2013-06-28 21:45:04
Φωτογραφία για H Ραφήνα κλείνει 90 χρόνια ζωής
Πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν ότι η Ραφήνα, είναι σχετικά μια νέα πόλη. Πως γεννήθηκε;

Αρχικά και πολύ πριν το 1922 ήταν οι Αρβανίτες και οι Σαρακατσάνοι που σκορπισμένοι στα αμπέλια και τα βοσκοτόπια της περιοχής , αποτέλεσαν του πρώτους κατοίκους. Στα τότε παράλια της υπήρχε κίνησh απο Στουραίτες, Μαρμαριώτες , Βατικιώτες και Ερμιονίτες ψαράδες. Αργότερα το 1923 , πρόσφυγες απο τη Τρίγλια της Βιθυνίας, την Προποντίδα και την Καππαδοκία και όσοι δεν πήγαν στην Χαλικιδική, αλλά κατέληξαν στον Πειραιά, με ένα μπόγο στον ώμο βρήκαν καταφύγιο στο απαλλοτριωμένο κτήμα του Σκουζέ (σημερινή Ραφήνα), με τα έφορα αμπέλια και τη πλούσια θάλασσα του Ευβοϊκού που τους θύμιζε την γλυκιά τους Τρίγλια.

Παράλληλα στο ύψος της Λεωφ. Μαραθώνος και τα Λιγνιτωρυχεία που υπήρχαν, ήταν ένας ακόμη πόλος έλξης εργατών που απο την Κύμη, τη Σέριφο, τη Κρήτη και την Κώ ήρθαν και εγκατστάθηκαν στη Ραφήνα.


Οι δημότες αυτής της πόλης ως γενέθλια ημερομηνία θεωρούν το καλοκαίρι του 1923 και έτσι αυτό το μήνα γιορτάζουν τα 90 χρόνια της πόλης.

Χθές με μια εκπληκτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων, οι Ραφηνιώτες θυμήθηκαν χορούς και τραγούδια απο τα παλιά.

Οι εκδηλώσεις όμως είναι πολλές και σημαντικές και συνεχίζονται με σκοπό να θυμίσουν σε όλους την ιστορία της πόλης. 

Αλλά υπάρχει και μια ξεχωριστή που πολλοί θα θέλουν να παρακολουθήσουν.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 9:30 το βράδυ, η Γλυκερία με το συγκροτημά της θα θυμίσει στους Ραφηνιώτες τη Σμύρνη και τα τραγούδια της.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου απευθύνει ανοικτή πρόσκληση όλους και ιδιαίτερα σε όλους όσους έχουν προσφυγική καταγωγή να έρθουν στη Ραφήνα, να παρακολουθήσουν αυτή τη μοναδική συναυλία, η οποία είναι ΔΩΡΕΑΝ με ελεύθερη είσοδο για όλους στη κεντρική πλατεία της πόλης.
rpn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ