινο, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει ότι όλα τα νοικοκυριά στην περιοχή αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για πόση και μαγείρεμα. Τώρα θα εγκαταλείψουμε την περιοχή γιατί δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε τις ανάγκες ενός νοικοκυριού με εμφιαλωμένο νερό, κατέληξε ο κ Κασελούρης.
radio1d.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ