2013-06-25 15:10:03
Φωτογραφία για Έντονες φήμες ότι οι Αζέροι επέλεξαν τον TAP
Φήμες για νίκη του αγωγού TAP έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West στη μάχη για τη μεταφορά του αζερικού αερίου προς την Ευρώπη κυκλοφορούν έντονα τα τελευταία 24ωρα από ρουμανικά και αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με tanea.gr κυριακάτικο δημοσίευμά ρουμανικής ιστοσελίδας, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι «κατά 90%-95% η κοινοπραξία του TAP κέρδισε την κούρσα από τον Nabuccο».

Ανάλογο κλίμα μετέφερε την Παρασκευή και ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Τα δημοσιεύματα πυροδότησε το γεγονός ότι την περασμένη Πέμπτη η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, που εκμεταλλεύεται το αζερικό κοίτασμα αποφάσισε ποιος θα είναι ο αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη.

Ακολούθησε την Παρασκευή συνάντηση στις Βρυξέλλες του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χωρίς να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για την επιλογή του αγωγού.


Μετά τη συνάντηση η ρουμανική ιστοσελίδα cursdeguvernare.ro υποστήριξε σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ότι κατά τη συνάντηση Μπαρόζο – Αλίεφ ο τελευταίος ενημέρωσε τον επικεφαλής της Κομισιόν πως το αζερικό αέριο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω του Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Η ελληνική κυβέρνηση κρατά πάντως χαμηλούς τόνους σχετικά με το θέμα. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, «είμαστε πολύ κοντά, νομίζω, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη».

Άλλο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε: «ακούγεται ότι νικητής θα είναι ο TAP, τίποτα όμως ακόμη δεν είναι σίγουρο».

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ αναμένονται την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΑ... «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΑ... «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ