2013-06-27 11:40:27
Φωτογραφία για Πάτρα: Παραιτείται για πολλοστή φορά ο Πρόεδρος του Eπιστημονικού Πάρκου
Ακολουθεί η επιστολή του καθηγητή Πανεπιστημίου Κώστα Τσεκούρα προς τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με την υποβολή παραίτησής του από την θέση του Προέδρου του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

"Προς:

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Καθηγητή κ. Ι. Στουρνάρα

Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Επικ. Καθηγητή κ. Χ. Σταϊκούρα

Γ.Γ. Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κ. X. Παπακωνσταντίνου

Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

Κοιν/ση:

Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Α. Κατσιφάρα

Γεικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητή κ. Β. Μάγκλαρη

Δ/νση ΔΕΚΟ Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Δ/νση Δημοσιονομικής Πολιτικής Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Πάτρα, 24 Ιουνίου 2013

Θέμα: «Υποβολή Παραίτησης»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τον Νοέμβριο του 2010 ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ) Α.Ε
. Σαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίσθηκαν Συνάδελφοι Καθηγητές κατά κύριο λόγο από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αποδεχθήκαμε τον ορισμό μας με διάθεση να συμβάλλουμε στην προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της περιοχής μας μέσω της βελτιστοποίησης της λειτουργίας του ΕΠΠ, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος αλλά αντίθετα με προσωπικές οικονομικές και άλλες θυσίες. Την περίοδο της ανάληψης των καθηκόντων μας βρεθήκαμε μπροστά σε μια κατάσταση η οποία ειχε οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό της λειτουργίας του ΕΠΠ από την βασική του κατεύθυνση, αυτής της θερμοκοιτίδας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας έντασης υψηλής τεχνολογίας, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης προγραμμάτων αμφιβόλου προστιθέμενης αξίας οποιουδήποτε είδους, πλην των προσωπικών αμοιβών των συμμετεχόντων σε αυτά.

Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε:

i. Την τραγική οικονομική κατάσταση της Εταιρείας εξαιτίας (α) της συμμετοχής της στα προαναφερθέντα προγράμματα, (β) της απομείωσης των χρηματοοικονομικών της πόρων που δεν αποτυπώθηκαν στο λογιστικό της σύστημα και (γ) του τουλάχιστον ανορθολογικού τρόπου διαχείρισης του συνόλου των οικονομικών πόρων του ΕΠΠ

ii. Την λειτουργική αποδιοργάνωση της Εταιρείας εξαιτίας της άσκησης «άτυπης» διοίκησης από πρόσωπα που αφενός κανένας θεσμικός ρόλος δεν τους είχε ανατεθεί και αφετέρου είχαν ισχυρά προσωπικά οικονομικά συμφέροντα από την λειτουργική της αποδιοργάνωση.

iii. Την μη άσκηση εποπτείας από οποιοδήποτε Δημόσιο φορέα στην λειτουργία του ΕΠΠ, αν και Δημόσιοι Πόροι έχουν επενδυθεί στο παρελθόν σε αυτό και καταφανώς το ίδιο το αντικείμενο του εμπίπτει στην περιοχή του Δημοσίου Συμφέροντος.

Με βάση την παραπάνω εικόνα, σαν Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, προβήκαμε στα παρακάτω:

§ Ζητήσαμε και υλοποιήθηκαν, με σημαντικότατη όμως καθυστέρηση από το ΥΠΟΙΚ, φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι οικονομικής διαχείρισης της Εταιρείας (περίοδος 2006-2010) τα αποτελέσματα των οποίων σας έχουμε γνωστοποιήσει και μπορείτε να τα πληροφορηθείτε επίσης από τις Υπηρεσίες σας (Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης). Διατάχθηκε επίσης και υλοποιήθηκε έλεγχος οικονομικής διαχείρισης από τον Εισαγγελέα Πατρών και έλεγχος από Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών που ζήτησε το ΔΣ της Εταιρείας

§ Με βάση τα ευρήματα αυτών των ελέγχων αποτυπώσαμε τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της Εταιρείας στον Ισολογισμό των χρήσεων 2010, 2011 και 2012.

§ Θέσαμε σε καθεστώς εκκαθάρισης την Εταιρεία Διαχείρισης Προγραμμάτων (ΕΔΙΠ), Αστική μη Κερδοσκοπικής Εταιρεία με κύριο Μέτοχο το ΕΠΠ σε ποσοστό 90% που διαχειριζόταν τα προαναφερθέντα έργα σε καθεστώς τουλάχιστον αδιαφάνειας και μη λογοδοσίας.

§ Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό της λειτουργίας της Εταιρείας με αποτέλεσμα την μείωση του λειτουργικού της κόστους περίπου κατά 45% και την πραγματοποίηση μικρών αλλά καθαρών θετικών αποτελεσμάτων το 2011 και 2012.

§ Ισορροπήσαμε, τις βραχυπρόθεσμες χρηματοροές της Εταιρείας που εξακολουθούν όμως να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας των συσσωρευμένων αναποτελεσματικοτήτων διαχείρισής τους στο παρελθόν.

§ Ζητήσαμε επανειλημμένα την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (Μ.Κ.) της Εταιρείας για την εξυγίανσή της κεφαλαιακής της βάσης και την εξασφάλιση της βιωσιμότητά της.

§ Υποβάλλαμε στην Εισαγγελία Πατρών μηνυτήρια αναφορά, κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με την σημαντική οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η Εταιρεία από ενέργειες ή/και παραλείψεις.

§ Τα έξι από τα επτά μέλη του ΔΣ υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας στον Μέτοχο τον Απρίλιο του 2012. Αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας απέναντι στην Εταιρεία και το Δημόσιο Συμφέρον ασκήσαμε τυπικά καθήκοντα καθημερινής διαχείρισης μέχρι τον ορισμό εκ μέρους του Μετόχου νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στο μεταξύ, τον Μάρτιο του 2012, ο Καθηγητής κ. Ματσούκας προστέθηκε στο ΔΣ σε αντικατάσταση μέλους του.

Με παρέμβαση του Βουλευτή Αχαΐας κ. Τσούκαλη ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας συναντηθήκαν τον Ιανουάριο του 2013 με τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον τότε Γ.Γ. του Υπουργείου σας. Τέθηκαν τα ζητήματα της

αύξησης του Μ.Κ., του ορισμού νέου ΔΣ, και της εποπτείας της Εταιρείας από Δημόσιο Φορέα. Σε όλα τα παραπάνω και ο Αναπληρωτής Υπουργός και ο τότε Γ.Γ. του Υπουργείου αντιλαμβανόμενοι την ορθότητα και τη σοβαρότητα των τεχνικών επιχειρημάτων μας, υποσχέθηκαν την άμεση και ουσιαστική δρομολόγηση της θετικής αντιμετώπισης των σχετικών θεμάτων. Πράγματι σε αυτή την κατεύθυνση υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου σας δραστηριοποιήθηκαν έντονα και αισθανόμαστε την υποχρέωση να τους ευχαριστήσουμε. Σε αυτή την διαδικασία όποιες πληροφορίες μας ζητήθηκαν απεστάλησαν άμεσα και, κατά γενικά ομολογία, η τεχνική τους τεκμηρίωση ήταν άριστη.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου ενημερώσαμε τοπικούς και Περιφερειακούς θεσμικούς φορείς σχετικά με τα θέματα του ΕΠΠ. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΕΠΠ κατέθεσε τον Ιούλιο του 2012 τεχνική πρόταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) για την άμεση ανάληψη της ευθύνης της Διοίκησης και της Εποπτείας του ΕΠΠ από την ΠΔΕ και σε μεσοπρόθεσμη βάση και της ιδιοκτησίας του. Η ίδια πρόταση κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΠΠ, σαν ενημέρωση, και στον Γ.Γ.Ε.Τ. Καθηγητή κ. Μάγκλαρη που την αποδέχθηκε ιδιαίτερα θετικά. Η ουσία της τεχνικής πρότασης μου είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Περιφερειακού Συστήματος Καινοτομίας με την ενσωμάτωση του ΕΠΠ στην ΠΔΕ ως βραχίονα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής ενίσχυσης της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στην Δυτική Ελλάδα με βάση το συγκριτικό πλεονέκτημα της ενσωματωμένης γνώσης και τεχνολογίας. Σε αυτή την κατεύθυνση η εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας και φάσματος και η δημιουργία σημαντικών επιδράσεων διάχυσης (spillover effects), αποδεικνύεται στην πρόταση, ότι αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς, από μέρους της ΠΔΕ η τακτική που ακολουθήθηκε είχε παρελκυστικό χαρακτήρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι αν και από πλευράς του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, μου δόθηκε η διαβεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτημα στο ΥΠΟΙΚ για την μεταβίβαση της Διοίκησης, Εποπτείας και Ιδιοκτησίας του ΕΠΠ στην ΠΔΕ, τέτοιο αίτημα στο ΥΠΟΙΚ δεν βρέθηκε παρά την εντατική αναζήτηση που έγινε. Στην ίδια κατεύθυνση, αν και ως Πρόεδρος του ΕΠΠ ζήτησα την συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και υπήρχε σχετική διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης από τον Οκτώβριο του 2012, το θέμα του ΕΠΠ ποτέ δεν εισήχθη προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Τέλος αξίζει να σημειώσω ότι εισήγηση της «Επιτροπής για την Έρευνα την Εκπαίδευση και την Καινοτομία της ΠΔΕ» προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΔΕ σχετικά με τα θέματα του ΕΠΠ, που κατά διαβεβαίωση των Συναδέλφων και μελών της Επιτροπής Καθηγητών κκ. Δουγένη και Κουμπιά, υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον άμεσα ενδιαφερόμενο Οργανισμό, δηλαδή το ΕΠΠ. Στην ίδια κατεύθυνση ενημέρωσα τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου κ. Αγγελάκα όπως και τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών. Ζήτησα και από αυτούς την ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικών με τα ζητήματα του ΕΠΠ.

Τον Μάιο του 2013 οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας με ενημέρωσαν ότι για τα θέματα της αύξησης του ΜΚ και του ορισμού νέου ΔΣ εισηγήθηκαν θετικά και ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΠΠ να προχωρήσει στις διαδικασίες για την πραγματοποίηση ΓΣ των Μετόχων της Εταιρείας. Συγκεκριμένα μας ενημέρωσαν ότι νέος Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΠΠ αναλαμβάνει ο Καθηγητής κ. Σ. Κουμπιάς και μέλη πέντε Συνάδελφοι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Ζητήθηκε επίσης η υπόδειξη εκ μέρους της ΠΔΕ εκπροσώπου της στο νέο ΔΣ. Ο Πρόεδρος του ΕΠΠ ενημέρωσε όλους σχετικά, τους συγχάρηκε και τους ευχήθηκε καλή δύναμη. Αξίζει να σημειώσω ότι κανένας από τους επιλεγέντες από το Υπουργείο σας για το ΔΣ του ΕΠΠ δεν περιλαμβάνονταν σε πρόταση που μου ζητήθηκε να υποβάλλω, ως Πρόεδρος του ΕΠΠ, προς τις Υπηρεσίες σας, την ΓΓΕΤ και την ΠΔΕ. Η πρότασή μου στηριζόταν στην θεσμική συμμετοχή φορέων και κοινωνικο-οικονομικών συλλογικοτήτων στο ΔΣ του ΕΠΠ και όχι σε πρόσωπα. Την απόφασή σας την αποδεχθήκαμε με χαρά, θεσμική ευθύνη και τήρηση των κανόνων της διαφάνειας και της νομιμότητας.

Το Μέλος του απερχόμενου ΔΣ του ΕΠΠ Καθηγητής κ. Ματσούκας από την ίδια στιγμή αντέδρασε έντονα στον ορισμό του κ. Κουμπιά με τρόπο που είναι τουλάχιστον ξένος ως προς το προσωπικό μου σύστημα αξιών. Η στάση μου σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ήταν ότι θα εξακολουθήσω να λειτουργώ μέσα στα αυστηρά πλαίσια της νομιμότητας και με τον θεσμικό τρόπο που αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα του Μετόχου για τα θέματα της Εταιρείας. Τελικά η όλη διαδικασία που θα οδηγούσε στην επίλυση των θεμάτων του ΕΠΠ παρέμεινε ανολοκλήρωτη και στις 20 Ιουνίου 2013 ειδοποιήθηκα ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες της ΓΣ της ΕΠΠ Α.Ε. με μοναδικό θέμα την έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με βάση τα παραπάνω επιτρέψτε μου, με όλο τον σεβασμό προς το πρόσωπό σας και την ιδιότητά σας, να σας υπενθυμίσω την από δεκαπενταμήνου(!) παραίτηση μου από την θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΚΟ ΕΠΠ Α.Ε. Το ίδιο θέμα έχω επαναφέρει ζητώντας την άμεση αντικατάστασή μου με τέσσερις επιστολές μου προς το Υπουργείο σας. Επανυποβάλω, για πολλοστή φορά, την παραίτησή μου από την θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΠΠ Α.Ε., και σας δηλώνω ότι από την 25η Ιουνίου 2013 δεν θα ασκώ καμία αρμοδιότητα που απορρέει από τις παραπάνω ιδιότητες.

Επιτρέψτε μου επίσης να:

i. Εκφράσω την βαθειά μου απογοήτευση και πικρία για το γεγονός ότι «γκρίζες αντιδράσεις» -οι οποίες ποτέ δεν είδαν το φως της ημέρας αλλά αναπτύσσονται στο σκοτάδι και αποπνέουν άσχημη οσμή- αναστέλλουν επί της ουσίας την λειτουργία της κρατικής μηχανής, έστω και για θέματα «ελάσσονος σημασίας» όπως αυτό του ΕΠΠ,προκαλώντας αναποτελεσματικότητες που τόσο έχουν στοιχίσει στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες με εμφανή αποτελέσματα.

ii. Εκφράσω την λύπη μου για την μη αναγνώριση, έστω κι ελάχιστη, του ηθικού προτύπου διοίκησης ΔΕΚΟ που δημιουργήσαμε με πέντε ακόμα συναδέλφους στη ΕΠΠ Α.Ε. τους οποίους και ευχαριστώ και πάλι από την καρδιά μου για την βοήθεια και την συμπαράσταση που προσέφεραν με ανιδιοτέλεια.

iii. Καταθέσω την απογοήτευσή μου για την λειτουργία του Περιφερειακού Πολιτικού Συστήματος τόσο σε όρους αποτελεσματικότητας όσο και σε όρους υπεράσπισης του Δημοσίου Συμφέροντος και απένταξής του από πελατειακές και μικροπολιτικές λογικές

iv. Εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στους εργαζόμενους της Εταιρείας και στους Εξωτερικούς της Συνεργάτες για την άψογη δουλειά που έκαναν και την συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω και στις φιλοξενούμενες στο ΕΠΠ Εταιρείες καθώς και στον Γενικό Διευθυντή της ΕΠΠ Α.Ε. κ. Γ. Μεντζελόπουλο για την αυταπάρνηση που επέδειξε στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Εταιρείας. Η συμβολή του είναι ανεκτίμητη

v. Δηλώσω υπερήφανος, κυρίως σε όρους ηθικής όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, για το Έργο που έχει επιτελεσθεί τα δυόμιση τελευταία χρόνια στο ΕΠΠ. Σε αυτή την κατεύθυνση σας ενημερώνω ότι ούτε εγώ ούτε άλλο Μέλος του ΔΣ του ΕΠΠ έχουμε λάβει οποιαδήποτε αμοιβή, άμεση ή έμμεση, για τις υπηρεσίες μας στην Εταιρεία καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας μας. Αντίθετα το προσωπικό, οικονομικό και άλλο κόστος που έχουμε υποστεί είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Τέλος, διατηρώ το δικαίωμά μου να δημοσιοποιήσω την παρούσα επιστολή όπως κρίνω σκόπιμο για την προάσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος και της Προσωπικής μου αξιοπρέπειας. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επιπλέον πληροφορία.

Σας εύχομαι Καλή Δύναμη στο έργο που έχετε αναλάβει.

Με Τιμή

Κώστας Τσεκούρας

Καθηγητής"
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Χάινς επέλεξε ΤΣΣΚΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Ο Χάινς επέλεξε ΤΣΣΚΑ"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ