2013-07-02 14:35:07
Φωτογραφία για Η οικονομική κρίση μας οδηγεί στην κατάθλιψη
του Ιακώβου Κώστα, Προέδρου της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας Μέλος Δ.Σ. ΕΕΘ

Η οικονομική κρίση μας οδηγεί στην κατάθλιψη

Ξεφυλλίζοντας μια εφημερίδα πρόσφατα διάβασα μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας η οποία φανέρωνε ότι 7 στους 10 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης λόγω οικονομικής κρίσης. Δεν σας κρύβω ότι τα αποτελέσματα της έρευνας και τα συμπτώματα τα οποία επιδείκνυε εάν κάποιος έχει κατάθλιψη με άφησαν κοινώς άλαλο.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, μιλάμε, σχεδόν, καθημερινά για τον όρο οικονομική κρίση. Πράγματι, η έννοια αυτή έχει επηρεάσει, όχι μόνο τα οικονομικά μας αλλά και γενικότερα την ψυχολογία μας. Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, η αύξηση της ανεργίας, οι απολύσεις, οι περικοπές στους μισθούς και η αδυναμία πληρωμών δοκιμάζουν σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσότερων Ελλήνων.


Η κατάθλιψη σήμερα το άγχος και οι κρίσεις πανικού είναι φαινόμενα που σχεδόν καθημερινά ακούμε και βιώνουμε στο στενό μας περιβάλλον. Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά σύμφωνα με τις έρευνες ολοένα και αυξάνονται. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος και την κατάθλιψη όταν η χώρα μας αλλά και οι οικογένειες μας βρίσκονται μέσα σε τόσο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες;

Εκ φύσεως οι αισιόδοξοι άνθρωποι όπως εγώ θα απαντήσουν, ασφαλώς και μπορούμε. Πρώτα από όλα, χρειάζεται να αντιληφθούμε και να αποδεχτούμε ότι οι κοινωνίες, μέσα στους αιώνες, πάντα περνούσαν από δυσκολίες και αναταραχές (πολιτικές, οικονομικές, πολέμους).Η Ελλάδα, οι ίδιοι οι Έλληνες, γνωρίζουν καλά από δυσκολίες και έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ξέρουν να μάχονται και να ξεπερνούν με σθένος τα όποια προβλήματα.

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε σε ευχάριστες δραστηριότητες, μέσα από μια γενικότερη προσπάθεια να ενισχύσουμε τις κοινωνικές μας επαφές. Να ζούμε το «εδώ και τώρα» και να αντιμετωπίζουμε το αύριο αισιόδοξα. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κοινότυπα αλλά είναι βασικοί κανόνες για να μην πέσουμε στην κατάθλιψη της οικονομικής κρίσης.

Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό ενός φίλου και συναδέλφου μας του Κώστα Κόγια, μπορώ να σας δηλώσω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι διάβασα πάνω από δύο φορές την έρευνα για να αντιληφθώ τι οδηγεί στο αδιέξοδο τους ανθρώπους που φτάνουν σε ακραία συμπτώματα. Η έρευνα ανέφερε ένα προς ένα τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Όταν τελείωσε το άρθρο για λίγα λεπτά κοίταξα γύρω μου τους ανθρώπους στον χώρο στον οποίο βρισκόμουν. Και μετά λύπης μου, διαπίστωσα πως οι περισσότεροι γύρω μου είχαν τα 5 από τα 10 συμπτώματα της έρευνας.

Εάν κοιτάγαμε καθημερινά τα ουσιώδη στην ζωή και γινόμασταν περισσότερο άνθρωποι και λιγότερο υλιστές ίσως να ανατρέπαμε τις έρευνες αυτές με τα θλιβερά αποτελέσματα.

Η στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την στήριξη ενός ειδικού υγείας, είναι ότι καλύτερο για να αποφύγουμε δυσάρεστα και ακραία συμπτώματα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ