2012-04-06 00:18:28
Φωτογραφία για Αδέσμευτη δημοτική κίνηση δήμου Διονύσου
Προς τους κατοίκους της Δροσιάς ανοικτή επιστολή.

Θέμα: οι βαρύτατες ευθύνες της δημοτικής αρχής... για την εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου» που εμφανίζει η Δροσιά λόγω του έργου της αποχέτευσης.

Με αφορμή την «Ανοικτή Επιστολή» της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Διονύσου, βάσει της οποίας φταίνε όλοι οι άλλοι, πλην της ιδίας, γιά το χάλι της Δροσιάς, εκτίθενται τα εξής:1. Στην πιό πάνω «Ανοικτή Επιστολή» της Δημοτικής Αρχής αναφέρεται ότι η εργολαβική σύμβαση (δηλαδή η σύμβαση εκτελέσεως του έργου της αποχέτευσης στη Δροσιά) υπεγράφη στις 4-4-2011, με συμβαλλόμενους την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την ανάδοχο εταιρεία ΠΡΟΤΕΚΑΤ.

2. Παρά κάτω, οι άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής, παραπληροφορούν τους Δροσιώτες, ισχυριζόμενοι αναληθώς ότι, δήθεν, «οι όροι της ισχυούσης συμβάσεως εκτελέσεως του έργου έχουν διαμορφωθεί από την απελθούσα δημοτική αρχή, μεταξύ δε αυτών περιλαμβάνεται ο συμβατικός χρόνος περαίωσης αυτού σε 24 μήνες χωρίς να προβλέπονται τμηματικές προθεσμίες, ώστε ο ανάδοχος του έργου να εκτελεί το έργο … σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα….».


3. Ερώτημα πρώτον: Πως είναι δυνατόν οι όροι της ισχυούσης συμβάσεως εκτελέσεως του έργου να έχουν διαμορφωθεί από την απελθούσα δημοτική αρχή, όταν η σύμβαση αυτή, καθ’ ομολογίαν τους, υπεγράφη στις 4-4-2011, δηλαδή τρεις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων της ιδικής τους Δημοτικής Αρχής;

4. Ερώτημα δεύτερον: Πως είναι δυνατόν να ψεύδεται εμφανώς και ασύστολα η Δημοτική Αρχή, ισχυριζόμενη ότι ο συμβατικός χρόνος περαίωσης του έργου είναι 24 μήνες «χωρίς να προβλέπονται τμηματικές προθεσμίες», καθ’ ην στιγμή τέτοιες τμηματικές προθεσμίες προβλέπονται (και, μάλιστα, αποκλειστικές) σαφώς, ρητώς και κατηγορηματικώς, βάσει του άρθρου 2 της υπ’ όψιν από 4-4-2011 Εργολαβικής Σύμβασης;

Διά του λόγου το αληθές, παρατίθεται κατωτέρω, αυτούσιο, το περιεχόμενο του πιό πάνω άρθρου 2 της σύμβασης:

2. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε εικοσιτέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας Εργολαβικής Σύμβασης όπως ορίζεται στο Άρθρο 12 της Διακήρυξης Δημοπρασίας

Ως αποκλειστικές τμηματικές προθεσμίες ορίζονται:

α) Εντός δύο (2) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του πέντε τοις εκατό (5 %) του

συνολικού συμβατικού χρηματικού αντικειμένου.

β) Εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του δεκαπέντε τοις εκατό (15

%) του συνολικού συμβατικού αντικειμένου.

γ) Εντός οκτώ (8) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του τριάντα τοις εκατό (30%) του

συνολικού συμβατικού αντικειμένου,

δ) Εντός δώδεκα (12) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του σαράντα πέντε τοις εκατό

(45%) του συνολικού συμβατικού αντικειμένου,

ε) Εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του εξήντα τοις εκατό (70%)

του συνολικού συμβατικού αντικειμένου,

στ) Εντός είκοσι (20) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του ογδόντα τοις εκατό (80%)

του συνολικού συμβατικού αντικειμένου.

ζ) Εντός εικοσιτεσσάρων (24) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του εκατό τοις εκατό

(100%) του συνολικού συμβατικού αντικειμένου.

Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω προθεσμιών θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες βάσει του αρ. 49 του Ν.3669/08.

Εν όψει των ανωτέρω ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΤΜΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ;

5. Ας δούμε, όμως, και τι υπέγραψε η απελθούσα Δημοτική Αρχή Δροσιάς στην από 18-11-2010 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ», με συμβαλλομένους την Περιφέρεια Αττικής (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) και τον Δήμο Δροσιάς, σε ό,τι αφορά τα ενδιαφέροντα εν προκειμένω ζητήματα.

5.1. Ο τότε Δήμος Δροσιάς είναι ο «Κύριος του Έργου», ενώ η τότε Περιφέρεια Αττικής ο «Φορέας Υλοποίησης» του έργου.

Δηλαδή σήμερα, ο «Κύριος του Έργου» είναι ο Δήμος Διονύσου ενώ ο «Φορέας Υλοποίησης» είναι ηΑποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

5.2. Η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του έργου με τον Ανάδοχο θα γίνει (από κοινού) και από τον «Κύριο του Έργου» (δηλαδή το Δήμο Διονύσου) και από τον «Φορέα Υλοποίησης», δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. (Άρθρο 1 παρ. 7 και άρθρο 2, παρ. 2.1., περίπτωση 9η, Προγραμματικής Σύμβασης).

5.3. Συστήνεται «Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης» της ομαλής εξέλιξης του έργου, με Πρόεδρο το Δήμαρχο, της οποίας αντικείμενο είναι «ο συντονισμός και η παρακολούθηση όλων των εργασιών….»

Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης συγκαλείται από τον Πρόεδρό της, στις συνεδριάσεις της τηρούνται πρακτικά, συνέρχεται δε τακτικά κάθε έξι μήνες και έκτακτα όταν το ζητήσει ένα από τα μέλη της (Άρθρο 5 Προγραμματικής Σύμβασης).

Ο Κύριος του Έργου (δηλαδή ο Δήμος Διονύσου) αναλαμβάνει να ορίσει τον εκπρόσωπό του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (Άρθρο 2 παρ. 2.1., περίπτωση 3η, Προγραμματικής Σύμβασης).

5.4. Ο Κύριος του Έργου (δηλαδή ο Δήμος Διονύσου) μπορεί να διαθέσει στον Φορέα Υλοποίησης προσωπικό γιά την Υλοποίηση του Έργου (Άρθρο 2 παρ. 2.1., περίπτωση 4η και άρθρο 10 Προγραμματικής Σύμβασης).

5.5. Οποιαδήποτε τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης γίνεται μόνον εγγράφως με κοινή συμφωνία των συμβαλλομένων μερών, δηλαδή του Δήμου Διονύσου και της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αττικής (άρθρο 12 Προγραμματικής Σύμβασης).

Εν όψει του ανωτέρω (ενδιαφέροντος εν προκειμένω) περιεχομένου της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (η οποία εξακολουθεί να ισχύει αφού δεν υπάρχει έγγραφη τροποποίησή της), καλείστε, κύριοι και κυρίες της Δημοτικής Αρχής, να απαντήσετε, περαιτέρω, στα εξής εύλογα ερωτήματα:

6. Ερώτημα τρίτον: Γιατί, κύριοι και κυρίες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου, η από 4-4-2011 σύμβαση της ανάθεσης του έργου στην Ανάδοχο εταιρεία ΠΡΟΤΕΚΑΤ έγινε αντισυμβατικά, ερήμην του Δήμου, ο οποίος, σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να είναι συμβαλλόμενος και να υπογράψει την ανωτέρω Εργολαβική Σύμβαση;

7. Ερώτημα τέταρτον: Ποιός σας εμπόδισε να συνυπογράψετε την εν λόγω σύμβαση, ως Δήμος (όπως είχατε τοδικαίωμα και την υποχρέωση κατά τα ανωτέρω) και, κατά την υπογραφή της, να απαιτήσετε να γραφεί στη σύμβαση αυτή οτιδήποτε νομίζατε σαν χρήσιμο γιά την εξασφάλιση της σωστής εκτέλεσης του έργου;

8. Ερώτημα πέμπτον: Με τι «πρόσωπο», παρά την παράλειψη αυτής της οφειλόμενης από εσάς ενέργειας, τολμάτε να εμφανίζετε εαυτούς, υποκριτικά, ως τάχα «ανεύθυνους», επί πλέον δε επιχειρείτε να μεταθέσετε τις ιδικές σας ευθύνες σε τρίτους και, μάλιστα, ψευδόμενοι κατά τα ανωτέρω, ότι σας φταίει που, δήθεν, δεν προβλέπονται «τμηματικές προθεσμίες»;

9. Ερώτημα έκτον: Ποιός είναι και τι κάνει ο εκπρόσωπος (αν υπάρχει καθόλου τέτοιος εκπρόσωπος) του Δήμου στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου;

Συνεδρίασε καθόλου αυτή η Επιτροπή, ναι ή όχι;

Αν ναι, ποιά τα πορίσματά της γιά τα χάλια και την εγκατάλειψη του έργου;

Αν όχι, γιατί ο Δήμος δεν προκάλεσε τη συνεδρίασή της, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση;

10. Ερώτημα έβδομον: Διαθέσατε προσωπικό του Δήμου, όπως είχατε το δικαίωμα, έστω γιά στοιχειώδη εποπτεία του έργου;

Αν ναι, ποιούς υπαλλήλους διαθέσατε και τι έκαναν αυτοί;

Αν όχι, γιατί; Ποιός σας εμπόδισε να «βγάλετε» έναν από τους 14-15 μηχανικούς του Δήμου στο έργο, τουλάχιστον να εποπτεύει στα μπαζώματα των ορυγμάτων, έτσι ώστε να γίνουν σωστά (με τα υλικά και τον τρόπο που προβλέπονται από τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές) και να αποφευχθούν οι καθιζήσεις τους, εξ αιτίας των οποίων (καθιζήσεων) δημιουργήθηκαν, αργότερα, οι λακκούβες στα οδοστρώματα;

11. Με την υπ’ αρ. 8/2-3-2012 κατεπείγουσα απόφαση του Συμβουλίου της ΔημοτικήςΚοινότηταςΔροσιάς, αποφασίστηκε η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος της αναδόχου εταιρείας «ΠΡΟΤΕΚΑΤ ΑΤΕ» καθώς και παντός άλλου υπευθύνου ή οιασδήποτε αρμόδιας αρχήςκαιφορέα, με το αιτιολογικό ότι συντρέχει σοβαρός κίνδυνος γιά την ασφάλεια των πολιτών, από τις λακκούβες στα οδοστρώματα του οδικού δικτύου της Δ.Κ. Δροσιάς και από την εν γένει εγκατάλειψη του έργου.

Επίσης, με την ίδια πιό πάνω απόφαση, αποφασίστηκε η παραπομπή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου γιά κατεπείγουσα σχετική συνεδρίασή του, «προκειμένου να προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες και τυχόν άσκηση μηνύσεως».

Έχει περάσει ένας μήνας από τη λήψη της πιό πάνω κατεπείγουσας απόφασης του Συμβουλίου της Δ.Κ. Δροσιάς χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο γιά το συγκεκριμένο κατεπείγον ζήτημα.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, ερωτάται η Δημοτική Αρχή γιατί χρονοτριβεί;

Μήπως γιατί κάποιοι φοβούνται ότι μπορούν να καταλήξουν κατηγορούμενοι, επειδή, κατά τα ήδη προεκτεθέντα, ενδεχομένως αποδειχθούν ευθύνες τους εν προκειμένω, γιά παράλειψη οφειλομένων ενεργειών από πλευράς Δήμου; (Λέμε μήπως).

ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ «ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΟΤΙ, ΤΑΧΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΟΣΙΑ, ΣΑΣ ΦΤΑΙΕΙ «Ο ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΗΣ».

ΑΝ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΡΟΣΙΑΣ, ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΟΙΤΑΧΤΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ.

Ο υπεύθυνος ενημέρωσης Δροσιάς

passipoularidou.wordpress.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ