2013-06-10 20:06:04
Φωτογραφία για Συρία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει επίθεση στο Χαλέπι
Οι συριακές δυνάμεις ετοιμάζονται για μια μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των ανταρτών στο Χαλέπι και τα προάστιά του, όπως ανέφερε το BBC.

Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων Ασφαλείας η επιχείρηση αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ώρες ή μέρες, μια ανακοίνωση που έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τη δημοσίευση κυβερνητική εφημερίδας η οποία έκανε λόγο για «βαριά προετοιμασία». Οι ακτιβιστές ανέφεραν πάντως πως δεν υπήρχαν σημάδια για μια και καινούρια επίθεση προς το Χαλέπι.

Η φερόμενη ανάπτυξη εκ μέρους του στρατού του μπααθικού καθεστώτος έρχεται λίγες μόνο μέρες έπειτα από την ανακατάληψη της συνοριακής και στρατηγικής πόλης Κουσέιρ. Την Κυριακή μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακατέλαβαν τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στην περιοχή του Κουσέιρ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα σύνορα με το Λίβανο και την κεντρική πόλη Χομς.

Πολλές περιοχές της βόρειας Συρίας ελέγχονται εδώ και ένα χρόνο από τους αντάρτες που επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ. Οι γραμμές του μετώπου στο Χαλέπι πάντως παραμένουν στάσιμες εδώ και καιρό. Ωστόσο, η πτώση του Κουσέιρ την περασμένη Τετάρτη με τη βοήθεια και μαχητών της Χεζμπολάχ – του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου- εκτιμήθηκε από το καθεστώς ως μέγιστη στρατιωτική επιτυχία. Δημοσίευμα στην αλ Βατάν ανέφερε πως ο στρατός «ενισχύει την ενδοχώρα και τα στρατεύματα που μέχρι πριν λίγο ήταν σε αμυντική στάση πλέον περνούν σε επιθετική. Ακόμη έγραφε πως ο «συριακός στρατός θα εκμεταλλευτεί την εμπειρία της Κουσέιρ και της ανατολικής Γκόουτα (κοντά στη Δαμασκό) για να προχωρήσει στις επαρχίες της Χαμά και της Χομς.

Η προγραμματισμένη επιθετική δραστηριότητα έχει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Βόρεια Καταιγίδα».

Οι εξεγερμένοι της αντιπολίτευσης είπαν πως δεν έχουν παρατηρήσει καμιά σημαντική ενίσχυση ή κίνηση έξω από το Χαλέπι αλλά πως σφοδρές μάχες πραγματοποιήθηκαν χτες Κυριακή στη Νουμπούλ και τη Ζαχρά – δυο χωριά στα περίχωρα της πόλης τα οποία είναι κατά κύριο λόγο σιιτικά. Διοικητής των ανταρτών και πρώην αξιωματικός του στρατού, ο ταξίαρχος Μουσταφά αλ Σέιχ είπε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ελικόπτερα για να ενισχύσει τις θέσεις της με πιστούς τόσο της Χεζμπολάχ όσο και με σιίτες από το Ιράκ. Σκοπός του στρατού είναι να χρησιμοποιήσει ως ορμητήρια τα δυο αυτά χωριά για να προχωρήσει στο Χαλέπι και την ενδοχώρα του, ανέφερε στο Ρόιτερς. Και συνέχισε λέγοντας πως το καθεστώς εκτιμά πως ενισχύθηκε έπειτα από τη μάχη του Κουσέιρ αλλά θα συνειδητοποιήσουν πως δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν στο Χαλέπι.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ