2013-06-22 10:46:28
Φωτογραφία για (Μαύρη) τρύπα στο νερό>Απέλυσαν 2.500 για να πάρουν πίσω τους 2.000. Success story στις γκάφες...!!!
Από τον Γεώργιο Π. Μαλούχο 

Από προχθές το βράδυ πλήθος κυβερνητικά στελέχη εκφωνούν την «αταλάντευτη απόφασή» τους να τις συνεχίσουν τις γενναίες μεταρρυθμίσεις. 

 Δεν εξηγούν όμως για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλούν. Οπως αυτή στην ΕΡΤ; Που αποδείχθηκε τελικά μία (μαύρη) τρύπα στο νερό, η οποία το μόνο που μεταρρύθμισε είναι η πίτα της εξουσίας; Γιατί την αληθινή μεταρρύθμιση, που πράγματι ήταν αναγκαία, αυτή η μαύρη τρύπα την κατάπιε ολόκληρη: ο χειρισμός ήταν από αρχής μέχρι τέλους οριακά δημοκρατικός και, ταυτόχρονα, απολύτως ερασιτεχνικός. Τελικά, τι άλλαξε;

Αν λοιπόν εννοούν κάτι τέτοιο καλύτερα ας το αφήσουν. Υπήρξε από κάθε άποψη μία ιλαροτραγωδία. Τόσο ως προς την εν λόγω «μεταρρύθμιση», όσο και ως δείγμα για τη γενική αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.

Μετά από μία απίστευτη περιπέτεια, στο όνομα υποτίθεται του «να σπάσουμε αυγά», η κυβέρνηση αποφασίζει τελικά να πάρει πίσω τους 2.000 εργαζόμενους από τους 2.500 που προχθές απέλυσε κλείνοντας την ΕΡΤ με την απαράδεκτη μέθοδο του «μαύρου». Με δύο λέξεις, σοβαρότης μηδέν….


Προκλήθηκε μείζονα κρίση, φτάσαμε στο παραένα των εκλογών, η πολιτική τράπουλα ανακατεύθηκε, η χώρα έγινε διεθνές ζήτημα ως μία μορφή ιδιότυπης αυταρχικής δημοκρατίας, το success story, που έτσι κι αλλιώς βεβαίως ήταν μια κατασκευή, το πήρε και το σήκωσε. Τελικά, ο λόγος για τον οποίο έγιναν όλα αυτά ποιος ήταν; Να αλλάξει ένα ακρωνύμιο: το ΕΡΤ, να γίνει ΝΕΡΙΤ Που οδηγεί λοιπόν τελικά το ανύπαρκτο κυβερνητικό σχέδιο για την ΕΡΤ χάριν του οποίου έγιναν όλα αυτά; Νέες τρίμηνες συμβάσεις, με «υποσχετική» για επανάληψή τους όταν λήξουν, αλλά και με ανοιχτό το ενδεχόμενο όχι απλώς να μικρύνει η κρατική τηλεόραση, αλλά ενδεχομένως ακόμα και να…  μεγαλώσει στο τέλος της διαδικασίας: ήδη από προχθές, στο Μαξίμου ξεσκόνιζαν βιογραφικά και έκαναν διερευνήσεις για ανθρώπους που δεν εργάζονταν πριν εκεί.

Μα μόνο έναν πολύ λογικό και απλό κανόνα να είχαν θέσει εξ αρχής, που οι πάντες θα τον κατανοούσαν, θα είχαν γίνει όλα σωστά και χωρίς να ανοίξει μύτη: αν έλεγαν απλώς ότι φεύγουν όλοι όσοι έχουν δύο ή περισσότερες δουλειές και μένουν όλοι οι υπόλοιποι.

Αν είχαν κάνει κάτι τέτοιο, στο οποίο ουδείς θα μπορούσε να αντιταχθεί αυτή την εποχή, και μάλιστα σε συνδυασμό με κάποιες  συνταξιοδοτήσεις που είναι στο όριο,  η ΕΡΤ θα ήταν ήδη ουσιωδώς μικρότερη από τις 2.000 που τώρα επαναπροσλαμβάνονται στη ΝΕΡΙΤ. Και μάλιστα χωρίς να ανοίξει μύτη. Αλλά πώς να το κάνουν; Το επιτρέπει η κομματική ποσόστωση; Το επιτρέπει ο ασφυκτικός κομματικός εναγκαλισμός; Το επιτρέπει η προχειρότητα;

Την ίδια στιγμή, ο μνημονιακός στόχος των 2.000 απολύσεων στον οποίο ρητά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του αυτές τις ημέρες κάθε άλλο παρά εκπληρώνεται. Τώρα τι θα κάνει; Θα θυμηθεί ότι στις ίδιες ομιλίες έλεγε ότι είναι απαράδεκτο να αφήσει «τους βολεμένους» και να απολύσει άλλους; Γιατί τους, κατά τον ίδιο τουλάχιστον, «βολεμένους» τους αφήνει τελικά στη «βολή» τους, προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση. Και η «εστία διαφθοράς και σκανδάλων»; Όλα αυτά τι γίνονται; Καλά, όσο για την τηλεόραση τύπου BBC, ας το αφήσουμε καλύτερα στην άκρη Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα: το πυροτέχνημα του «μαύρου» ήταν μία τρύπα στο νερό. Και πρέπει κανείς να αναρωτηθεί πόση ζημιά έκανε όλος αυτός ο πρωτοφανής ερασιτεχνισμός  στην αληθινή δυνατότητα μεταρρυθμίσεων. Τι θα μπορέσει να «κουνήσει» η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής όχι μόνον στην κρατική τηλεόραση αλλά γενικά μετά από αυτή την άτακτη ήττα, τη μνημειώδη ανεπάρκεια.

Υπάρχει  όμως και ένα ακόμα βαρύτερο ερώτημα: αν σε αυτά η κυβέρνηση ενεργεί έτσι, με τέτοια προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα, τι κάνει με τα άλλα, με τη δήθεν «διαπραγμάτευσή» της με την Τρόικα και το Βερολίνο;

Ερώτημα που δυστυχώς είτε δεν έχει απάντηση, είτε η απάντηση είναι τέτοια που δεν θέλουμε ούτε να τη σκεπτόμαστε…
ΒΗΜΑ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ